Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №573 від 18.10.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Аналіз

У Рівному визначилася п’ятірка лідерів передвиборчих перегонів

У Рівному визначилася п’ятірка лідерів передвиборчих перегонів

Виборча кампанія - 2012 в Україні триває очікувано гаряче. Тим цікавіше аналізувати технології, які застосовують у своїй агітації ті чи інші політсили. Водночас, найбільше цікавості для політологів становлять кандидати-мажоритарники, незалежно від того, висунуті вони політичними партіями чи є самовисуванцями, зазначає кандидат політичних наук, викладач кафедри політичних наук РДГУ Андрій Наумов, котрий проаналізував політичну боротьбу на найпринциповішому для Рівненщини виборчому фронті - на 152-му окрузі, із центром у місті Рівне.

Характерно, що від старту виборчих перегонів ситуація на 152-му виборчому окрузі неодноразово змінювалася на користь того чи іншого кандидата-мажоритарника. У когось підтримка електорату ситуативно падала, в когось зростала, але є й такі, хто не надто швидко, але впевнено вибивався у лідери. Зараз, ближче до фінішу, таких лідерів у Рівному вималювалося п’ятеро. Водночас, аналізуючи останні інформаційні атаки штабів, стає зрозуміло, хто цю п’ятірку очолює і, вочевидь, зі значним відривом.

Зауважу, що вірити у так звані рейтинги, котрі час від часу оприлюднюють ті чи інші кандидати, не варто. На недостовірність цих “соціологічних опитувань” вказує величезна розбіжність у результатах, за якими потенційний переможець із вагомою відсотковою перевагою, як правило - замовник “дослідження”. Крім того, соціологічні компанії, на які посилаються замовники таких рейтингів, зазвичай просто вигадані структури із назвами, лише схожими на реально існуючі.

Прикметно, що мажоритарний “кандидат від влади” у Рівному, тобто представник Партії Регіонів ОЛЕКСІЙ ГУБАНОВ, не веде взагалі жодної агітації і очевидно, що його висування заздалегідь відбулося лише для відволікання уваги від кандидатів, на яких насправді зробила свої ставки Партія регіонів. Тут є два варіанти.

Перший, очевидний - депутат Рівненської обласної ради від фракції Партії регіонів Віталій Грицак, який позиціонує себе самовисуванцем. Від нього навряд чи варто чекати якоїсь несподіваної зміни політичного вектора, особливо з огляду на те, що й рідний брат Грицака - Василь, нинішній депутат Верховної Ради також від Партії регіонів. Водночас, одразу декілька чинників вказують на “технічність” Віталія Грицака. Зокрема, його непомітність донині у політичному просторі області, відсутність будь-якої активної роботи, зокрема, в обласній раді, до початку цієї виборчої кампанії.

Другий варіант ставки Партії регіонів, можливо, менш очевидний, але більш імовірний, до того ж, цілком природній та очікуваний - чинний міський голова Рівного Володимир Хомко. Чому я кажу природній - тому що на усіх виборах, в яких Володимир Хомко брав участь до цього, він ішов саме як провладний кандидат і мав незаперечну підтримку губернатора, який на той конкретний час представляв владу на Рівненщині. Різниця лише в тому, що раніше це були вибори міського голови, а не народних депутатів. Пригадаймо, вперше Володимира Хомка фактично висунув і активно підтримав голова облдержадміністрації Василь Червоній. Тоді пан Хомко, хоч і програв, але склав найвищу за усіх попередників конкуренцію тогочасному міському голові Віктору Чайці. Вже за другим разом, будучи “засвіченим” на політичній арені та за публічної підтримки нового губернатора Віктора Матчука, Володимир Хомко таки став міським головою. Тому немає нічого дивного у тому, що й нині він спирається на підтримку, хай і негласну, чинного голови облдержадміністрації Василя Берташа. Непрямим свідченням цього може бути також стиль ведення кампанії Володимира Хомка, побудований здебільшого на адмінресурсі. Пряма агітація майже відсутня, водночас місцеві ЗМІ рясніють повідомленнями про “ударну працю” міського голови - так званою “джинсою”.

Особливо цікава ситуація склалася із постаттю єдиного кандидата від Об’єднаної опозиції “Батьківщина”, яким за домовленістю опозиційних політсил став представник ВО “Свобода” Олег Осуховський. Агітаційна робота цього кандидата на диво слабка і полягає переважно у розміщенні свого імені на біл-бордах. Вочевидь, головну ставку Олег Осуховський робить саме на свій статус “єдиного кандидата” від опозиції. Але тут існує кілька ризиків. Не виключено, що електорат Рівного, який традиційно підтримує “Батьківщину” як політичну силу саме Юлії Тимошенко, не сприйме “свободівця” Осуховського, який для більшості цього електорату є все-таки фігурою одіозною. Між “Батьківщиною” і “Свободою” надто серйозні ідеологічні розбіжності. До того ж, не на користь Олегу Осуховському і результат інших домовленостей “Батьківщини” - з партією “Удар”, у результаті яких у Рівному “Удар” зняв свого кандидата не на користь Олега Осуховського. Тобто, в цьому випадку пана Осуховського, образно кажучи, “здали”. Цілком очевидно: щодо його кандидатури в опозиційних сил немає єдиної думки, як, відповідно, і в опозиційно налаштованого електорату. Це, знову таки, свідчить про існування надто сильних ідеологічних перепон для об’єдання опозиційних партій. Можна спрогнозувати, що й у Верховній Раді об’єднана опозиція виявиться не такою вже “об’єднаною”, як їм хочеться здаватися.

Ще один вагомий кандидат на 152-му окрузі - Віктор Матчук. Його виборчу кампанію варто відзначити як одну із найактивніших, а відповідно і найдорожчих. Інформаційний простір області навіть, можливо, трохи переповнений присутністю цього кандидата. Віктор Матчук нині позиціонує себе як “опозиційний самовисуванець”. У цій виборчій кампанії істотно змінилася і його раніше цілком ліберальна, центристська риторика. Раніше Віктор Матчук не був помічений у різкій критиці влади, воліючи іти на компроміси як у Верховній Раді, так і на місцевому рівні. Зараз виступи цього кандидата стали більш радикальними і критичними щодо чинної влади. Це продиктовано, швидше, не раптовою зміною поглядів пана Матчука, а зростанням протестного електорату в Рівному. Власне, це спроба отримати частку виборців, налаштованих рішуче проти чинної влади. Водночас, слабке місце кампанії Віктора Матчука - його власна попередня причетність до влади, незалежно від її політичного “кольору”, адже суспільство владою розчароване. До того ж, із чинним губернатором-регіоналом у Віктора Матчука зберігаються щонайменше приязні стосунки. Тому мислячий опозиційний електорат у новий образ цього кандидата може просто не повірити.

Ще один представник лідерської п’ятірки - самовисуванець Олег Червонюк. Його виборча кампанія для Рівного унікальна. Її основа - не політична складова, звична для місцевого електорату, а економічна, акцентування на власних конкретних справах у проекції на державну політику загалом. У цьому є певний ризик, адже наше суспільство поки недостатньо зріле і вірить швидше гарним політичним гаслам, а не реальним позитивним прикладам. Існує певна недовіра до кандидатів-підприємців, яка базується, швидше, на пережитках радянської системи, аніж на якихось реальних загрозах. Хоча політична складова в кампанії Олега Червонюка також присутня. Це опозиційність до чинної влади - не лише у словах, а й у постійних конфліктах із місцевими чиновниками через тиск на його підприємство. Будучи на мажоритарному окрузі кандидатом-самовисуванцем, Олег Червонюк закликає виборців за списками політичних партій підтримати будь-які опозиційні політичні сили, лише не Партію регіонів. Цей кандидат однаково незручний як для влади, так і для опозиції. Крім того, якщо проаналізувати останні інформаційні атаки штабів кандидатів, про які я вже згадував на початку, то з високою імовірністю можна стверджувати, що саме Олег Червонюк нині є лідером передвиборчих перегонів у Рівному. Знову таки, спираюся не на оприлюднені окремими кандидатами недостовірні “рейтинги”, а на реакцію, яку, вочевидь, викликали в них рейтинги справжні. Адже штаби їх, без сумніву, проводять, хоча воліють не оприлюднювати. Саме на Олега Червонюка було спрямовано останні “чорні” піар-акції одразу кількох учасників лідерської п’ятірки - як з боку влади, так і з боку опозиції. Тож очевидно, що нині, на критичному відрізку виборчих перегонів, зовсім близько до фінішу, та і й інші сторони вбачають найбільшу конкуренцію не одна в одній, а саме в Олегові Червонюку.

Відтак, існує висока ймовірність, що електоральна більшість рівнян, розчарована політиками, робить свій вибір саме на користь кандидата-самовисуванця Червонюка, хоч і позапартійного, але не позбавленого зрозумілої рівнянам ідеології та чіткої позиції.

Наостанок зауважу, що будь-який прогноз результату виборів наразі є суб’єктивним насамперед через незрілість нашого виборця, його схильність до емоційних, а не осмислених, виважених рішень. Повторюся: наше суспільство надто сильно піддається впливу політичної реклами, гасел і декларацій. Зрештою, люди обирають не реальну постать з конкретними пропозиціями вирішення тих чи інших проблем, а певний романтичний образ, далекий від реальності. І саме це стає причиною подальшого розчарування у своєму виборі.

18.10.2012Іван КУЗЬМУК


Переглядів: 922

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 11.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21162)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17319)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14549)
• Допомога під час карантину [967] (14470)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14308)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14119)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13993)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13966)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13953)
• Живи до ста! [965] (13943)
• Бюджет і ми… [965] (13878)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13872)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13742)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13651)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13650)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13597)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13207)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13178)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (144)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (54)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (51)
• Небезпека вологих серветок (48)
• Тонкощі заварювання кави (48)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (48)
• Пиріг «Чорний ліс» (45)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (33)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (31)
• А ваш шампунь безпечний? (30)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (30)
• Часникові стрілки корисніші за часник (29)
• Нецукровий діабет (28)
• Особливості вживання видів води (28)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"