Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №348 від 12.06.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Серпень 2020p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Вересень 2020p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

Новини Рівне

#Консультація

У нас літо та кишкові інфекції

У нас літо та кишкові інфекції

З першими спекотними днями з’явилися і перші хворі з кишковими інфекціями в лікарнях області: хто об’ївся тістечками з кремом, що десь лежали в теплому місці, а не в холодильнику, а хто по-хазяйськи доїдав огірки чи варення зі слоїка, що “вистрілив”, й тепер лікується від тяжкого ботулізму. Інфекціоністи кажуть, що торік на цю пору людей з харчовими токсикоінфекціями все-таки було менше. Напрошується політично-меркантильний висновок: у минулому році людям жилося таки краще, а тому вони менше економили на харчах і викидали на смітник стару й підозрілу на вигляд домашню консервацію зі здутими кришками та всілякі крупи з душком...

Ботулізм любить домашні паштети та в’ялену рибку

Стерилізовані консерви заводського виробництва і виготовлені в домашніх умовах у герметично закритих банках можуть зберігатися при кімнатній температурі досить тривалий час, але, як правило, не більше одного року. Не можна зберігати консерви при підвищеній температурі (в гарячих приміщеннях, біля нагрівальних приладів). Фруктові консерви - варення, джеми, соки, сиропи - від зберігання у теплому приміщенні темніють, змінюють колір, у консервів, які стоять у жерстяних нелакованих банках, з’являється неприємний металевий присмак. Не варто заморожувати консерви. Адже при розморожуванні істотно погіршуються їхні смакові якості, особливо це стосується продукції з овочів та фруктів: пюре розшаровується, сиропи і маринади стають каламутними, плоди - в’ялими і втрачають смак. Якщо зберігати при низьких температурах варення, джеми, згущене молоко, вони зацукровуються. Заморожування небажане ще й тому, що при цьому збільшується обсяг вмісту банки, що може призвести до здуття і зриву кришки.

Зі слів головного позаштатного інфекціоніста управління охорони здоров’я Рівненщини, завідувача відділення дорослої інфекції центральної міської лікарні м. Рівне Сергія ДОРОШЕНКА, якщо домашня консервація готується з порушенням технології, то в ній може розвинутися збудник ботулізму, отруєння токсинами якого перевершує за силою дії всі відомі отрути. Ботулізм посідає перше місце за кількістю захворювань і рівнем смертності серед інших харчових отруєнь.

Ознаки захворювання: порушення зору, розмитість, нечіткість зображення, “сітка” перед очима, подвоєння предметів, слабкість, головний біль, запаморочення. Потім стає важко ковтати, розмовляти, дихати. Добре хоча б те, що свідомості хворі не втрачають. Температура також не підвищується. Однак ботулізм - хвороба, яку обов’язково потрібно лікувати в умовах стаціонару.

Поради нашим хазяйновитим землякам

Тримайте консерви в сухому приміщенні. Особливої уваги вимагають нестерилізовані консерви в жерстяних і скляних банках - так звані пресерви. Зазвичай це рибні закусочні продукти - кілька, оселедець в маринаді. Їх зберігають при зниженій температурі, але не нижче 0 С. У теплу пору року без холодильника їх не слід зберігати більше 2-3 діб. Умови і терміни зберігання пресервів зазвичай вказані на етикетці або кришці банки.

Щодо сухих продуктів - борошна, круп, макаронних виробів, сухофруктів, цукру-піску - вони можуть зберігатися досить довго. Але зберігання їх без ознак псування можливе тільки за умови дотримання певних правил. Сухі сипкі продукти потрібно тримати в сухих, добре провітрюваних приміщеннях. Підвищена вологість продуктів - понад 15 відсотків - призведе до їхнього псування. Вологість підвищується, якщо зберігати продукти в непровітрюваних підвальних приміщеннях, а також при різких коливаннях температури. Сухі продукти краще зберігати в паперових пакетах, полотняних мішках або в спеціальних банках з кришками промислового виробництва. Не накопичуйте великих запасів продуктів, періодично оновлюйте їх. Врахуйте, що сухі продукти легко вбирають і довго утримують сторонні запахи.

Бобові теж зберігайте так само, як і інші сухі продукти.

Ботулізм спричиняється токсином, перебіг хвороби важкий, з ураженням центральної нервової системи. Паличка ботулізму широко розповсюджена в природі – у ґрунті, кишківнику тварин та риб, в овочах та фруктах. Збудник ботулізму інтенсивно розмножується з накопиченням токсину в анаеробних умовах, тобто без доступу повітря, у герметично закритих ємностях, у великих шматках риби, копченостях та ковбасі.

