Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №939 від 14.11.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"




  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Листопад 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Грудень 2019p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Новини Рівне

#Ракурс добрих порад

Що треба знати про тажин

Що треба знати про тажин

Тажин – це глибокі товстостінні сковорідки – керамічні або чавунні – з дуже товстим і важким дном і витягнутою вверх конусоподібною високою кришкою з кераміки. Хоча в нашій країні вони тільки починають набирати популярність, з’явилися вони ще за давніх літ у країнах Магриба, де їх частіше називають «таджин».

До речі, цю назву носять і страви, приготовлені в такому посуді. Автентичні марокканські тажини виконані з глини. Деякі можуть бути покриті емаллю та навіть розписані.

На нашому ринку добре представлені тажини французького виробництва з чавунною основою і керамічною кришкою. Бувають і електричні тажини.

Що у ньому особливого

Найголовніше в тажині – це його кришка. Пара, піднімаючись нагору, остигає у верхній крапці, конденсується на стінки кришки і стікає по них, потрапляючи не на страву зверху, а в нижню частину сковороди, практично на саме дно. Виходить, що страва присмажується знизу і готується як би на парі зверху. Багаторазова циркуляція пари робить їжу неймовірно соковитою та ніжною, а ще вона ніколи не підгорить і не пересушиться. Тажину «по зубах» і баранина, і літня яловичина. А овочі тушкуються просто ідеально.

Ще один нюанс. У куполі правильного тажина має бути отвір для того, щоб виходила пара. Інакше рідина буде намагатися «утекти» через щілину між основою тажина і його кришкою. Якщо у вашому тажині немає отвору, віднесіть його до годинникаря або ювеліра – він просвердлить вам дірочку діаметром у кілька міліметрів.

Як користуватися

Справжній марокканський тажин варто замочувати на ніч. Так глина візьме в себе вологу, яку потім поступово буде віддавати страві, а ще таким чином продовжується життя тажина, тому що вода зменшить імовірність розтріскування. Глина поступово з роками всотає в себе спеції й аромати, і страви, приготовлені в такому посуді, будуть неймовірно смачними та незвичайними. Тому що марокканці готують у тажині на вугіллях, то такий посуд не слід використовувати на газовій плиті без спеціального розсікача полум’я.

Після готування тажин варто ретельно вимити руками і висушити. Накривати кришкою треба вже повністю сухий посуд, щоб не завести в глині цвілевий грибок.

Сучасні виробники посуду використовують для виготовлення нижньої частини тажина емальований чавун. Це дуже зручно, тому що страву перед тушкуванням можна злегка обсмажити. І доглядати за таким тажином простіше. Достатньо періодично змазувати рослинною олією і прожарювати на плиті.

Як у ньому готувати

Готувати в тажині неймовірно просто. У глиняний тажин достатньо просто скласти всі інгредієнти, додати трохи води і накрити кришкою. Через деякий час краще зменшити вогонь і тушкувати до готовності. Наприкінці додати трохи олії.

В емальованому чавунному тажині краще спочатку обсмажити овочі на невеликій кількості олії, потім додати м’ясо або птаха і накрити кришкою. Далі все як було зазначено вище.

Страви в тажині не готуються за лічені хвилини – це процес тривалий, однак не змушує тупцювати біля плити, піднімаючи кришку і помішуючи без кінця. Саме навпаки – тажин негативно поставиться до подібних дій. Для успішного результату не потрібно підглядати в судину занадто часто. Відбудуться непоправні втрати ароматів, що насичують страву, обволікаючи та поглинаючись у неї довгі години.

Класичний тажин (страву) готують на вугіллях з м’яса, овочів і обов’язково фруктів і спецій, безлічі спецій, придбати які можна в готовій формі або засипати за своїм смаком.

Що можна готувати

М’ясо будь-яких сортів (необов’язково зі зручних для готування місць туші!), риба, овочі, морепродукти, потім фрукти, що надають пікантність, мед, спеції – експерименти можуть тривати довго. Разючі результати спонукають до нових кулінарних пошуків. Особливо, коли, освоївши принципи готування в тажині, захочеться поекспериментувати і знайти нові рецепти із застосуванням незвіданих продуктів, трав і незнайомих дотепер східних спецій.

Навіщо це мені

Якщо ви любите ідеально тушковані або запечені страви, часто готуєте великі шматки свинини або яловичини в духовці – обзавестися тажином, безумовно, варто.

Тажин неймовірно спрощує життя: під час готування не треба постійно стояти біля плити, контролюючи температуру, – у тажині ніколи нічого не підгорить і не пересохне.

Звичайно, тажини коштують недешево, але їхня ціна з лишком компенсується задоволенням від готування. До того ж тажин можна залишити в спадщину – він прослужить не одному поколінню – це річ на століття.

14.11.2019


Переглядів: 255

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus
<<- Попередня статтяНаступна стаття - >>

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 943 від 13.12.2019p.
¤ 
Оперативники затримали «квартирників»

Оперативники затримали «квартирників»

До рук зловмисників у квартирі на вулиці В’ячеслава Чорновола обласного центру потрапило все – від парфумів до грошових коштів. Обох крадіїв затримали працівники карного розшуку Рівненського відділу коли ті відзначали «легкий заробіток»....

¤ 
З держбюджету виділено 10 мільйонів на заробітну плату працівникам бюджетних установ та оплату компослуг

З держбюджету виділено 10 мільйонів на заробітну плату працівникам бюджетних установ та оплату компослуг

Розподіл державної субвенції у розмірі 10 мільйонів гривень погодили депутати на засіданні постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків....

¤ 

З 6 грудня відновили відпуск інсуліну в аптеках обласного центру хворим на діабет

Зокрема, це аптеки, з якими Центри первинної медико – санітарної допомоги, а також поліклініка Центральної міської лікарні уклали угоди....

¤ 
Віталій Ундір: «Найбільш ефективною системою виборів до обласних рад є «мажоритарка»

Віталій Ундір: «Найбільш ефективною системою виборів до обласних рад є «мажоритарка»

- Як Ви бачите роль органів місцевого самоврядування в системі державної влади України?...

¤ 
Алла Карпюк: «Перетворимо Великоомелянську сільраду на високорозвинену європейську громаду»

Алла Карпюк: «Перетворимо Великоомелянську сільраду на високорозвинену європейську громаду»

Роль сільських рад та об?єднаних територіальних громад в системі місцевого самоврядування продовжує посилюватись. Можна сказати, що вибудовується нова реальність, в якій ми будемо бачити вже в найближчі роки економічно потужні і, будемо сподіватись, фінансово незалежні громади, які зможуть забезпечити сталий розвиток своїх територій. Тому цікава думка людей, які сьогодні працюють в органах місцевого самоврядування і бачать ситуацію «з середини». Тому автор попросив про інтерв?ю у заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів Великоомелянської сільської ради Алли Карпюк....

¤ 
Названо найприбутковіший гурт останніх 10 років

Названо найприбутковіший гурт останніх 10 років

Найприбутковіший гастролюючий гурт назвали експерти американського видання Pollstar, яке висвітлює турову діяльність музичних гутів і сольних виконавців....





Найпопулярніші 15 статей:

1. Розшифровка аналізу крові: [841] (23560)
2. Як правильно приймати вітаміни? [749] (8469)
3. Моє місто - найкраще [427] (8134)
4. Авокадо - це фрукт чи овоч? [318] (7045)
5. Як позбутися шпори на п’яті [850] (6988)
6. Кращі засоби для потенції чоловіків - ТОП-10 [891] (6688)
7. Секс із мусульманином [271] (6662)
8. Первентин - легальний наркотик нового покоління [345] (6095)
9. ЧИ ВАРТО РОБИТИ ПОКУПКИ ДО НАРОДЖЕННЯ ДИТИНИ? [519] (5978)
10. Секрети ігрових автоматів: як грати і вигравати? [755] (5941)
11. Догляньте мене до смерті [278] (5851)
12. Якщо у сні приснився вуж [219] (4328)
13. Біснуватих везуть у Рогачів [256] (4168)
14. Двох тяжкохворих сестер вилікував чоловік зі Здолбунова [465] (4075)
15. Коли розпочинати садити городину [599] (3736)

ТОП-15 свіжого номера:

1. Бульбова бегонія. Як садити, та як доглядати (99)
2. Жартівлива притча про те, як жінки обирають чоловіків (99)
3. Ці рослини – кисневі бомби! (98)
4. Названо найприбутковіший гурт останніх 10 років (97)
5. Які вазони варто забрати з дитячої (97)
6. Школярка покінчила життя самогубством (97)
7. Біодобриво з банана допоможе навіть хворим вазонам (97)
8. 18-річний водій мікроавтобуса загинув під час ДТП (96)
9. Співоча риба і фартух для миття посуду: що члени королівської сім’ї дарують один одному на Різдво (96)
10. Кілька бар’єрів на шляху застуди (95)
11. Нетверезий молодик вбив пенсіонера (95)
12. На Володимиреччині легковик злетів у кювет (94)
13. «Золотий дубль» рівненських пауерліфтерів (94)
14. З 6 грудня відновили відпуск інсуліну в аптеках обласного центру хворим на діабет (93)
15. Загинув на автодорозі (93)




 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Украина онлайн
Google+
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Разсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2018 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс