Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №925 від 08.08.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"

Актальні ціни на бензин, дизель.
Олас - якісне пальне.

  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Вересень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31
Жовтень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Як правильно доглядати за чавунним посудом

Чавунний посуд зараз рідкість. Однак жодний тефлон, алюміній або інший новомодний сплав не в змозі замінити чавун. Його унікальність в екологічності, безпеці для здоров’я людини, довговічності, простому догляді і чудових смакових якостях приготованих страв. 

Зберегти ці властивості протягом багатьох десятиліть дуже просто: головне, підготувати куплену сковорідку або казанок до використання і правильно доглядати за ними в подальшому.

Як підготувати сковорідку

Виробники чавунного посуду випускають два варіанти начиння: з емалевим або антипригарним покриттям і без нього. Зрозуміло, що сковорода з покриттям готова до роботи відразу після покупки, досить вимити її будь-яким гелем для посуду, щоб очистити від заводської пилюки. 

Чавунний посуд без покриття вимагає більш ретельної підготовки. Чавун - пористий матеріал, тому його на вигляд гладка поверхня покрита численними мікроскопічними поглибленнями, в які будуть потрапляти частинки продуктів і пригорати до металу. Щоб цього не сталося, потрібно сковороді штучно надати антипригарні властивості. Процедура підготовки чавунного посуду до першого використання проводиться в кілька етапів:

Перше миття. Видалити верхній захисний шар воску або машинного масла, нанесений виробником на поверхню чавуну для захисту від корозії і збереження товарного вигляду. Для цього вимити виріб за допомогою м’якої кухонної губки і рідкого засобу для посуду, витерти насухо текстильним або паперовим рушником.

Прожарювання з сіллю. Насипати в сковороду товстий шар кухонної солі і поставити в розігріту до 180-200 °С духовку. Тримати посуд в працюючій духовці протягом 40-60 хвилин, після чого відключити прилад і дати сковороді охолонути. Можна прожарити сковороду на плиті, але тоді доведеться час від часу помішувати сіль. Така процедура поліпшить експлуатаційні характеристики чавуну, очистить посуд від усіх сторонніх запахів і залишків машинного масла.

Додання антипригарних властивостей. Заключний, найдовший етап. Саме від нього залежить, буде прилипати їжа до сковороди в процесі приготування чи ні. Змастити дно і внутрішні бортики сковороди маргарином, свинячим жиром або рафінованим рослинним маслом так, щоб жировий або масляний шар злегка покрив всю оброблену поверхню. Звільнити духовку від листів і поставити змащену сковорідку всередину. Розігріти прилад до 190-200 °С, тримати в ньому чавунну начиння 1-1,5 години. Після цього вимкнути духовку і охолодити сковорідку природним чином.

Попередня підготовка займе декілька годин, але кінцевий результат буде коштувати витраченого часу і сил. Надалі, якщо правильно доглядати за металом, до нього нічого не буде пригорати, а смак млинців або відбивних вийде відмінним!

Досвідчені кухарі часто порівнюють чавунний посуд з коньяком: чим більше її вік, тим приємніше в ній готувати. При правильному догляді сковорода або казан з чавуну рік від року стають тільки кращими.

Повсякденний догляд

Догляд за чавунною сковородою набагато простіший, ніж за тефлоном або керамікою. Головне, намагатися не зіпсувати створене своїми руками антипригарне покриття. Основна заборона стосується жорстких абразивних губок, металевих мочалок, скребків і йоржиків - всіх тих предметів, які можуть пошкодити найтоншу плівку, що захищає пори чавуну від проникнення продуктів. В цілому рекомендації прості і легко здійснимі:

- Після приготування страви залишки їжі та жиру видалити паперовим рушником або серветкою - так легше буде відмити виріб.

- Мити посуд максимально гарячою водою, яка комфортна для шкіри рук. Висока температура води дозволить змити залишки жиру або масла без застосування миючих засобів.

- Не використовувати гелі для миття посуду, інакше вони розчинять захисний антипригарний шар, і їжа почне приставати до чавуну в процесі смаження або тушкування.

- Не мити в посудомийній машині.

- Ніколи не замочувати у чистій воді або мильному розчині.

- Після миття чавун витерти насухо гігроскопічною тканиною або папером, інакше краплі води, що залишились, спровокують появу іржі. Багато господинь ставлять вимиту сковороду на плиту і витримують 3-5 хвилин - за цей час посуд не встигне сильно розжаритися, зате всі мікрочастинки вологи повністю висохнуть.

- Внутрішню поверхню вимитої сковорідки змастити тонким шаром рослинного масла, а його надлишки зняти за допомогою серветки або паперового рушника - це запобіжить окислення металу і збереже його антипригарні властивості.

- Зберігати чавунну сковороду або казан в сухому місці, щоб уникнути корозії.

І останнє. Незважаючи на свою значну вагу і високу вогнетривкість, чавун - крихкий метал. При сильному ударі він здатний розколотися на частини, тому чавунний посуд необхідно оберігати від падінь.

08.08.2019


Переглядів: 308

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 934 від 10.10.2019p.
¤ 
Цікаве про лікарські засоби і не тільки

Цікаве про лікарські засоби і не тільки

Давньоримському філософові Луцію Сенеці належить наступний афоризм: “Певні ліки небезпечніші, ніж самі хвороби”. З цим складно не погодитися, але тільки шляхом перевірок і помилок людство створює високоефективні медичні препарати, які рятують життя. А в процесі таких відкриттів відбувається немало курйозних випадків, цікавих подій і оригінальних рішень....

¤ 
Перші ISF World Cool Games в Україні!

Перші ISF World Cool Games в Україні!

З 10-14 жовтня 2019 року, тиждень, повний спорту і культури, пройде у Києві. Участь у цьому Заході братимуть  школярі з 10 країн світу: Азербайджану, Білорусі, Грузії, Казахстану, Китаю, Молдови, Польщі, Франції, Хорватії і України! ...

¤ 
Рівненський плавець Михайло Романчук виграв срібну нагороду в США

Рівненський плавець Михайло Романчук виграв срібну нагороду в США

Рівненський плавець Михайло Романчук виграв срібну нагороду дебютного етапу змагань «International Swimming League» в Індіанаполісі у США....

¤ 
Застосування зеленого чаю у побуті

Застосування зеленого чаю у побуті

Зелений чай славиться своєю користю для організму. Його позиціонують, як джерело енергії і великої кількості вітамінів....

¤ 
Доля освітньої реформи:

Доля освітньої реформи:

чого чекати від нового міністерства?

Минуло трохи більше місяця, як міністерство освіти отримало нову очільницю. Нею стала одна з наймолодших членів уряду – 29-річна Ганна Новосад. За цей час міністерка встигла призначити заступників, які відповідатимуть за ключові напрямки роботи, і презентувати план дій. Чи продовжуватиме МОН реформу нової української школи і чи чекати вчителям підвищення зарплат, обіцяного попереднім урядом, дізнавались наші експерти....

¤ 
Віктор Осницький: «Діючий тариф збитковий для «Рівнегазу»

Віктор Осницький: «Діючий тариф збитковий для «Рівнегазу»

Напередодні старту опалювального сезону дуже цікаво, як його зустрічає наша регіональна газова компанія АТ «Рівнегаз». Про стан справ на підприємстві ми попросили розповісти комерційного директора АТ «Рівнегаз» Віктора Осницького:...





Найпопулярніші 15 статей:

1. Розшифровка аналізу крові: [841] (20535)
2. Як правильно приймати вітаміни? [749] (7256)
3. Моє місто - найкраще [427] (6982)
4. Секс із мусульманином [271] (5919)
5. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (5840)
6. Як позбутися шпори на п’яті [850] (5565)
7. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (5320)
8. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (5260)
9. Догляньте мене до смерті [278] (5221)
10. Секрети ігрових автоматів: як грати і вигравати? [755] (5212)
11. Кращі засоби для потенції чоловіків - ТОП-10 [891] (4863)
12. Якщо у сні приснився вуж [219] (3653)
13. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (3601)
14. Коли розпочинати садити городину [599] (3326)
15. Розклад руху автобусів [253] (3256)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Приворот. Сімейна ідилія за 500$ (50)
2. «Перезавантаження влади» (49)
3. Вбив металевим совком (46)
4. Застосування зеленого чаю у побуті (46)
5. Чорна вдова (46)
6. Поліцейські затримали рецидивіста за замах на умисне вбивство та зґвалтування рівнянки (45)
7. Рівненський плавець Михайло Романчук виграв срібну нагороду в США (45)
8. Віктор Осницький: «Діючий тариф збитковий для «Рівнегазу» (45)
9. Фаршировані баклажани (43)
10. Доля освітньої реформи: (43)
11. Цікаве про лікарські засоби і не тільки (43)
12. Перші ISF World Cool Games в Україні! (42)
13. Депутату обласної ради спалили авто (42)
14. Відвар із вівса – і животик не болить (42)
15. ДТП за участю двох вантажівок (42)




 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс