Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №954 від 05.03.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Правильний догляд за ногами – одне з найважливіших завдань для людей із діабетом

Правильний догляд за ногами – одне з найважливіших завдань для людей із діабетом

Виразки на стопах – серйозна проблема багатьох людей, які мають підвищений рівень цукру в крові й діагноз «діабет». Від цієї проблеми страждають сотні тисяч людей. Найнеприємніше, що в багатьох випадках рани погано гояться і, на жаль, часто це закінчується ампутацією кінцівки. Ампутація нижніх кінцівок за частотою випадків посідає друге місце після статистики травм у дорожньо-транспортних пригодах.

Поганий кровообіг

Люди, які страждають від діабету, мусять особливо уважно стежити за своїми ногами. Щодня на стопу припадає велике фізичне навантаження, ноги схильні до різних ушкоджень: тріщини, мозолі, потертості. Ці ушкодження самі по собі не небезпечні для здорової людини, але в людини з цукровим діабетом вони можуть спровокувати серйозні наслідки! Проблема в тому, що діабет руйнує судинну систему, вражаючи багато частин тіла: очі, нирки, ноги та стопи.

Поганий кровообіг, який призводить до повільного загоєння ран, – одне з найсерйозніших ускладнень діабету. В основі цієї патології лежить звуження артерій, що часто призводить до значного ослаблення кровопостачання в гомілках і стопах. Погана циркуляція утруднює процес загоєння ран у зв’язку з тим, що за діабету зменшується кількість постачання кисню й продуктів живлення для шкіри та інших тканин. Ослаблення кровопостачання веде до набряку ніг і сухості шкіри.

Втрата чутливості

Ситуація ускладнюється тим, що в багатьох хворих на діабет розвивається діабетична невропатія – це ускладнення діабету, що вражає нерви. Найчастіший тип діабетичної невропатії називається периферійною невропатією і вражає периферійні нерви, які виходять зі спинного мозку і йдуть до м’язів, внутрішніх органів і залоз.

Ушкодження нервової системи відбувається тому, що нервові клітини не можуть функціонувати належним чином через занадто велику кількість цукру в крові. Цукор змінює структуру й поведінку клітин, заважаючи їм реагувати на нервові імпульси. Діабетична невропатія спричиняється до того, що шкіра стопи втрачає чутливість, а також здатність відчувати біль, тепло чи холод. Діабетики, які страждають від невропатії, можуть не відчувати уколів, подряпин і саден через втрату чутливості. Якщо не лікувати ці дрібні ушкодження, рана може перетворитися на інфіковану виразку, котра не загоюватиметься, що може закінчитися ампутацією кінцівки. З огляду на це важливо вживати належні заходи для запобігання будь-яким ушкодженням стоп.

Невропатія може призводити до важких деформацій стопи і викривлення пальців. Тому всім, у кого діабет другого типу, приписано первинний огляд у ортопеда, щоб визначити стан нервів, кровообігу та загального стану ступень. Лікар також зверне увагу на мозолі та зміни форми пальців.

Не менш важливо для хворого на діабет не втрачати власну пильність. Запам’ятайте: щоденний огляд стоп і правильний догляд за ногами допоможуть уникнути неприємних ускладнень.

Правила щоденного догляду за ногами

• Щодня оглядайте ступні. Звертайте увагу на мозолі й подряпини, особливо між пальцями. Якщо вам складно оглядати ступні через артрит, зайву масу тіла чи проблеми з зором, покладіть дзеркало на підлогу – так ви зможете оглянути ступні ліпше. Чи попросіть близьких про допомогу.

• Не носіть шкарпетки з нейлону, який спричиняє пітливість і недостатньо захищає ноги, а також зі швами, які можуть натирати кінцівки. Вибирайте шкарпетки з вологопоглинальних матеріалів, наприклад, бавовняні. Тоді ваші ноги будуть завжди сухими. Щодня міняйте шкарпетки.

• Носіть взуття, яке підходить за розміром і добре захищає ноги. Уникайте взуття з вузьким носком, яке стискає пальці ніг, і взуття зі швом на п’яті, що може спричинити подразнення. Купувати взуття ліпше не вранці, а ввечері (оскільки протягом дня ноги трохи набрякають).

• Не ходіть босоніж ніде, навіть удома, тому що легко наступити на щось гостре й ушкодити ногу. Завжди носіть панчохи чи шкарпетки без швів і туфлі, щоб унеможливити ймовірність ушкодження чи потертість шкіри. Завжди перевіряйте середину ваших туфель перш, ніж взути їх. Переконайтеся, що підкладка взуття гладка й там немає сторонніх предметів, таких як пісок чи камінчики.

• Не ходіть босоніж по гарячому піску на пляжі чи по гарячому асфальту на тротуарі.

• Бережіть ноги від сонця й від перегрівання. Намагаючись досягти комфортного тепла, не використовуйте пляшки з гарячою водою, грілки, не парте ноги в гарячій воді, не притуляйте ноги до батарей центрального опалення, побутових електронагрівальних приладів. Не користуйтеся грілками та нагрівальними вкладками. Якщо ноги мерзнуть, надягайте на ніч шкарпетки без швів. У холодну погоду частіше перевіряйте ноги, щоб переконатися, що вони теплі, що дасть змогу уникнути обмороження.

• Дбайте про приплив крові до ніг. Тримайте ноги в піднятому положенні, коли сидите. Робіть вправи для пальців ніг по 5 хвилин двічі чи тричі на день. Робіть вправи для гомілковостопної ділянки, рухаючи стопу вгору-вниз і в боки для поліпшення кровоплину в ногах. Не тримайте ноги схрещеними тривалий час.

• Не куріть. Нікотин погіршує кровообіг у кінцівках, обмежте споживання алкоголю.

• Мийте ноги щодня в теплій, але не в гарячій воді, чутливість знижується, можна ошпаритися й занадто пізно помітити це. Не тримайте ноги у воді довго, інакше шкіра стане дуже сухою. Перед прийняттям ванни чи душу перевірте, чи не занадто гаряча вода, користуйтеся для цього термометром чи зап’ястям. Ретельно витирайте ноги, особливо між пальцями. Користуйтеся тальком для того, щоб підсушити проміжки між пальцями.

• Підстригайте нігті на ногах за формою пальця, підрівнюйте куточки пилочкою. Не вистригайте куточки нігтя й не обрізайте задирки. Якщо нігті потовщені чи пожовклі, не стрижіть їх самі, а зверніться до фахівця.

• Високий цукор у крові може призводити до втрати рідини, а отже, до сухої, потрісканої шкіри. Щоб шкіра не висихала, щоденно зволожуйте ступні кремом. Змащуйте верх і низ стопи тонким шаром крему чи лосьйону. Не змащуйте простір між пальцями, оскільки це може призвести до інфекції.

• Кімнатні тапочки й літнє взуття має бути із закритими носками. Бажано, щоб передня їх частина була досить щільною, аби уникнути травми.

• Не робіть спиртових чи горілчаних зігрівальних компресів. Не використовуйте сольові ванни з лікувальною метою без консультації в лікаря.

• Не користуйтеся пластирами. Під час зняття пластиру додатково травмується тонка шкіра.

• Не використовуйте для обробки ран традиційні засоби, такі як йод, саліцилова кислота, перекис водню: вони становлять серйозну небезпеку для шкіри діабетика.

• Не позбувайтеся самостійно мозолів, бородавок і натоптенів. Будь-яке ушкодження може призвести до небажаних наслідків.

• Будьте обережні під час дощу – якщо ноги промокли, слід терміново змінити взуття й одягнути сухі шкарпетки. Не перебувайте довго в басейнах. Якщо ви відвідуєте басейн, проконсультуйтеся з лікарем про те, як захистити ноги.

• У жодному разі не користуйтеся вазеліном, засобами на основі мінеральних олій чи дитячою олією, оскільки ці засоби не абсорбуються шкірою. Не користуйтесь також засобами, до складу яких входить велика кількість консервантів, барвників, спирт і гліцерин. Більшість традиційної косметики й салонні процедури можуть погіршити перебіг захворювання.

• Якщо випадково поранилися, намагайтеся не наступати на хвору ногу. Рану промийте від бруду, накладіть стерильну пов’язку й негайно зверніться до лікаря!

• Робіть вправи – ??але не перенапружуйтеся. Дієта та вправи – наріжні камені для діабетиків: їх поєднання дає змогу підтримувати в нормі рівень цукру, холестерину й тригліцеридів. Якщо у вас травмовані ступні, порадьтеся з лікарем, які вправи вам підійдуть. Це можуть бути плавання, йога та інші заняття, що не дають великого навантаження на ступні. Регулярно проходьте медогляди.

• Регулярно робіть аналізи крові й сечі.

• Якщо у вас високий артеріальний тиск чи підвищений холестерин, вживайте заходи для їх зниження.

• Ведіть здоровий спосіб життя, намагаючись підтримувати рівень цукру в крові близьким до норми, дотримуйтеся рекомендацій вашого лікаря.

Вправи для ніг

Існує спеціальний комплекс вправ для ніг, які допомагають зберігати їх «у формі». Найкращою вправою, звісно, вважається щоденна ходьба в прискореному темпі – тривалістю від 30 хвилин до 1 години. Добре, якщо ви збільшуєте дистанцію кожного дня, а повертаючись із прогулянки, швидко піднімаєтеся сходами, використовуючи при цьому тільки підйом склепіння стопи. Але якщо з якихось причин багато ходити ви не можете, принаймні, не забувайте виконувати вправи.

1. Тримаючись за спинку стільця, присядьте якнайглибше 10 разів. Спина при цьому має бути прямою.

2. У положенні стоячи упріться долонями в стіну. Поставте ноги так, щоб тулуб був трішки нахилений уперед. Стопи мають повністю стояти на поверхні підлоги. Зігніть руки 10 разів, тримаючи при цьому спину й ноги випрямленими. Вправа допомагає запобігати судомам м’язів ніг.

3. Підніміться на носочки й опустіться на п’яти 20 разів. У той же час спробуйте переносити центр ваги з однієї ноги на іншу.

4. Сядьте на стілець і встаньте. Повторіть так 10 разів. Руки при цьому мають бути схрещеними на животі.

5. Тримаючись за спинку стільця, по черзі піднімайтеся на кінчики пальців правої та лівої ніг.

6. Станьте однією ногою на підвищення, наприклад, на велику книгу. Тримаючись за стілець чи стіл, зробіть 10 махів уперед-назад іншою ногою. Змініть положення ніг і повторіть вправу.

7. Сядьте на підлогу, відхиліться трохи назад й упріться руками в підлогу позаду себе. Струсніть кілька разів стопами до появи відчуття теплоти й розслабленості.

Оздоровчі фітованни

У разі стійкого шкірного свербіння, задирок, мікротріщин, фурункульозу, гнійничків, сухих мозолів, гіперкератозів слід зайнятися профілактикою. Хороший спосіб – загальні ванни з лікарськими травами. На одну ванну потрібно в середньому 150—200 г сухої рослинної сировини.

– Три частини квітів бузини, 2 частини листя смородини, 2 частини листя кропиви, 2 частини квітів пижма, 4 частини трави хвоща, 5 частин трави череди. 200 г збору заварюють 3—5 л гарячої води й кип’тять 10 хв на слабкому вогні, проціджують і виливають у ванну. Ванна має бути не гарячою (26—38°С), тривалість – 10—15 хв. Приймають ванни тричі на тиждень, курс – 10—12 процедур.

– У разі трофічних змін у ступнях (ламкість нігтів, тріщини, гіперкератоз), властивих цукровому діабету, рекомендуються ножні ванни із сухоцвіту багнового: 50 г подрібненої трави додають у відро окропу, настоюють у міру охолодження 1—1,5 години.

Перед застосуванням обов’язково порадьтеся із лікарем!!!

05.03.2020


Переглядів: 1723

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21073)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17215)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14469)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13911)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13864)
• Живи до ста! [965] (13858)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13568)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13120)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (959)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (75)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"