Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №939 від 14.11.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Січень 2020p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29
Лютий 2020p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Що треба знати про тажин

Що треба знати про тажин

Тажин – це глибокі товстостінні сковорідки – керамічні або чавунні – з дуже товстим і важким дном і витягнутою вверх конусоподібною високою кришкою з кераміки. Хоча в нашій країні вони тільки починають набирати популярність, з’явилися вони ще за давніх літ у країнах Магриба, де їх частіше називають «таджин».

До речі, цю назву носять і страви, приготовлені в такому посуді. Автентичні марокканські тажини виконані з глини. Деякі можуть бути покриті емаллю та навіть розписані.

На нашому ринку добре представлені тажини французького виробництва з чавунною основою і керамічною кришкою. Бувають і електричні тажини.

Що у ньому особливого

Найголовніше в тажині – це його кришка. Пара, піднімаючись нагору, остигає у верхній крапці, конденсується на стінки кришки і стікає по них, потрапляючи не на страву зверху, а в нижню частину сковороди, практично на саме дно. Виходить, що страва присмажується знизу і готується як би на парі зверху. Багаторазова циркуляція пари робить їжу неймовірно соковитою та ніжною, а ще вона ніколи не підгорить і не пересушиться. Тажину «по зубах» і баранина, і літня яловичина. А овочі тушкуються просто ідеально.

Ще один нюанс. У куполі правильного тажина має бути отвір для того, щоб виходила пара. Інакше рідина буде намагатися «утекти» через щілину між основою тажина і його кришкою. Якщо у вашому тажині немає отвору, віднесіть його до годинникаря або ювеліра – він просвердлить вам дірочку діаметром у кілька міліметрів.

Як користуватися

Справжній марокканський тажин варто замочувати на ніч. Так глина візьме в себе вологу, яку потім поступово буде віддавати страві, а ще таким чином продовжується життя тажина, тому що вода зменшить імовірність розтріскування. Глина поступово з роками всотає в себе спеції й аромати, і страви, приготовлені в такому посуді, будуть неймовірно смачними та незвичайними. Тому що марокканці готують у тажині на вугіллях, то такий посуд не слід використовувати на газовій плиті без спеціального розсікача полум’я.

Після готування тажин варто ретельно вимити руками і висушити. Накривати кришкою треба вже повністю сухий посуд, щоб не завести в глині цвілевий грибок.

Сучасні виробники посуду використовують для виготовлення нижньої частини тажина емальований чавун. Це дуже зручно, тому що страву перед тушкуванням можна злегка обсмажити. І доглядати за таким тажином простіше. Достатньо періодично змазувати рослинною олією і прожарювати на плиті.

Як у ньому готувати

Готувати в тажині неймовірно просто. У глиняний тажин достатньо просто скласти всі інгредієнти, додати трохи води і накрити кришкою. Через деякий час краще зменшити вогонь і тушкувати до готовності. Наприкінці додати трохи олії.

В емальованому чавунному тажині краще спочатку обсмажити овочі на невеликій кількості олії, потім додати м’ясо або птаха і накрити кришкою. Далі все як було зазначено вище.

Страви в тажині не готуються за лічені хвилини – це процес тривалий, однак не змушує тупцювати біля плити, піднімаючи кришку і помішуючи без кінця. Саме навпаки – тажин негативно поставиться до подібних дій. Для успішного результату не потрібно підглядати в судину занадто часто. Відбудуться непоправні втрати ароматів, що насичують страву, обволікаючи та поглинаючись у неї довгі години.

Класичний тажин (страву) готують на вугіллях з м’яса, овочів і обов’язково фруктів і спецій, безлічі спецій, придбати які можна в готовій формі або засипати за своїм смаком.

Що можна готувати

М’ясо будь-яких сортів (необов’язково зі зручних для готування місць туші!), риба, овочі, морепродукти, потім фрукти, що надають пікантність, мед, спеції – експерименти можуть тривати довго. Разючі результати спонукають до нових кулінарних пошуків. Особливо, коли, освоївши принципи готування в тажині, захочеться поекспериментувати і знайти нові рецепти із застосуванням незвіданих продуктів, трав і незнайомих дотепер східних спецій.

Навіщо це мені

Якщо ви любите ідеально тушковані або запечені страви, часто готуєте великі шматки свинини або яловичини в духовці – обзавестися тажином, безумовно, варто.

Тажин неймовірно спрощує життя: під час готування не треба постійно стояти біля плити, контролюючи температуру, – у тажині ніколи нічого не підгорить і не пересохне.

Звичайно, тажини коштують недешево, але їхня ціна з лишком компенсується задоволенням від готування. До того ж тажин можна залишити в спадщину – він прослужить не одному поколінню – це річ на століття.

14.11.2019


Переглядів: 365

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 952 від 22.02.2020p.
¤ 
“Кардинал-Рівне” гарантував собі місце у топ-шістці чемпіонату!

“Кардинал-Рівне” гарантував собі місце у топ-шістці чемпіонату!

“Кардинал-Рівне” обіграв одеський “Епіцентр К Авангард” і гарантував собі місце у топ-шістці Favbet Екстра-ліги....

¤ 
Рівненщина отримає майже 58 млн грн на обладнання для шкіл і підготовку вчителів НУШ

Рівненщина отримає майже 58 млн грн на обладнання для шкіл і підготовку вчителів НУШ

Цьоріч для розвитку Нової української школи на Рівненщину спрямують субвенцію з державного бюджету в сумі 57797,3 тис. грн. Кошти передбачені на закупівлю обладнання та матеріалів для початкових класів та пілотних шкіл, а також на перепідготовку педагогів....

¤ 

Виявлено факт закупівлі медичного обладнання лікувальними закладами області за завищеними цінами

Прокуратура Рівненської області продовжує вживати заходи, направлені на виявлення порушень у бюджетній сфері. Так, за результатами вжиття спільних заходів з УСБУ в Рівненській області, виявлено можливі порушення вимог законодавства при закупівлі комунальним закладом «Рівненська обласна клінічна лікарня» та комунальним некомерційним підприємством «Центральна міська лікарня» Рівненської міської ради за бюджетні кошти для потреб населення медичного обладнання....

¤ 
Фахівці обласної стоматполіклініки лікували військових та місцевих в зоні АТО-ООС

Фахівці обласної стоматполіклініки лікували військових та місцевих в зоні АТО-ООС

Бригада фахівців КП «Рівненська обласна стоматологічна поліклініка» Рівненської обласної ради в якості волонтерів побували в зоні АТО-ООС. Упродовж тижня вони безкоштовно лікували не лише наших військових, а й місцеве населення, зокрема, дітей....

¤ 
«Дія» в дії

«Дія» в дії

За перший тиждень після презентації застосунку «Дія» його завантажили понад 1 млн разів. Урядовий додаток міцно закріпився на перших позиціях українських App Store і Play Market, випередивши популярні сервіси Tik Tok, Telegram, YouTube і Viber....





Найпопулярніші 15 статей:

1. Розшифровка аналізу крові: [841] (1692)
2. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (1172)
3. Усюди коти й грибки [369] (906)
4. 8-10 червня у Радивилові відбудеться Всеукраїнський фестиваль-конкурс козацької пісні “Встань, козацька славо! Засвіти знамена!” [295] (884)
5. Як модернізувати «Рівнеоблводоканал»? [774] (881)
6. Melanotan 2 поможет восстановить мужскую силу [782] (878)
7. Обманливі вихиляси стегнами [384] (875)
8. МФК “КАРДИНАЛ-РІВНЕ” - У ФІНАЛІ [613] (859)
9. “Ремб” робить усе, як треба, і навіть краще! [337] (859)
10. Комп’ютерних талантів у нас багато! Буде ще більше! [427] (839)
11. Колоновидні яблуні. [777] (827)
12. Як позбутися шпори на п’яті [850] (824)
13. Вертикальна трансмісія [427] (818)
14. Реінкарнація берези

[257] (811)
15. Огірки з м’ятою і базиліком [881] (805)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Що таке вісцеральний жир, та чому треба із ним боротися (232)
2. “ОДЕК” переміг у першому матчі 2020 року (230)
3. З Німеччини привезли 8 нагород (228)
4. П’ята пора року (228)
5. Сюрприз (227)
6. Що треба знати про запаморочення (226)
7. Що треба знати про розсаду солодкого перцю (225)
8. «Верес» підписав ще двох новачків (224)
9. Напад печінкової коліки. (222)
10. Чим корисні різні крупи (221)
11. Шість років після ... (220)
12. Рівненщина отримає майже 58 млн грн на обладнання для шкіл і підготовку вчителів НУШ (219)
13. «Дія» в дії (218)
14. 10 порад, які зроблять ваші сирники смачнішими (218)
15. “Кардинал-Рівне” гарантував собі місце у топ-шістці чемпіонату! (214)




 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс