Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №498 від 28.04.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"


  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30
Квітень 2021p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Новини Рівне

#Актуально

Небезпека ховається у холодильнику

Небезпека ховається у холодильнику

Напередодні травневих свят не хочеться говорити про щось погане та неприємне. Але слід пам’ятати, що при легковажному ставленні до вмісту вашого продуктового кошика може бути зіпсований не тільки святковий настрій, а й здоров’я.

Від асортименту продуктів на полицях українських магазинів у споживачів розбігаються очі. Але кількість зовсім не означає якість. Щоденно ми зіштовхуємося із фактами появи на ринку неякісних, фальсифікованих продуктів харчування, з численними випадками отруєнь.

Спалахи гострих кишкових інфекцій періодично трапляються в різних країнах світу. На жаль, не рідкість вони і для нас. Але казати про ці захворювання, як про щось неминуче, було би неправильно. Здебільшого причиною спалаху гострих кишкових інфекцій є порушення санітарно-епідемічних норм та правил особистої гігієни, а також споживання населенням недоброякісних харчових продуктів, придбаних у місцях стихійної торгівлі. Особливо небезпечними в цьому плані є продукти тваринного походження - м’ясні, молочні та рибні, внаслідок споживання яких можна захворіти на дизентерію, сальмонельоз, трихінельоз, сибірку, інші інфекційні хвороби, а також заразитися гельмінтами. Велику небезпеку становлять і рибні (риба в’ялена, копчена) та м’ясні продукти (тушонки) домашнього виготовлення, що продаються з рук. Насамперед їх вживання пов’язане з ризиком виникнення такого захворювання, як ботулізм, яке характеризується високою смертністю.

Згідно зі статистичними даними за 2010 рік в Україні було зареєстровано 42 спалахи гострих кишкових отруєнь, у результаті яких постраждало 717 людей, із них 290 дітей.

Вміщені у зіпсованій їжі бактерії, віруси і паразити представляють істотну загрозу для здоров’я, особливо для людей зі зниженим імунітетом таких як: вагітні жінки, маленькі діти і літні люди. Але є й гарні новини - до 25% харчових отруєнь можна запобігти, дотримуючись простих правил гігієни у себе вдома. Як же зрозуміти, що їжа, яка перебуває у холодильнику, якісна?

Почнімо з основ і подивимося, як поводитися з нашим повним їжі холодильником:

• вичищайте холодильник раз на 1-2 тижні звичайним миючим засобом і водою;

• слідкуйте, щоб температура в холодильній камері перебувала в межах від +4 до +10 градусів;

• температурний режим у морозильних відділеннях такий: для зберігання -18 градусів нижче нуля, тоді як для заморожування -24;

• якщо в холодильнику що-небудь розіллється, витирайте одразу, для запобігання перехресного забруднення;

• вживайте продукти до закінчення терміну придатності;

• також дуже важливо перш ніж готувати або їсти їжу перевірити, чи не почала вона псуватись. На жаль, на перших стадіях погіршення якості їжі, зовнішніх ознак або запаху немає, проте шкідливі бактерії та мікроорганізми починають з’являтися. Тому при найменшому сумніві краще відмовитися від вживання продукту.

Безпека починається з відвідин продуктового магазину. Намагайтеся спершу купувати продукти тривалого зберігання, такі як бакалія, консерви і чай, потім свіжі овочі, фрукти і насамкінець свіже чи заморожене м’ясо тощо.

Інформація про продукцію повинна містити:

• назву товару;

• найменування нормативних документів, вимогам яких повинна відповідати продукція;

• склад, харчову та енергетичну цінність, умови використання та застереження щодо вживання їх окремими категоріями споживачів;

• позначення про наявність у її складі генетично модифікованих компонентів;

• дату виготовлення;

• відомості про умови зберігання;

• правила та умови безпечного використання продукції;

• строк придатності;

• найменування та місцезнаходження виробника.

Вся інформація повинна бути надана споживачу до початку придбання продукції.

Одразу після повернення додому необхідно помістити придбані харчові продукти в холодильник.

Пам’ятайте, що завжди слід залишати трохи вільного місця в холодильнику (і особливо у морозильному відділі) для вільної циркуляції повітря. Дуже велике навантаження, що з’являється при переповненні, може призвести до підвищення температури, сприяючи зростанню хвороботворних бактерій і організмів.

Скільки може зберігатися їжа в холодильнику та як правильно її зберігати?

1. Не залишайте розморожені продукти при температурі, що перевищує 5 градусів тепла, бактерії в такому середовищі починають стрімко розмножуватися.

2. Намагайтеся розморожувати заморожені продукти на нижній полиці холодильника, щоб вода з них не крапала на продукти знизу.

3. Розігріта їжа, готові салати і закуски не повинні перебувати поза холодильником більше 2 годин (особливо в теплу пору року).

4. Ретельно запаковуйте залишки їжі і намагайтеся використати їх не більше ніж за 2-3 дні. Пам’ятайте, що вакуумна упаковка залишає бактерії без кисню і вони гинуть, тому чим більше герметично ви запакуєте їжу, тим довше вона буде зберігатися. Використовуйте спеціальну харчову плівку або вакуумні контейнери. Не забувайте також, що найбільш сприятливе місце зберігання для швидкопсувних страв - верхня полиця холодильника.

Саме всі ці дуже прості правила допоможуть вам уникнути харчових отруєнь і зберегти здоров’я.

28.04.2011Лікар з гігієни харчування Рівненської міської СЕС Ірина БОНДАРЧУК


Переглядів: 233

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1010 від 08.04.2021p.
¤ 
Рівнянин виборов золоту медаль на Чемпіонаті України

Рівнянин виборов золоту медаль на Чемпіонаті України

2-4 квітня у місті Київ відбувся Чемпіонат України серед кадетів з греко-римської боротьби....

¤ 
Міський голова Рівного: «Влада не може допустити, щоб команда не мала бази у рідному місті»

Міський голова Рівного: «Влада не може допустити, щоб команда не мала бази у рідному місті»

Представники народного клубу, вболівальницької спільноти та влади міста обговорили план взаємодії щодо виділення земельної ділянки у Рівному для будівництва спортивної бази. Участь у зустрічі взяли міський голова Рівного Олександр Третяк, його профільний заступник Олег Піщанський, депутат Рівнеради і архітектор Дмитро Котляров, гендиректор народного клубу Верес Антон Назарук, члени наглядової ради клубу Юрій Фалко і Валентин Ляхов....

¤ 
Верес здобуває вольову перемогу над Кременем!

Верес здобуває вольову перемогу над Кременем!

Пропустивши першим, Верес вдруге у сезоні здобув вольову перемогу над Кременем. Рівняни продовжили переможну серію у чемпіонаті до восьми матчів поспіль....

¤ 
Як картопля провокує підняття артеріального тиску

Як картопля провокує підняття артеріального тиску

Високий кров’яний тиск, відомий як гіпертонія, може призвести до серйозних серцевих проблем. Щоб запобігти підвищенню тиску, слід крім іншого уникати вживання картоплі, приготовленої трьома способами....

¤ 
Потрапив під потяг передаючи передачу

Потрапив під потяг передаючи передачу

Екіпаж групи реагування відділення поліції № 6 (м. Здолбунів) третього березня близько 18:40 саме повертався із виклику. Перечекавши перед шлагбаумом поки проїде потяг, переїхали залізничний переїзд. В цей час до них підбігла перелякана жінка й повідомила, що чоловік потрапив під потяг і травмувався....

¤ 
Як захиститися від колекторів? Рішення нового закону

Як захиститися від колекторів? Рішення нового закону

Дії колекторів нерідко межують із порушенням закону. Минулого року Національний банк України (НБУ) отримав понад дві тисячі скарг від боржників, які стосувалися поведінки представників колекторських компаній. Зокрема, скаржилися на погрози, цілодобові дзвінки, тиск на рідних і друзів, поширення особистої інформації. Досі ж українське законодавство жодним чином не регулювало діяльність колекторів. Приборкати проблему має новий закон, який встановлює чіткі вимоги до роботи таких компаній. Деталі дізнавались експерти Центру громадського моніторингу та контролю....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (5612)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (5399)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (4107)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (4084)
• Допомога під час карантину [967] (4075)
• Бюджет і ми… [965] (4028)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (4006)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (3999)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (3944)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (3925)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (3919)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (3881)
• Живи до ста! [965] (3816)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (3706)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (3700)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (3650)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (3643)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (3436)

ТОП-15 свіжого номера:

• Круте піке… (133)
• Хрумке кокосове печиво (104)
• Дитсадок на Коновальця: «добудувати не можна зупинити» (103)
• Юрій Ліпський: «Ми до останнього дня не були впевненні, що фестиваль відбудеться…» (101)
• Тепловий опік язика: як позбутися болі та дискомфорту (93)
• Рівнянин виборов золоту медаль на Чемпіонаті України (83)
• 7 найбільш відомих видів солі та способи їх застосування в кулінарії (81)
• Нелюба донька (81)
• Як захиститися від колекторів? Рішення нового закону (77)
• Верес здобуває вольову перемогу над Кременем! (77)
• На думку шеф-кухарів: (76)
• Кілька оманливих продуктів, які замість схуднення допоможуть погладшати (76)
• Міський голова Рівного: «Влада не може допустити, щоб команда не мала бази у рідному місті» (76)
• Як картопля провокує підняття артеріального тиску (75)
• Потрапив під потяг передаючи передачу (74)


 Партнери 
 
Рекламная газета "Об`ява" Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | Експорт | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2020 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(0362) 62-31-31, (098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(0362) 62-31-31, (098)0565477

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Об'ява
Pika.rv.ua
IРА Ракурс