Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №955 від 12.03.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Як убезпечити дитину від хвороб упродовж навчального року

Як убезпечити дитину від хвороб упродовж навчального року

Поради батькам від завідувачки кафедри педіатрії Національного медичного університету ім. О.О. Богомольця лікаря-педіатра професора Олександри ТЯЖКОЇ.

Збій у прийомі їжі є стресом для організму

– Олександро Василівно, навчальний рік у багатьох школярів, особливо першокласників, пов’язаний з появою проблем шлунково-кишкового тракту… – Звісно, адже в дитини значно змінюється режим харчування: доки малеча була на літніх канікулах чи в садочку, в певний час їй давали сніданок, обід тощо. З початком навчального року сніданок став дуже раннім, наприклад, о 7.30, щодо обіду (в садочку – о 12-13-й), то, трапляється, дитина в школі взагалі може й не поїсти. Травна система її звикла до режиму, до виділення шлункового соку певного часу тощо, тож такий збій у харчуванні є своєрідним стресом для всього організму. Тим паче, що на сприйняття таких змін накладаються ще й особливості психоемоційної конституції дитини. Є такі вразливі дітки, що не можуть через надмірну знервованість спокійно спати вночі, вранці не снідають – тож і випадає між прийомами їжі великий проміжок. А це позначається відразу на органах травлення, відгукується болем у шлунку чи кишечнику.

– Як цьому зарадити?

– Потрібно було ще влітку, хоча б за місяць до початку навчання. готувати свою дитину до школи, до зміни харчового режиму, до якості тієї їжі, що буде в школі. Швидше звикають до нових умов ті дітки, які пройшли через підготовчу групу в садочку: вони вже певною мірою призвичаїлися до шкільного режиму. І хоча минуло вже кілька місяців з початку навчального року, для багатьох учнів, особливо молодших класів, ранок перед школою починається з переживань. Батькам дуже важливо підтримати морально дитину, все робити для адаптації її нервової системи до нових умов: дитя має не боятися ні уроків, ні вчителів, ні поганої оцінки.

Культуру здорового харчування закладають батьки

– А на що треба звернути увагу в харчуванні дитини? 

– Від того, що їсть дитина зранку, в основному залежить стан її здоров’я протягом дня. Не можна починати ранок з їжі, яка подразнює слизову оболонку шлунка, наприклад із соку, незалежно від того, кислий він чи солодкий. Діткам, схильним до ожиріння, часто спадкового, не варто зранку готувати вівсяну чи пшеничну кашу, картопляне пюре. Оптимальним буде, причому для всіх школярів, сніданок із гречаної, пшоняної чи кукурудзяної каші, а ще ліпше – овочеве пюре з невеликим вмістом картоплі, заправлене олією. До речі, олія посідає важливе місце в дитячому раціоні, збагачуючи організм поліненасиченими жирними кислотами. До 3 років маля має щодня отримувати не менш як десертну ложку олії, а після 3 – не менш як столову, тож треба давати по чайній ложечці в суп, кашу, салат. Інколи мами до каш і супів додають лиш вершкове масло й дуже дивуються, коли нагадуєш їм про важливість олії. Протягом року доступною для кожної родини є така корисна овочева культура, як гарбузи, які їдять сирими, печеними, вареними, в кашах з молоком і без нього. Із гарбузів вичавлюють сік і їх додають сирими в салати. Так, якщо в дитини є схильність до закрепів, корисно до морквяного салату додати трішки потертого на дрібну тертку цього овочу, приправити олійкою, лимонним соком.

– Скільки разів на день має їсти школярик, аби не було проблем зі здоров’ям? 

– У дітей шкільного віку має бути обов’язково регулярний прийом їжі невеликими порціями кожні 3-4 години. Узагалі дуже важливо, аби дитина поснідала перед заняттями в школі. Наприклад, діти-алергіки, нічого не поївши зранку й перекусивши під час перерви печивом чи екзотичними фруктами, шоколадом, що їм дають батьки, за день-два такого харчування матимуть алергійну реакцію. Особливо суворо дотримувати режиму харчування потрібно дітям із дискінезією жовчно-вивідних шляхів, закрепами, іншими хворобами травного тракту. Навіть страви з найкорисніших та екологічних продуктів за харчування 2-3 рази на день – це ризик для травної системи учня. Дитина має брати в школу бутерброд із сиром, маслом, шматочком тушкованого чи вареного (не копченого, смаженого!) м’яса. Обов’язково щось запити: чи то сік – якщо магазинний, то перевіреної марки, але ліпше – домашнього консервування. Можна брати із собою чай чи купувати в шкільному буфеті. А от горішки, яблучко – це не є окремою стравою, ними можна поласувати лише після бутербродика. Узагалі, культуру харчування своїм малюкам мають прищеплювати батьки, вони є прикладом вживання здорової, корисної їжі, без переїдання, без чіпсів, солених горішків, сухариків, хот-догів тощо. Дитина, яка виросла в сім’ї, де харчуються за такими правилами, і сама не купуватиме шкідливих продуктів.

