Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №498 від 28.04.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Липень 2020p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
  1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31
Серпень 2020p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
     1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Новини Рівне

#Актуально

Небезпека ховається у холодильнику

Небезпека ховається у холодильнику

Напередодні травневих свят не хочеться говорити про щось погане та неприємне. Але слід пам’ятати, що при легковажному ставленні до вмісту вашого продуктового кошика може бути зіпсований не тільки святковий настрій, а й здоров’я.

Від асортименту продуктів на полицях українських магазинів у споживачів розбігаються очі. Але кількість зовсім не означає якість. Щоденно ми зіштовхуємося із фактами появи на ринку неякісних, фальсифікованих продуктів харчування, з численними випадками отруєнь.

Спалахи гострих кишкових інфекцій періодично трапляються в різних країнах світу. На жаль, не рідкість вони і для нас. Але казати про ці захворювання, як про щось неминуче, було би неправильно. Здебільшого причиною спалаху гострих кишкових інфекцій є порушення санітарно-епідемічних норм та правил особистої гігієни, а також споживання населенням недоброякісних харчових продуктів, придбаних у місцях стихійної торгівлі. Особливо небезпечними в цьому плані є продукти тваринного походження - м’ясні, молочні та рибні, внаслідок споживання яких можна захворіти на дизентерію, сальмонельоз, трихінельоз, сибірку, інші інфекційні хвороби, а також заразитися гельмінтами. Велику небезпеку становлять і рибні (риба в’ялена, копчена) та м’ясні продукти (тушонки) домашнього виготовлення, що продаються з рук. Насамперед їх вживання пов’язане з ризиком виникнення такого захворювання, як ботулізм, яке характеризується високою смертністю.

Згідно зі статистичними даними за 2010 рік в Україні було зареєстровано 42 спалахи гострих кишкових отруєнь, у результаті яких постраждало 717 людей, із них 290 дітей.

Вміщені у зіпсованій їжі бактерії, віруси і паразити представляють істотну загрозу для здоров’я, особливо для людей зі зниженим імунітетом таких як: вагітні жінки, маленькі діти і літні люди. Але є й гарні новини - до 25% харчових отруєнь можна запобігти, дотримуючись простих правил гігієни у себе вдома. Як же зрозуміти, що їжа, яка перебуває у холодильнику, якісна?

Почнімо з основ і подивимося, як поводитися з нашим повним їжі холодильником:

• вичищайте холодильник раз на 1-2 тижні звичайним миючим засобом і водою;

• слідкуйте, щоб температура в холодильній камері перебувала в межах від +4 до +10 градусів;

• температурний режим у морозильних відділеннях такий: для зберігання -18 градусів нижче нуля, тоді як для заморожування -24;

• якщо в холодильнику що-небудь розіллється, витирайте одразу, для запобігання перехресного забруднення;

• вживайте продукти до закінчення терміну придатності;

• також дуже важливо перш ніж готувати або їсти їжу перевірити, чи не почала вона псуватись. На жаль, на перших стадіях погіршення якості їжі, зовнішніх ознак або запаху немає, проте шкідливі бактерії та мікроорганізми починають з’являтися. Тому при найменшому сумніві краще відмовитися від вживання продукту.

Безпека починається з відвідин продуктового магазину. Намагайтеся спершу купувати продукти тривалого зберігання, такі як бакалія, консерви і чай, потім свіжі овочі, фрукти і насамкінець свіже чи заморожене м’ясо тощо.

Інформація про продукцію повинна містити:

• назву товару;

• найменування нормативних документів, вимогам яких повинна відповідати продукція;

• склад, харчову та енергетичну цінність, умови використання та застереження щодо вживання їх окремими категоріями споживачів;

• позначення про наявність у її складі генетично модифікованих компонентів;

• дату виготовлення;

• відомості про умови зберігання;

• правила та умови безпечного використання продукції;

• строк придатності;

• найменування та місцезнаходження виробника.

Вся інформація повинна бути надана споживачу до початку придбання продукції.

Одразу після повернення додому необхідно помістити придбані харчові продукти в холодильник.

Пам’ятайте, що завжди слід залишати трохи вільного місця в холодильнику (і особливо у морозильному відділі) для вільної циркуляції повітря. Дуже велике навантаження, що з’являється при переповненні, може призвести до підвищення температури, сприяючи зростанню хвороботворних бактерій і організмів.

Скільки може зберігатися їжа в холодильнику та як правильно її зберігати?

1. Не залишайте розморожені продукти при температурі, що перевищує 5 градусів тепла, бактерії в такому середовищі починають стрімко розмножуватися.

2. Намагайтеся розморожувати заморожені продукти на нижній полиці холодильника, щоб вода з них не крапала на продукти знизу.

3. Розігріта їжа, готові салати і закуски не повинні перебувати поза холодильником більше 2 годин (особливо в теплу пору року).

4. Ретельно запаковуйте залишки їжі і намагайтеся використати їх не більше ніж за 2-3 дні. Пам’ятайте, що вакуумна упаковка залишає бактерії без кисню і вони гинуть, тому чим більше герметично ви запакуєте їжу, тим довше вона буде зберігатися. Використовуйте спеціальну харчову плівку або вакуумні контейнери. Не забувайте також, що найбільш сприятливе місце зберігання для швидкопсувних страв - верхня полиця холодильника.

Саме всі ці дуже прості правила допоможуть вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я.

28.04.2011Лікар з гігієни харчування Рівненської міської СЕС Ірина БОНДАРЧУК


Переглядів: 50

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 976 від 06.08.2020p.
¤ 
І з’їсти, і помилуватися. Які пряні рослини посадити для декору інтер’єру

І з’їсти, і помилуватися. Які пряні рослини посадити для декору інтер’єру

На вашій кухні легко може розташуватися город, з якого ви у будь-який момент братимете зелень для приготування страв. А ще пряні рослини використовують для декорування інтер’єру....

¤ 
Хвороби, якими можна заразитися від укусу кліща

Хвороби, якими можна заразитися від укусу кліща

Не всі кліщі є небезпечними для людини, адже не всі вони є переносниками захворювань. Однак ризик захворіти від укусу кліща є досить високим. Можна підхопити кліщовий бореліоз (хворобу Лайма), кліщовий вірусний енцефаліт, марсельську гарячку та інші....

¤ 
Елтон Джон відзначив 30-ту річницю тверезого життя:

Елтон Джон відзначив 30-ту річницю тверезого життя:

«Я міг померти»

Всесвітньо відомий виконавець Елтон Джон, на якого подала до суду колишня дружина, відзначив 30-ту річницю тверезого життя. Про новину артист повідомив в Instagram, опублікувавши фото листівок і святкового торта....

¤ 
Новий ринок газу:

Новий ринок газу:

як споживачеві не втратити гроші?

З 1 серпня в Україні запрацював ринок газу. Тепер споживач вільний обирати постачальника з числа більше ніж 700 компаній. Що зміниться для споживача і на що слід звернути увагу при виборі....

¤ 
Олег Ляшко бореться за відновлення роботи протитуберкульозних диспансерів

Олег Ляшко бореться за відновлення роботи протитуберкульозних диспансерів

Нинішня пандемія коронавірусу продемонструвала важливість для України її системи охорони здоров?я. Саме за це багато років бореться Радикальна партія Олега Ляшка. «Нам потрібно, щоб в Україні будували та відкривали нові лікарні, ФАПи, поліклініки та амбулаторії. Всі українці повинні мати можливість отримувати повноцінну медичну допомогу» – говорить Олег Ляшко....

¤ 
Андрій Карауш: «Співпраця з ОСББ дуже важлива для нас»

Андрій Карауш: «Співпраця з ОСББ дуже важлива для нас»

Четвертого серпня директор РОВКП ВКГ «Рівнеоблводоканал» ­Андрій ­Карауш зустрічався з головами ОСББ. Це не перша зустріч директора найбільшого комунального підприємства Рівненщини з головами ОСББ. Після розмови, яка, до речі, продовжувалась більше трьох годин, автор попросив Андрія Петровича поділитись враженнями з нашими читачами....





Найпопулярніші статті:

• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (1512)
• Бюджет і ми… [965] (1507)
• Живи до ста! [965] (1490)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (1487)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (1467)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (1466)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (1459)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (1447)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (1444)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (1433)
• Допомога під час карантину [967] (1317)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (1281)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (1238)
• Гостра бюджетна пандемія… [964] (1231)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (1230)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (1230)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (1226)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (1217)

ТОП-15 свіжого номера:

• Жіноче щастя (58)
• Не обрізуй русої коси… (57)
• Сезон ягід: (54)
• Чай як добриво. (42)
• Плями бояться спирту, гліцерину, оцту і крохмалю (41)
• Городина любить бражку (41)
• Премія Дарвіна: найбезглуздіші смерті (40)
• Топ-15 найбільш безглуздих покупок у світі, які коштують скажених грошей (40)
• Надокучає ячмінь на оці? Здайте кров “на цукор” і перевірте шлунок! (39)
• Які овочі і трави можна садити в тіні (39)
• Бур’яни виведе самогон і мульча (35)
• Печиво типу «Марія»: (30)
• Марко Левішин: ми будемо привозити до Рівного нові перемоги (29)
• Елтон Джон відзначив 30-ту річницю тверезого життя: (29)
• Андрій Карауш: «Співпраця з ОСББ дуже важлива для нас» (29)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс