Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №934 від 10.10.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Цікаве про лікарські засоби і не тільки

Цікаве про лікарські засоби і не тільки

Давньоримському філософові Луцію Сенеці належить наступний афоризм: “Певні ліки небезпечніші, ніж самі хвороби”. З цим складно не погодитися, але тільки шляхом перевірок і помилок людство створює високоефективні медичні препарати, які рятують життя. А в процесі таких відкриттів відбувається немало курйозних випадків, цікавих подій і оригінальних рішень.

Цікаве

1. Вазелін – рідина, що чистить і укріплює.

Вазелін став відкриттям хіміка Роберта Августа Чезбро і спочатку рекламувався, як засіб для виведення плям і послаблювальний засіб. Незабаром винахідник зробив висновок, що вазелін – це прекрасні ліки від багатьох хвороб і рекомендував їсти його кожен ранок по 1 ч. л. Що цікаво, Чезбро сам дотримувався цієї поради і дожив до 96 років.

2. Кетчупом лікували екзему і облисіння.

У 1820-1830 роках кетчуп в США продавався в аптеках як ліки від облисіння, екземи і болів у шлунку і навіть був запатентований як лікарський препарат. Каротиноїдний пігмент лікопен, що входить до складу томату, дійсно корисний для здоров’я, а в кетчупі його вміст вищий, ніж у свіжих помідорах. Сьогодні кетчуп вже не вважають ліками, а купити лікопен можна у будь-якій аптеці.

3. Obecalp – ліки для дітей.

При скаргах на легке погіршення здоров’я у дітей американські лікарі іноді призначають засіб Obecalp (“Обецалп”), активною речовиною якого є цукор. Про незвичайний лікувальний ефект засобу легко здогадатися, прочитавши назву препарату навпаки – placebo (плацебо).

Ідея створення такого препарату належить австралійському лікареві Майклу Акстенсу, а сама назва уперше згадується в рецептах, які виписували псевдо-хворим лікарі з Каліфорнії.

4. Розчин барвника діамантового зеленого або зеленка – тільки в країнах колишнього СРСР.

Розчин барвника діамантового зеленого (так звана зеленка) в якості антисептика застосовується лише на пострадянському просторі. У Європі зеленка не заборонена, але її не використовують, оскільки ніхто не провів наукових досліджень щодо її канцерогенних властивостей. Зеленку в США зараз пов’язують швидше з політичними акціями, ніж з антисептичними властивостями, а порізи і рани у дітей часто змащують бепантеном.

Втім, цитрамон, корвалол, валідол і арбідол теж навряд чи вдасться знайти в аптеках за межами країн колишнього СРСР.

5. Coca-Cola і Dr Pepper теж родом з аптеки.

Фармацевт з Атланти Джон Пембертон отримав поранення на громадянській війні. Прагнучи вилікувати свою нервозність і головні болі, він створив напій, який змішувався з газованою водою. Мікстуру визнали ефективною і почали продавати в аптеках. Так в 1886 році була винайдена Coca-Cola.

Інший фахівець, Чарльз Олдертон, в 1885 році винайшов Dr Pepper. Він любив запахи аптеки і фруктові аромати і змішуючи різні сиропи з газованою водою з фонтану у своїй аптеці, він створив всесвітньовідомий напій.

6. Смішні побічні ефекти від прийому ліків.

• Фармацевтична компанія “ГлаксоСмітКляйн” повідомляє цікавий факт: побічними ефектами від прийому ліків “Ропінірол”, який використовують при лікуванні хвороби Паркінсона, можуть стати підвищений сексуальний потяг і пристрасть до азартних ігор.

• Лікарський препарат “Мефлохін”, яким лікують малярію, може викликати побічні ефекти у вигляді галюцинацій і бажання вчинити суїцид.

• Побічним ефектом від дії снодійного “Золпідем” є бажання готувати їжу під час сну, а також керувати автомобілем у сонному стані.

• Антидепресант “Кломіпрамін” має украй цікавий побічний ефект: 5 % людей, що приймають цей препарат, відчувають оргазм коли позіхають.

7. Цікаві факти про контрацептиви.