12.06.2008Ольга ЯРОШ


Переглядів: 114

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 982 від 17.09.2020p.
¤ 
Чому чорніють і сохнуть кінчики листя у квітів

Чому чорніють і сохнуть кінчики листя у квітів

Сухе повітря та спека Спекотні дні дуже згубно діють на кімнатні рослини. Сухе повітря й низька вологість у приміщенні, не дають змоги рости та розвиватись повноцінно квітам....

¤ 
45 кілограмів бурштину вилучили поліцейські

45 кілограмів бурштину вилучили поліцейські

Автомобіль поліцейські сектору реагування патрульної поліції зупинили 15 вересня близько 16 години поблизу селища Володимирець під час відпрацювань у протидії незаконному видобутку бурштину-сирцю....

¤ 19 вересня – День фармацевта
ОЛЬГА САДОВНИК: «Фармацевт – остання лінія захисту пацієнта»

ОЛЬГА САДОВНИК: «Фармацевт – остання лінія захисту пацієнта»

Корпоративний девіз фармацевтичної династії Синяків: «КОЖЕН ДЕНЬ ДОПОМАГАТИ ЛЮДЯМ»

Моїй співрозмовниці із самісінького дитинства здавалося, що найрозумніші люди працюють в аптеці. Для неї вони були оповиті ореолом таємничості та благородства. З тих пір пройшло вже багато років, а продовжувачка фармацевтичної династії Синяків, заступниця генерального директора ТДВ «Рівнефармація», кандидат фармацевтичних наук, професор КЗВО «Рівненська медична академія» Ольга САДОВНИК (на фото) в обраній професії жодного разу не розчарувалася....

¤ 
Олександр Данильчук відкрив XX Всеукраїнську нараду-семінар з актуальних питань децентралізації

Олександр Данильчук відкрив XX Всеукраїнську нараду-семінар з актуальних питань децентралізації

Розпочала роботу XX Всеукраїнська нарада-семінар з актуальних питань децентралізації. Захід традиційно відбувається в Затоці Одеської області за ініціативи Української асоціації районних та обласних рад за участі міжнародних партнерів. Відкрив захід голова Рівненської обласної ради Олександр Данильчук, який очолив делегацію з Рівненщини....

¤ 
Створення системи екстреної медичної допомоги опинилося під загрозою

Створення системи екстреної медичної допомоги опинилося під загрозою

МОЗ не реагує на запит депутатської групи «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» про ймовірну корупцію під час закупівлі обладнання

У Міністерстві охорони здоров’я України обмежились звичайною бюрократичною відпискою на депутатський запит групи «Партія «ЗА МАЙБУТНЄ» щодо ймовірних зловживань при закупівлі обладнання для понад 200 лікарень по всій країні....

¤ 
Олексій Муляренко: “Рівне стає комфортнішим для проживання людей з інвалідністю”

Олексій Муляренко: “Рівне стає комфортнішим для проживання людей з інвалідністю”

В Рівному проживає близько 13 тисяч людей з інвалідністю. Чимало зусиль для привернення уваги до їхніх потреб, вже декілька років підряд докладає депутат Рівнеради, голова Рівненської ОДА (2016-2019 рр.) Олексій Муляренко. Він є ініціатором проєктів, що роблять Рівне доступним для усіх людей, незалежно від їх фізичних можливостей....





Найпопулярніші статті:

• Як позбутися шпори на п’яті [850] (2111)
• Бюджет і ми… [965] (1888)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (1834)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (1812)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (1807)
• Живи до ста! [965] (1800)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (1796)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (1782)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (1782)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (1770)
• Допомога під час карантину [967] (1721)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (1633)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (1573)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (1568)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (1550)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (1545)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (1506)
• Гостра бюджетна пандемія… [964] (1502)

ТОП-15 свіжого номера:

• Створення системи екстреної медичної допомоги опинилося під загрозою (108)
• Біля Радіозаводу впорядковують стадіон «Форт» (105)
• Олександр Данильчук відкрив XX Всеукраїнську нараду-семінар з актуальних питань децентралізації (105)
• Чому чорніють і сохнуть кінчики листя у квітів (102)
• ОЛЬГА САДОВНИК: «Фармацевт – остання лінія захисту пацієнта» (100)
• Олексій Муляренко: “Рівне стає комфортнішим для проживання людей з інвалідністю” (100)
• 45 кілограмів бурштину вилучили поліцейські (99)
• 17 цікавих способів використання кавової гущі в побуті (89)
• 7 засобів, які усувають неприємний запах у шафі (89)
• Тісто на пельмені, вареники, хінкалі, манти (80)
• Який вазон кому дарувати (80)
• Літо… (80)
• «Я тобі зрадила… подумки» (77)
• Вбивство через необережність (74)
• Аферистів із Луганщини, які ошукували рівнян затримали (73)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс