Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №924 від 01.08.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс незвичайного

Танцівниця, атеїстка і бісексуалка:

Танцівниця, атеїстка і бісексуалка:

що потрібно знати про кохану Сергія Єсеніна Айседору Дункан

З самого народження Айседора не вміла вписуватися в загальноприйняті рамки ні в житті, ні в танці.

«Я так і знала, що народиться монстр, – зізналася акушерці 27 травня 1878-го американка Мері Дункан, щойно на світ з’явилася її донька Айседора. – Ця дитина не може бути нормальною. Вона стрибала і скакала ще в моїй утробі».

Батько, банкір-невдаха Джозеф, збанкрутував і втік, залишивши Мері з чотирма дітьми на руках. Вона не могла нічого їсти, крім устриць, які запивала крижаним шампанським.

Її слова виявилися пророчими. У 13 років Айседора покинула школу, захопилася музикою й танцями. А у 18 поїхала підкоряти Чикаго. Там закохалася у свого шанувальника – 45-річного поляка Івана Міроського. Однак їхні стосунки не клеїлися. Іван був бідним, і до того ж одруженим.

«Якщо моє мистецтво символічно, то символ цей - тільки один: свобода жінки і емансипація її від сталих умовностей, які лежать в основі пуританства», - заявляла танцівниця.

Вона кинула школу, в юному віці, і зайнялася самоосвітою. Уроки балету від знаменитої балерини мадемуазель Бонфанті також швидко закінчилися. Занадто тісно було дівчині в класичних танцях.

У двадцять років молода танцівниця поїхала підкорювати Лондон. Там Айседора швидко знайшла коло шанувальників, шокуючи сувору столицю. Вона танцювала на столах, напівоголена, в короткій туніці, яка оголювала коліна, схожу на давньогрецький хітон. За таку дивину платили добре, і незабаром у Айседори з’явилися натовпи шанувальників і шалені гроші.

Під час гастролей у Будапешті до танцівниці підійшов 27-річний угорський актор Оскар Бережі:

– Я хочу познайомити вас зі своїми батьками. Їдьмо прямо зараз.

За місяць Бережі влаштував публічні заручини. Однак за тиждень до весілля він увірвався до гримерки Дункан і заявив:

– Мені запропонували роль. Неймовірну. Післязавтра починаються зйомки. У Мадриді.

– А як же наше весілля?

– Ти думаєш, що я буду жертвувати кар»єрою заради твоїх жіночих примх? Якщо є роль, то весілля не буде!

Невдовзі Дункан знайомиться з німецьким театральним режисером Гордоном Креґом. У свої 32 він уже був батьком вісьмох дітей від трьох жінок. Айседора ділила з ним свої заробітки. Коли завагітніла, продовжувала танцювати, аби було за що жити.

1906-го Дункан народжує доньку Дідру. Ледь оговтавшись після тяжких пологів, знову виходить на сцену. Якось під час одного з виступів вона непритомніє. Це ображає Гордона. Адже вона підводить його, не забезпечивши фінансування чергового проекту. Зрештою вони розходяться.

Одного дня в Парижі до гримерки Дункан зайшов 28-річний Паріс Зінґер – син винахідника швейної машинки Ісаака Зінґера. Новий шанувальник робив їй дорогі подарунки й оточував турботою. 1910-го в них народився син Патрік. Зінґер запропонував Айседорі одружитися. Однак вона заявила, що її «не можна купити». Чоловік ревнував, та Дункан не збиралася відмовлятися від своєї незалежності, фліртувала з іншими. Невдовзі після народження сина вони розійшлися.

Після Лондона Дункан відправилася в Париж, де зустріла таку ж авантюристку Лої Фуллер. У відносинах Фуллер і Дункан можна побачити і пристрасть, і любов, і ненависть, і професійні ревнощі. Більшість біографів  досі сперечаються про цей союз.

Але шляхи їх швидко розійшлися. Айседора продовжила кар’єру як самостійна танцівниця. З 1902 по 1904 роки вона багато гастролювала Європою, заснувала школи танців в Греції і Німеччині.

Кар’єра босоногої танцівниці йшла в гору. Але всі свої гроші Айседора вкладала в відкриття танцювальних шкіл і часто залишалася без копійки в кишені. Але безгрошів’я, одного разу, навіть врятувало її.