Використовувати гормони для перешкоджання небажаній вагітності в 1931 році уперше вирішив австрійський біолог Людвіг Хаберландт. При створенні перших контрацептивів джерелом гормонів були тварини. Приміром, для вироблення етилестрадіолу використовувалися яєчники свиней. Незабаром гормон прогестерон навчилися синтезувати штучно.

У одній пігулці перших контрацептивів було стільки ж гормонів, скільки зараз в цілій упаковці на один цикл прийому. Страшно уявити, яким це було ударом для ендокринної системи жінки.

Бонус: неймовірний випадок з життя царя

Те, як боялися в давнину людей, що підсипали отрути, як і самих отрут, наочно демонструє історія царя Понта Мітридата VI. Побоюючись бути отруєним ворогами, він з дитинства привчав свій організм до різних отрут, регулярно приймаючи їх в невеликих дозах.

Коли ж Мітридату захотілося покінчити з життям, він спробував отруїтися, але у нього нічого не вийшло. До кінця невідомо, правда це або вигадка, але і до цього дня звикання до отрут в токсикології називають мітридатизмом.

Незвичайні хвороби світу

Мабуть, кожному з нас хочеться вірити в те, що незабаром будуть створені ліки від усіх хвороб, але такого поки немає. Існує величезна кількість захворювань, з якими бореться людство – ВІЛ, рак, ЗІК та багато інших. І напевно в найближчому майбутньому ліки будуть створені, адже на це витрачаються величезні ресурси.

Деякі хвороби можна подолати самому – це слабкі форми ГРВІ чи інші неважкі хвороби, а щоб побороти інші, більш серйозні хвороби, доводиться дуже постаратися, як Валентин Іванович Дикуль, який з самого дитинства мріяв бути циркачем, а коли його мрія здійснилася і кар’єра повинна була піти в гору, в віці 14 років, виконуючи черговий трюк на канаті на висоті 13 метрів він впав і пошкодив хребет, після чого його ноги паралізувало. Перед ним постав вибір: або залишатися інвалідом на все життя або знайти вихід з даної ситуації – він вибрав друге і не маючи жодного уявлення про анатомію людини, став тренувати м’язи спини, шиї, рук, плечей. Потім він вирішив задіяти паралізовані ноги і за допомогою спеціального пристосування став качати м’язи ніг. Яке було здивування, коли його ноги стали відновлюватися, а в 21 він вже знову виконував на ногах карколомні номери в цирку, піднімаючи неймовірний вагу.

Але така воля дана не кожному, тому при будь-яких пошкодженнях необхідне копітке лікування і спостереження у фахівців.

Існують хвороби, з якими бореться весь світ, які можна перебороти вольовими зусиллями і над якими краще боротися під контролем фахівців. А є хвороби, якими хворіють лише 1-2 людини на планеті, і ліки проти них не придумано і швидше за все придумано не буде, про них-то і піде мова.

1. Синдром вибухаючої голови – хвороба з такою назвою не тягне за собою вибух голови по справжньому, а супроводжується постійно не больовими відчуттями, в основному – це людина чує різні звуки тріска, шуму, клацань і інше. Ця хвороба не постійнодіюча – зазвичай людина, що страждає на цю хворобу, поспавши, перестає їх чути.

2. Синдром розладу мови – людина, яка отримала травму мозку – починає говорити з іншою інтонацією, швидкістю, тому складається відчуття, що вона іноземець і намагається розмовляти нашою мовою. За всю історію відзначено лише 5 десятків людей, які страждали на це захворювання, після терапії деякі повернули собі колишню мову, а більшість все життя страждають від цієї хвороби.

3. Сімейне безсоння – насправді страшна хвороба, яка передається з генами. Людина починає з року в рік спати менше, поки сон не пропадає повністю. Людина починає страждати галюцинаціями і незабаром помирає. Всього відомо близько 40 таких сімей, які страждають даним безсонням.

