Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №955 від 12.03.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Мрії збуваються!

Подорож у дивовижний світ історії аптечної справи

Подорож у дивовижний світ історії аптечної справи

Аптека-музей, наповнена академізмом, енергетикою спокою та поваги до людини, відкрилася в Рівному

5 березня 2020 року у Рівному відбулося урочисте відкриття Аптеки-музею. Заклад функціонуватиме на базі аптеки № 3 ТДВ «Рівнефармація», що на вулиці Соборній, 187. Аптека в цьому будинку діє ще від початку минулого століття. Відразу зазначу, що ініціатор створення Аптеки-музею – засновник і генеральний директор ТДВ «Рівнефармація», заслужений працівник охорони здоров’я України, кавалер ордена «За заслуги» ІІІ ступеня, голова галузевої організації роботодавців «Фармація» Рівненської області та багаторічний член колегії Управління охорони здоров’я Рівненської ОДА Володимир Синяк. А успішним реалізатором креативного задуму стала його донька – заступниця генерального директора ТДВ «Рівнефармація», кандидат фармацевтичних наук, професор КЗВО «Рівненська медична академія» Ольга Садовник.

Знакова подія в житті фармацевтичної спільноти України

Відкриваючи Аптеку-музей, Володимир Синяк та Ольга Садовник висловили впевненість, що ця подія є знаковою в житті фармацевтичної спільноти України. Серед почесних учасників заходу – перший заступник голови Рівненської ОДА Сергій Подолін, заступниця міського голови Рівного Галина Кульчинська, начальник Державної служби з лікарських засобів та контролю за наркотиками в Рівненській області Сергій Лебедь, голова Рівненської ГО фармацевтичних працівників «Нова фармація» Валерій Стеців, громадські діячі, науковці, професори та викладачі медичних вишів з усіх куточків України, керівники місцевих аптечних мереж та ветерани-фармацевти Рівненщини.

– Відкрити такий музей на базі третьої аптеки – моя давня мрія, – зізнався присутнім Володимир Синяк. – Я дуже радий, що завдяки моїй доньці, моїй гордості – Ользі, вона збулася за мого життя. Ця аптека – найдавніша на Рівненщині, вона діяла до війни і після війни. Її колектив пройшов великий шлях, тут працювали чудові люди, безмежно віддані аптечній справі. Тривалий час аптекою завідував мій однофамілець – білорус Аркадій Григорович Синяк. У нього були два надійні заступники: Марія Олександрівна Борова (дружина відомого рівненського хірурга, доктора медичних наук Євгена Максимовича Борового) та Марія Миколаївна Карасевич, провізор вищої категорії. Аптека не тільки відпускала ліки, а й виготовляла їх. До речі, в пострадянські часи в Рівному, як і по всій Україні, відкрилося багато комерційних аптек, але жодна з них не займається виготовленням лікарських засобів, бо це економічно не вигідно. У цьому сегменті традиційно працює тільки «Рівнефармація». Десять наших аптек, у тому числі і третя, виготовляють ліки за рецептами лікаря: мазі, відвари, настоянки, мікстури, порошки, пілюлі тощо.

Головна мета проєкту – популяризація професії фармацевта

– Сьогодні справді історична подія в нашому місті, – наголосила Ольга Садовник, – вперше в Рівному відкривається Аптека-музей. Звісно, ініціатором проєкту був мій батько – Володимир Синяк, який більше 50 років (до речі, працює і по сьогоднішній день) присвятив фармацевтичній галузі, зокрема її всебічному розвитку на Рівненщині. Завдяки Володимиру Васильовичу в аптеках ТДВ «Рівнефармація» збережені всі фармацевтичні традиції. Наша мережа – єдина в Рівненській області, яка виготовляє в аптечних умовах ліки за рецептами лікаря, має ліцензію на придбання, зберігання та реалізацію наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Звичайно, головна мета проєкту «Аптека-музей» – популяризація професії фармацевта, яка нині, на жаль, знівельована. До фармацевта ставляться як до звичайного продавця. Нові люди, що зайшли у великий аптечний бізнес у незалежній Україні, забули, що аптека – це передусім заклад охорони здоров’я, а фармацевтична послуга є невід’ємною частиною послуг медичних. Ми не ставили за мету зробити кращу аптеку, ніж у Львові, Києві або Харкові. Зробили свою – рівненську, яка поєднала аптеку середньовіччя із сучасною інтерактивною аптекою. Тут для всіх бажаючих проводитимуть майстер-класи з виготовлення пігулок, свічок, порошків, кремів… Також, крім традиційних ліків, можна буде придбати пігулки щастя, для привернення кохання, душевного спокою, антихандрин тощо.