У 1915 році після гастролей в США Дункан збиралася плисти в Європу на шикарному лайнері «Лузітанія». Але кредитори влаштували скандал, намагаючись повернути свої гроші. Танцівниці довелося відмовитися від розкішної каюти і задовольнятися ліжком на більш скромному судні. Їй пощастило: «Лузітанія» була пущена на дно німецьким підводним човном недалеко від Ірландії.

За розповідями сучасників, Айседору переслідували страшні видіння. У 1913 році їй стали ввижатися дві дитячих труни і чутися похоронні марші. Вона заспокоїлася, лише коли відвезла дітей до Парижа. Там разом із гувернанткою їх відправили до Версаля. Дорогою заглух двигун, водій вийшов його перевірити. Раптом машина рушила з місця. Збивши шофера, автомобіль скотився в Сену. Діти загинули.

Від цієї втрати Айседора так і не оговталася. Галюцинації переслідували й надалі. Якось їй привиділося, що вона бачить у річці своїх дітей. Жінка кинулася на землю й заридала. Над нею схилився якийсь юнак.

– Врятуйте мене, – благала його. – Подаруйте мені дитину.

Молодий італієць був заручений. Їхні стосунки тривали недовго. Дитина, що народилася, прожила лише кілька днів.

Айседора була, як зараз це прийнято називати, епатажною персоною. В процесі танцю могла зійти в зал або закричати. Одного разу вона почала кричати зі сцени: «Я атеїстка! Атеїстка!» Іншим разом на концерті в Бостоні під завершальні акорди, розмахувала червоним шарфом: «Це - червоний! І я така ж!».

Але популярніше від цього танцівниця не стала.

У жовтні 1921 року до Дункан прийшла «золотоголова любов». Коли вона вже була готова все кинути, на вечірці, куди її запросив танцювати художник Георгій Якулов, відбулося її знайомство з Сергієм Єсеніним. У перший же вечір Айседора розділила з ним ложе.

Велелюбний поет був підкорений вільною вдачею Айседори і вже через кілька днів практично жив з нею.

До весни закохані не розлучалися, хоча їх відносини були вельми туманними і невизначеними. Айседора була старша на 18 років, багато хто ламав голову, навіщо поетові взагалі цей зв’язок. Але пристрасть була такою сильною, що Айседора навіть змінила принципам ніколи не виходити заміж, а Єсенін був готовий піти за нею навіть у пекло.

Поет мав неврівноважений характер, був запальний і емоційний, Айседора і сама могла влаштувати скандал. Навіть на людях могла роздавати ляпаси тим дамам, які заговорили з Сергієм. А після благати про прощення. У травні 1922 року пара одружилася для того, щоб Єсенін міг виїхати за кордон - в цьому Айседора бачила порятунок для їхніх стосунків.

Але покинувши рідні землі Єсенін почав спиватися, йшов з дому, скандалив і в результаті змусив дружину повернутися в Росію. Стало тільки гірше, і буквально через місяць Айседора практично втекла від скандального в хмелю коханця-поета.

Він незабаром надіслав записку, в якій були всього кілька слів: «Я люблю іншу. Одружений. Щасливий. Єсенін».

За два роки після розриву, 28 грудня 1925-го, поета знайшли повішеним у номері петербурзького готелю, де він колись зупинявся з Дункан. На аркуші паперу кров’ю з порізаної вени був написаний вірш «До свиданья, друг мой, до свиданья». До самої своєї смерті Айседора тепло відгукувалася про свого непутящого чоловіка. Згідно із законом, Дункан була спадкоємицею всього гонорару в 300 тисяч франків. Однак, від грошей Дункан відмовилася.

«Віддайте їх його матері і сестрам. Вони їм потрібніше, ніж мені ...», - сказала танцівниця.

Після розриву з Єсеніним у танцівниці було ще кілька скандальних зв’язків, в тому числі - з поетесою Мерседес де Акоста.

Останні роки життя Дункан багато пила і мало виступала. Але в свій останній день вона сіла в автомобіль свого коханця абсолютно щасливою: її кілька разів викликали «на біс», і вона повинна була їхати на зустріч з новим акомпаніатором. Автомобіль різко рвонув вперед і улюблений червоний шарф, який заплутався в спицях колеса практично обезголовив Дункан. Смерть наступила миттєво.

01.08.2019


Переглядів: 1655

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21069)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13879)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (806)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (75)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"