4. Існує хвороба, при якій люди не відчувають болю. Здається як добре – життя без страждань і болю, але насправді все зовсім навпаки, адже біль – це сигнал небезпеки життєдіяльності людини. Адже без болю людина просто не помітить обжога, подряпини, а часом і більш серйозних ушкоджень, які в подальшому можуть призвести до летального результату. Даною хворобою страждають близько 100 чоловік.

5. Гіпертріхозіс – це хвороба, при якій волосся безконтрольно росте по всьому тілу людини, в тому числі й на обличчі. Відомо 50 випадків з таким захворюванням. В основному ця хвороба генетична. У 2008 році вчені виявили, що при введенні тестостерону – він заморожує зростання волосся на тілі, що може стати ідеальними ліками для таких хворих.

6. Існує хвороба, при якій людина не може визначити розміри предмета – маленькі здаються гігантськими, а величезні – крихітними. Така хвороба називається – синдромом Аліси в країні чудес. Він виникає при прийомі галюциногенів або при пухлинах.

7. Дуже незвичайна і досить складна хвороба – це синдром Мебіуса – при ньому людина геть не може керувати своїми м’язами обличчя: не може посміхатися, плакати, сміятися і інше. Людей, які страждають таким синдром на Землі дуже мало.

8. Існує хвороба, яка в тій чи іншій мірі допомагає людині – це синестезія, людина, що страждає на цю хворобу може бачити звуки, відчувати предмети мистецтва. Даною хворобою «страждають» люди, що втратили слух або зір, або творчі особистості: музиканти, художники, скульптори.

9. Прогерія – хвороба, при якій шкіра і внутрішні органи людини передчасно старіють. Основними формами є у дітей – синдром Гетчінсона (Хатчінсона) -Гілфорда і у дорослих – синдром Вернера.

10. Громадянка Британії Ланкашир Менді Селларс страждає хворобою, при якій її ноги збільшуються в розмірах. Дану хворобу, на думку лікарів, неможливо вилікувати, єдиний вихід ампутація ніг, адже в її 33 роки її вага досягає 125 кг, з яких вага ніг 95 кг., що створює навантаження на серце та інші органи.

10.10.2019


Переглядів: 1924

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1161 від 15.03.2024p.
¤ 
Чим корисний часник?

Чим корисний часник?

Ми звикли вважати часник спецією, але, насправді, цей овоч може принести величезну користь для здоров’я. Тільки треба вміти його правильно їсти....

¤ 
Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Правоохоронці вилучили у рівнянина пістолет Макарова, шість гранат й вісім запалів до них, чотири детонатори, три димові шашки та понад 850 патронів до різної зброї....

¤ 
Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

34-річна жителька Дубенського району побачила у соціальній мережі допис із інформацією про виплату, яку можна отримати від держави. Перейшовши за посиланням – вказала дані банківської картки, зокрема й CVV-код та пін-код....

¤ 
НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

14 березня стартує реєстрація для проходження національного мультипредметного тесту в 2024 році. А основна сесія НМТ триватиме з 14 травня до 25 червня....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21004)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17146)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14406)
• Допомога під час карантину [967] (14317)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14162)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (13971)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13840)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13818)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13792)
• Живи до ста! [965] (13789)
• Бюджет і ми… [965] (13727)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13710)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13593)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13509)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13506)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13452)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13052)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13035)

ТОП-15 свіжого номера:

• НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування (233)
• «Війна триває і важливо будувати витрати так, аби вони наближали перемогу», – Олександр Коваль (44)
• Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина (44)
• Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу (42)
• Чим корисний часник? (41)
• Порошок, гель або капсули – все про засоби для прання (40)
• Шоколадно-ванільні сирники з вишнями (40)
• Чудовий спосіб, як очистити конфорки до стану нових всього за 10 хвилин (38)
• Навіщо кидати в блендер кульки, зроблені з алюмінієвої фольги? (28)
• Що можна додати в дешевий шампунь, щоб поліпшити його якість та ефективність? (27)
• Які страви не можна готувати в алюмінієвому посуді? (27)
• Як надати першу допомогу при опіках? (26)
• Продавала цигарки (25)
• Для чого варто купувати найдешевше туалетне мило? (25)
• Спеції, які варто додати до кави для покращення роботи мозку (23)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"