Сподіваюсь, що завдяки цій аптеці будуть зростати наступні покоління фармацевтів. Упевнена, що вона стана корисною і для ентузіастів фармацевтичної науки. Я дуже вдячна професорам та викладачам фармацевтичних вишів, які разом з нами беруть участь у відкритті Аптеки-музею. Особлива вдячність представникам обласної та міської влади. Сподіваюсь і надалі на взаєморозуміння та підтримку розвитку аптечної мережі ТДВ «Рівнефармація» органами місцевого самоврядування.

Аптекарі давніх часів були дуже освіченими та працьовитими людьми

– Перша аптека на Рівненщині була відкрита в 70-х роках XVI століття в Острозі при дворі князів Острозьких, а це набагато раніше, ніж перша аптека в Києві, – розповідає перший екскурсовод Аптеки-музею, провізор вищої категорії Світлана Боярчук, яка 40 років працює в цьому медичному (а відтепер і в культурно-просвітньому) закладі. – Коли була відкрита перша аптека в Рівному, точно невідомо. Історичні документи свідчать, що у 1927 році власником цієї аптеки був старий єврей Юзеф. Виготовлений майстрами Рівненського театру ляльок він назавжди залишився у її стінах. А будинок, у якому ми знаходимось, був побудований на початку ХХ століття. У 1936 році господарем цього приміщення став аптекар Зах Вацлав.

Аптекарі давніх часів були дуже освіченими та працьовитими людьми, прекрасно знали фармакологію, хімію, трави. І не лише готували препарати, виписували рецепти та продавали ліки, але й надавали медичну допомогу: приймали пацієнтів, навіть ходили на виклики. Їхню працю шанували та високо цінували в суспільстві, їх навіть звільняли від військової служби.

Природжена шляхетність, енергійність, широка ерудиція у поєднанні з потребою постійної праці на благо людей, порядність, чесність та доброчинність – усі ці чесноти в усі часи були притаманні справжньому аптекарю. Саме такою високопрофесійною людиною і моральним авторитетом для аптечної спільноти краю був наставник та хрещений батько Володимира Синяка у фармацевтичній справі, провізор вищої категорії, орденоносець Федір Доманюк, який тривалий час очолював аптечний сектор області. Історії фармацевтичної галузі краю та людям, які її творили і продовжують творити, присвячений фільм, першими глядачами якого стали учасники урочистого відкриття унікальної Аптеки-музею.

Аптека-музей варта вашої уваги – беріть друзів, приходьте всією родиною!

В минулому власники аптек завжди дбали про витончений дизайн аптечного залу. В третій аптеці, на щастя, збереглися різьблені дерев’яні меблі столітньої давності з неповторним орнаментом та підлоговий годинник, що нагадує відвідувачам музею про швидкоплинність життя і про те, що час лікує все. Їх вдало доповнює автентичний (до речі, діючий) дерев’яний касовий апарат початку ХХ століття, на якому можна було облікувати кількість відвідувачів, виручку за день та місяць, а також видачу ліків у кредит. У ті часи послуги аптекаря, як і лікаря, коштували досить дорого. Привертає увагу велика колекція аптечного посуду – колби, мензурки, набори ступок: фарфорових, скляних, металевих та з каменю. Круглі пігулки робили вручну за допомогою спеціальної машинки.

А як багато трав – трави, трави, трави!. Без них не обійтися аптекарю при виготовленні лікарських засобів. Різноманітні настоянки, екстракти, відвари чар-зілля, лікувальні збори і сьогодні займають левову частку в асортименті лікарських форм. В аптеках минулих століть вони теж були на почесному місці. Зауважу, що в ті часи, аби збільшити потік клієнтів, аптечні заклади продавали не лише медикаменти, а й ліки для тварин, предмети санітарії та гігієни, косметичні засоби, а також вина, лікери та бальзами. Ще в аптеках можна були пригоститись тістечками, марципанами, запашним чаєм і підбадьорюючою кавою.

* * *

Для перших відвідувачів Аптеки-музею влаштували театральне дійство й екскурсію. Але ми ще мали час для самостійного огляду та фотографування. В плані фотозйомки музей дуже демократичний – ви можете зробити селфі поруч зі «старим Юзефом», біля антикварного касового апарату, на фоні унікального історичного інтер’єру третьої аптеки. Тож можемо запевнити: перша в Рівному Аптека-музей варта вашої уваги! Беріть друзів, приходьте всією родиною у цей непримітний будинок на Соборній, 187 (неподалік «Лагуни»), щоб, переступивши його поріг, поринути в дивовижний світ історії аптечної справи.

12.03.2020Олександр ОЛЬХОВИК

Екскурсії проводяться щодня з 9.00 до 18.00.
Запис за тел.: (0362) 63-62-99, моб. (050) 728-87-65


Переглядів: 2098

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21069)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13879)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (815)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"