Біля подушечки покладіть мішечок із заспокійливими травами

Крім того, в кожному конкретному випадку потрібно враховувати конституцію своєї дитини. Наприклад, якщо це нервово-артретична (або дисметаболічна) конституція, то в малюка переважає холеричний характер, дитина легко збуджується, напередодні школи може ніч не спати, переживати тощо. На такого сина чи доньку в жодному разі не можна кричати, підвищувати голос, навпаки, намагайтеся заспокоїти дитину. Добре було б зробити (чи купити ) подушечку з різними заспокійливими травами, такими як меліса, шишки хмелю, м’ята. Можна просто наповнити травами полотняний мішечок і покласти біля подушки, поряд із дитиною, і цілу ніч вони заспокійливо діятимуть на малюка. А вдень мішечок покласти в целофановий пакет і щільно зав’язати, аби ефірні олії не вивітрилися. З цією метою можна скористатися аромалампою із ефірними оліями тих самих заспокійливих трав. Стосовно дітей з лімфатико-гіпопластичною конституцією, то вони мають переважно флегматичне налаштування, їм дуже важко перелаштуватися з одних обставин в інші. Таких школяриків потрібно раніше покласти в ліжко, щоб вони поспали не менш як 8-9 годин і легко встали вранці. У них має бути вдосталь часу, аби спокійно прокинутися й зібратися до школи.

Бактеріальні лізати допоможуть дитині не захворіти

– Із настанням холодів зростає ризик респіраторних захворювань. Олександро Василівно, порадьте, будь ласка, що робити, аби дитина залишалася здоровою?

– Справді, перепади погоди восени (вранці прохолодно, удень тепліше), зимові холоди зумовлюють зростання захворюваності на гострі вірусні інфекції, крім того, дається взнаки зміна розпорядку дня й режиму харчування дитини тощо. До того ж під час навчання значно збільшується коло спілкування й контактів дітей. У колективі безліч різних вірусів і бактерій, якими обмінюються діти між собою: у кого міцніший імунітет, ті не хворіють, а з ослабленим – «підхоплюють» усе підряд. Тож дітей, особливо фізично вразливих, потрібно ще з літа готувати до спротиву різним вірусам так само, як і до змін у харчуванні. Уже в серпні варто давати препарати ехінацеї, а потім продовжити прийом по тижню щомісяця аж до травня. А з початком навчання в школі з профілактичною метою курсами по 10 днів батьки мають давати школярикам бактеріальні лізати – витяжки з бактерій, які найчастіше заселяють слизові оболонки дихальних шляхів (стрептококи, ехінококи, ентерококи). Препарати з лізатів можна придбати в аптеці. Або давати дитині щось із гомеопатичних засобів, зокрема афлубін. Слизову оболонку носа з профілактичною метою раджу змащувати оксоліновою маззю, зрошувати ніс різними спреями з підсоленим розчином тощо. Наприклад, якщо вранці перед школою впорснули сольовий розчин дитині в носик – певний захист у неї вже є. Особливо рекомендовані такі процедури дітям, які мають хронічні вогнища інфекцій (тонзиліт, арахноїдит, бронхіт тощо). І звичайно, правила гігієни відіграють важливу роль: після школи дитина має обов’язково ретельно вимити руки, оскільки, крім повітряно-крапельного, активним шляхом передавання інфекцій є побутовий, тобто, брудні руки. Крім того, коли спостерігається підвищення епідемічного порога, не варто відвідувати місця масових зібрань, де, крім вірусів і бактерій, до яких уже адаптувався організм, є безліч нових, «чужих» і небезпечних для організму дитини.

12.03.2020


Переглядів: 1664

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21068)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17210)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13878)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13656)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13116)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13098)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (797)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (74)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"