Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №672 від 04.09.2014p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#День міста

731-а річниця

731-а річниця

На День міста в Рівному, на відміну від Дня Незалежності, природа подарувала рівнянам та гостям обласного центру хорошу погоду. Щоправда, рано-вранці пройшов короткочасний дощик, але ближче до дев’ятої ранку, коли були заплановані основні заходи, небо прояснилося, і з’явилося сонечко. Розпочалися заходи до Дня міста з покладання квітів до пам’ятника княгині Марії Несвицькій. Крім того, в міському парку Молоді (“Лебединка”) відбулося загальноміське сімейне свято-фестиваль “Місто Щастя”.

Зокрема, програма фестивалю включала:

- презентацію продукції вітчизняних та іноземних виробників дитячих товарів та послуг;

- спортивні змагання;

- конкурси свідомого батьківства для вагітних та батьків дітей-грудничків;

- покази дитячих та сімейних колекцій одягу;

- читальню, спрямовану на популяризацію наповненого інтелектуального дозвілля;

- інтерактивну навчальну та розважальну програму;

- арт-майданчик (рукоділля, народні ремесла);

- дитячий концерт;

- і вперше в місті - запуск повітряної кулі.

Гостей свята частували у вуличному кафе українською, китайською, британською та вірменською кухнями.

Панорама нових книг

З 11:00 по 20:00 год. Рівненська обласна державна бібліотека проводила виставку “Панорама нових книг”, безкоштовний запис до бібліотеки, проведення автограф-сесій з рівненськими письменниками та майстер-класи з виготовлення виробів з паперу, бісеру, мережки та стрічок.

Благодійний легкоатлетичний забіг

Одним із масових ранкових заходів стало проведення легкоатлетичного забігу, який проходив проспектом Миру від готелю “Мир” до Набережної та в зворотному напрямку. Такі забіги в місті вже стали традиційними на день народження обласного центру. Особливістю цьогорічного забігу було те, що він був платним і благодійним. Тобто всі охочі взяти участь у забігу купували собі номери учасників, а виручені кошти організатори пообіцяли спрямувати на потреби армії.

- Торік у забігу взяли участь 148 людей. Сьогодні – більше ніж удвічі. За участь у заході кожен учасник поклав до скриньки для пожертв стільки, скільки побажав. Визначеної суми не було. Після завершення забігу провели лотерею, в якій визначили щасливі номери. Їх власникам були підготовлені подарунки від спонсорів, - повідомив начальник управління у справах дітей, молоді та спорту Рівненського міськвиконкому Сергій ШЕВЧУК.

Учасниками забігу були люди різних вікових категорій, але переважала все-таки молодь. На думку учасників, такі заходи не лише сприяють зміцненню здоров’я, але й вирішенню загальнодержавних проблем. У даному разі – проблеми допомоги Збройним Силам.

Містечко майстрів та його секрети

Традиційно на день міста Рівне на Чайчиній алеї розгорнулося “Містечко майстрів” - своєрідна виставка-продаж виробів місцевих майстрів декоративно-ужиткового мистецтва, а також різноманітні майстер-класи майстрів Рівненщини.

Особливістю цьогорічного “Містечка майстрів” було те, що його гості мали можливість побачити те Рівне, якого вже немає. Побачити, щоправда, на картинах місцевих художників. Один із них - Володимир Лутюк - говорить, що обов’язком старшого покоління є донесення до молодих історії обласного центру.

- Зараз відпрацьовую тему старого Рівного. Ця тема дає простір для фантазії. В обласному центрі дуже мало залишилося старих будівель. Відштовхуюсь від старих фото. А далі працює моя фантазія, - зауважує Володимир ЛУТЮК.

Дубенчанин Валерій Вул представив глядачам незвичні для нашої місцевості художні вироби з морських мушлей. Він робить не звичайні дрібні сувеніри, а великі об’ємні роботи з морських мушлів: кораблі, дерева, макети будівель.

- За освітою я - інженер-механік, і це допомагає мені проектувати та створювати складні композиції, такі, як парусні кораб­лі з мушлів. Я - пенсіонер, і це - моє хоббі, яким займаюся 7 років. Подібну техніку - нині використовують лише в одній з провінцій Китаю, де роблять кораблики, і в Канаді, де один майстер робить деревця. Мушлі доводиться купувати через Інтернет, адже в композиціях використовую різні кольорові відтінки – натуральний колір мушлів. З них також роблю замки.

Серед моїх творів є Дубенський замок у готичному стилі. Усі замки світяться. Але привезти ці вироби на виставку було б важко через їхню об’ємність.

На виготовлення кораблів часом йде до трьох місяців. Невеличкі деревця роб­лю 3-5 днів. Але є деревця, на які йде 2-3 тижні, на них йде до двох із половиною тисяч ракушок.

Окрім цілих мушлів, використовую ще й мелені, та до восьми видів клею. Усі роботи виконував методом проб та помилок, адже відшукати інформацію про таку техніку майже неможливо.

У своїх виробах використовую й інші матеріали: метал, бамбук. Намагався працювати з місцевими мушлями, але вони сильно забруднені і очищати їх непросто, хоча з них можна отримати перламутр. Використовую ракушки з різних районів – з Чорного та Азовського морів. Мушля з Одеси пролежала в шарі сірководню і тому має ніжно-блакитний колір, з неї зробив квітки на деревці. Нині проходить моя виставка у Дубенському замку. У Рівному свої роботи представив вперше. Цікаво було показати їх ще десь, окрім Дубно.

Заслужений майстер народної творчості Василь Казновецький розповів, що секрети рогозоплетіння, а займається він цим більше 30 років, передали йому батьки.

- У нашому селі Млинівці на Тернопільщині споконвіку плели різні речі: капелюхи, корзинки з рогози. На жаль, на Україні рогозоплетінням майже не займаються. Хіба що у Полтаві плетуть капелюхи та лапті.

Мене запрошують по всій країні. Такі речі - натуральні і корисні для здоров’я, тому користуються попитом. Це сплетені власними руками вироби, а не китайський “непотріб”.

До мене на навчання приїжджали учні з Дніпропетровська та з Києва, щоб оволодіти цією технікою. У родині всі плетуть: син, донька, коли була жива дружина, теж допомагала.

Майстер об’ємного різьблення Михайло Вовчук:

- Родом я з Млинівщини, але мешкаю в Рівному більше 50-ти років. Різьбленням займаюся з дитинства. Цьому ремеслу навчався самостійно. Виробив свій авторський стиль - намагаюся робити об’ємне різьблення без монтажу елементів з цільного шмату дерева, це доволі складно. Різці вигадую та виготовляю власноруч.

На одній з робіт у мене присутні гілки дерев, які нібито випирають із картини. Щоб їх вирізати, доводилося підлазити різцем із тильної сторони. Найпростіший елемент у цій роботі – фон, який робив 18 днів.

Виставляв свої різьблені роботи у Рівненському художньому салоні та Крає­знавчому музеї, а також у Львові та Києві. Мої роботи є і в приватних колекціях у Бельгії, Німеччині, Італії, Іспанії, Канаді.

В середньому робота над виробом зай­має біля 5-6 місяців, формат різьблення в основному 50х60 см. Обов’язково спочатку роблю ескізи робіт, на яких можна щось виправити ще до початку різьблення. У роботі використовую різні породи дерев: грушу, вільху, горіх. Головне у роботі - це любов до справи, тоді й виходить усе чудово.

Косміаді за Художній музей

Під час святкування Дня міста тема приміщень, що становлять історичну цінність, набула знову особ­ливої актуальності. Біля приміщення колишньої жіночої консультації на вулиці Драгоманова, в історичному центрі міста, яке нині передане апеляційному суду, зібралися місцеві творчі люди, які вимагали віддати будівлю під Художній музей області. За свідченням протестувальників, Рівне – єдине місто в Україні, в якому відсутній Художній музей.

Нагадаємо, в Рівному впродовж останніх місяців проблема створення Художнього музею в приміщенні колишньої жіночої консультації набула особливої актуальності. Громадські активісти, представники творчих спілок вимагають скасування рішення Рівненської міськради щодо передання будівлі Апеляційному суду. А особливістю останньої акції стало те, що в ній взяла участь дочка відомого художника Георгія Косміаді, який жив та творив у Рівному. Дочка відомого художника стверджує, що рівняни заслуговують на те, щоб мати Художній музей, і вона була б рада, коли б у ньому знайшлася кімната для картин її батька.

Концерт Національної капели бандуристів імені Георгія Майбороди

Завершували святкування на Майдані Незалежності о 21-годині концертом Національної капели бандуристів імені Георгія Майбороди за участю Героя України, народного артиста України, Лауреата Державної премії імені Т.Г.Шевченка Анатолія Паламаренка. Капела надзвичайно популярна в світі, а у Рівному цього року виступає вдруге. Перший їхній концерт відбувся у березні і був присвячений до двохсотріччя з Дня народження Тараса Шевченка.

І справжньою кульмінацією Дня Рівного стало масове виконання рівнянами гімну. Нагадаємо, що це свято в обласному центрі відзначають в останню неділю літа. Цього року місту виповнився 731 рік.

04.09.2014Святковим містом гуляли Ярослав ТАРАСЕНКО, Олексій ПОТЯНОК, Георгій ПАВЛОВСЬКИЙ


Переглядів: 973

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21073)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17215)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14470)
• Допомога під час карантину [967] (14386)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14228)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14036)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13911)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13884)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13864)
• Живи до ста! [965] (13858)
• Бюджет і ми… [965] (13790)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13783)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13659)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13570)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13568)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13511)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13120)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13104)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (960)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (91)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (83)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (83)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (83)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (82)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (80)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (80)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (80)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (79)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (79)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (79)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (75)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (73)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"