Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №931 від 19.09.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Справжня фармація

Ольга САДОВНИК: «В аптеці має бути запах ліків, а не парфумів»

Ольга САДОВНИК: «В аптеці має бути запах ліків, а не парфумів»

Головні пріоритети ТДВ «Рівнефармація» – надання якісних фармацевтичних послуг та ефективна фармацевтична опіка

На жаль, сьогодні дехто забуває, що аптека – це заклад охорони здоров’я, а не місце торгівлі ліками, сумно констатує напередодні Дня фармацевта в розмові з кореспондентом «Рівне-Ракурсу» заступник генерального директора ТДВ «Рівнефармація», кандидат фармацевтичних наук, професор КЗВО «Рівненська медична академія» Ольга САДОВНИК (на фото). В деяких містах, зауважує, навіть вивіски не відповідають функціоналу медичного закладу. Наприклад, на Харківщині можна зустріти «Аптеку ШАРА», що дуже спантеличує і не викликає довіри: така назва більше підходить для крамниці з продажу секондхендівських речей.

«Аптека – не магазин, у її приміщенні має бути запах ліків, а не парфумів, – переконана Ольга Володимирівна. – Я не можу уявити, що в «Рівнефармації» не буде якогось із класичних напрямків фармацевтичної діяльності і ми позбудемося того соціального навантаження, яке десятиліттями несемо на своїх плечах».

Індивідуальний підхід до кожного пацієнта

– Ольго Володимирівно, поч­немо з міні-презентації найбільшої регіональної аптечної мережі в нашій області.

– Сьогодні ТДВ «Рівнефармація» об’єднує 59 структурних підрозділів – 40 аптек і 19 аптечних пунктів. 10 аптек мають ліцензію на придбання, зберігання та реалізацію наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. 11 наших аптек – а це 27,5% мережі (для порівняння: по Україні – 2%!) – виготовляють усі зареєстровані лікарські форми: спиртові та водні розчини, настої, відвари, мазі, порошки, суспензії. Основ­на цінність екстемпорального виготовлення лікарських засобів за рецептами лікаря полягає в індивідуальному підході до кожного пацієнта при невисокій вартості ліків. Завжди свіжі та якісні засоби не містять консервантів, барвників, підсолоджувачів. Такі препарати незамінні для людей старшого віку, дітей, вагітних. Багато препаратів, виготовлених нашими провізорами, не мають промислових аналогів в Україні.

Попри нерентабельність цього напрямку, «Рівнефармація» планує і далі розвивати його – він дуже потрібний у педі­атрії та дерматології. Тому розраховуємо на дієву підтримку місцевої влади в розвитку тих аптек, які дійсно працюють як заклади охорони здоров’я, а не магазини, що торгують ліками. Сьогодні ТДВ «Рівнефармація» – це потужна, соціально орієнтована регіональна аптечна мережа з великим колективом – 270 працівників. Усі офіційно працевлаштовані та захищені соціальними гарантіями. Вчасно сплачуємо всі податки в державний та місцевий бюджет.

– Як Ви оцінюєте ситуацію в роздрібному сегменті фармацевтичного ринку України, в яких умовах сьогодні доводиться працювати Вам і Вашим колегам?

– Нині вітчизняна фармацевтична галузь переживає не кращі часи. Національні аптечні мережі, пріоритетом діяльності яких стало отримання максимального прибутку, активно витісняють дрібних і середніх гравців фармацевтичного ринку. «Національники» масово відкривають свої аптеки в усіх регіонах України, отримують завдяки маркетинговим угодам набагато більшу скидку безпосередньо від виробника, ніж маємо ми, працюючи з дистриб’юторами. Звичайно, нам дуже важко конкурувати з мега-мережами, що налічують по 200 і більше аптек. Та навіть працюючи в умовах жорсткої конкуренції з «акулами» фармацевтичного бізнесу, «Рівнефармація» постійно виграє тендери із забезпечення лікувальних закладів лікарськими засобами, засобами для наркозу, предметами догляду за хворими, дезинфікуючими засобами та реактивами.

В аптеках товариства, що знаходяться при лікувально-профілактичних закладах, створені належні умови «холодового ланцюга» для зберігання і реалізації вакцин та сироваток (зокрема проти гепатиту і грипу, від укусу зміїв, правцеві, протигангренні), повний асортимент яких в області забезпечує тільки ТДВ «Рівнефармація». Товариство обслуговує 52 лікувальні заклади Рівненщини, реалізує через 100 фельдшерсько-акушерських пунктів медикаменти для сільського населення. Також беремо участь у соціальних програмах – «Доступні ліки», «Цукровий діабет», «Orange card», «Терапія Плюс» і «МедіКарт».

500 мільярдів доларів викидається на вітер

– Вас знають у Рівному і як продовжувачку фармацевтичної династії, започаткованої Вашим батьком – Володимиром Васильовичем Синяком, генераль­ним директором ТДВ «Рівнефармація», організатором аптечного сегменту в системі охорони здоров’я на Рівненщині в радянські та пострадянські часи, і як професора Рівненської медичної академії, яка готує фармацевтів та провізорів для західного регіону. Що мотивувало Вас до поєднання роботи в бізнесі з науково-викладацькою діяльністю?

– На моє глибоке переконання, без кардинальної модернізації системи професійної підготовки і безперервної післядипломної освіти фармацевтичного працівника битва за фармацевта, провізора й аптеку буде програна безповоротно. За останніми даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), населення світу викидає на вітер близько 500 мільярдів доларів США через застосування ліків не за призначенням. Нині при тотальному самолікуванні значно зросли вимоги до кваліфікації та професійного рівня аптечних працівників, адже на них покладено відповідальність за здоров’я клієнтів. Кожен провізор і фармацевт має пам’ятати, що він передусім повинен не зашкоди­ти пацієнту. Тож пропонувати будь-який препарат чи його заміну аптекар може тільки з безрецептурних препаратів, а рецептурні – тільки з дозволу лікаря.

Надання клієнтам якісних фармацевтичних послуг та ефективна фармацевтична опіка – головні пріоритети в діяльності ТДВ «Рівнефармація». Вважаю, що цим питанням необхідно приділяти більше уваги і під час навчання майбутніх аптекарів у медичній академії, і під час навчальних тренінгів, семінарів та маркетингових конференцій, орієнтованих на підвищення фахової майстерності провізорів і фармацевтів. До участі в цих заходах запрошуємо представників компаній-виробників фармпродукції, а також професорів Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького і Національного фармацевтичного університету (м. Харків).

Крім того, на базі ТДВ «Рівнефармація» проводяться курси підвищення кваліфікації для провізорів усієї області, на яких вони поглиблюють свої професійні знання та можуть підтвердити або здобути кваліфікаційну категорію. Також під керівництвом кваліфікованих фахівців щорічно проходять виробничу практику та інтернатуру близько 20 молодих спеціалістів.

«Рівнефармація»: соціальна складова – визначальна

– Нині частка держави в медикаментозному забезпеченні населення у грошовому виразі становить 10–12% від загального обсягу фармацевтичного ринку. Ситуацію погіршує те, що аптечний сектор не мотивований брати участь у державних соціальних програмах. У чому причина?

– Їх кілька. Перша – розбалансування системи фармацевтичного забезпечення в нашій країні; друга – відсутність державного регулювання в цій сфері; третя – орієнтація власників великих аптечних мереж на середню суму касового чека, а не соціальну відповідальність фармбізнесу. Наприклад, більша частина аптечних закладів не виявила бажання взяти участь у реалізації державної програми «Доступні ліки». Натомість, саме соціальна складова – визначальна у діяльності ТДВ «Рівнефармація».

Ми активно долучилися до виконання оновленої урядової програми «Доступні ліки», яку з 1 квітня 2019 року адмініструє Національна служба здоров’я України. Тож пацієнти, які користуються цією програмою, отримують практично в усіх аптеках нашої мережі ліки від серцево-судинних захворювань, діабету другого типу і бронхіальної астми за електронним рецептом. А це, до речі, досить затратний проєкт: кожну аптеку необхідно забезпечити комп’ютером, касовим апаратом «Мрія» та відповідним сканером.

З початком збройного протистояння на Сході країни надаємо волонтерську допомогу українським воїнам – матеріальну та медикаментами, за що цьогоріч, з нагоди Дня медика, Володимир Васильович і я були нагороджені Почесним нагрудним знаком Начальника Генерального штабу – Головнокомандувача ЗСУ «За заслуги перед Збройними Силами України». Вірю, як і всі українці, що мир переможе війну й наші захисники повернуться з окопів до своїх родин.

Чуйність і увага зцілюють серця та душі пацієнтів

– Ваші плани на найближче майбутнє.

– Планів багато. Зокрема, відкрити в Рівному діючу аптеку-музей на базі аптеки № 3 (вул. Соборна, 187), у якій ще збереглися аптечні меблі, напевне, кінця ХІХ – початку ХХ століть. Відвідувачі закладу зможуть почерпнути цікаву інформацію про завжди актуальні професії фармацевта і провізора, про історію, становлення та розвиток аптечної справи на Рівненщині, а також про багатогранну діяльність ТДВ «Рівнефармація». Вже розпочато реконструкцію приміщення, тож плануємо, що ще до кінця цього року аптека-музей запрацює і як заклад охорони здоров’я, і як фармацевтичний культурно-просвітницький центр для школярів і студентів.

Взагалі, головний сенс мого життя – розвиток сімейного бізнесу, постійне фахове вдосконалення з метою максимальної професійної самореалізації на благо родини, громади, країни. Пишу наукові статті, працюю над докторською дисертацією, викладаю в медакадемії. Всім, що я досягла, завдячую найближчим мені людям. Батькові, Володимиру Васильовичу, який навчив мене берегти сімейні цінності. Мамі, Людмилі Михайлівні, провізору вищої категорії, яка все життя присвятила фармацевтичній справі. Чоловіку і 10-річній донечці – мій надійний тил і наша найбільша втіха. Сподіваюсь, Соломійка також працюватиме у фармгалузі. В неї є здібності до цієї професії, часто, як і я в дитинстві, відвідує аптеку, їй дуже цікаво, як виготовляють ліки. Соломійка – творча дитина, гарно і багато малює, її картини прикрашають робочий кабінет її дідуся – генерального директора ТДВ «Рівнефармація».

Напередодні Дня фармацевта заслужений працівник охорони здоров’я України, голова галузевої організації роботодавців «Фармація» Рівненської області та багаторічний член колегії управління охорони здоров’я облдержадміністрації, незмінний очільник найпотужнішої регіональної аптечної мережі Володимир Васильович Синяк просив привітати через «Рівне-Ракурс» численний колектив і всіх партнерів ТДВ «Рівнефармація», всіх аптечних працівників Рівненщини з професійним святом.

Три покоління фармацевтичного роду Синяків сердечно бажають вам, дорогі колеги, здоров’я міцного, щастя та здійснення всіх мрій. Пишайтесь, шановні фармацевти і провізори, що приносите користь людям, лікуючи їх не тільки ліками: інколи добре слово, чуйність і увага зцілюють серця та душі пацієнтів.

19.09.2019Спілкувався Олександр ОЛЬХОВИК


Переглядів: 2685

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17212)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13861)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13787)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13780)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13506)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13118)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13100)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (847)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (89)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (78)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (70)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"