Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №916 від 07.06.2019p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс житейський

Чиє щастя більше…

Чиє щастя більше…

Я давно не бачила Віри. Років п’ять, а, може, й більше. Знала, що у свій попередній приїзд гостювала вдома Віра недовго. Побула на весіллі у доньки й одразу майнула назад, за кордон, до Італії.

– Роботу маю добру, господарів теж – гарно платять, жаль втрачати. Гроші на весілля привезла, а далі самі розберуться.

Ми не були з Вірою особливими приятельками. Просто так, жили по сусідству. Та Віра охоче ділилася подробицями зі свого життя.

Тоді, на вулиці, ми перекинулися ще кількома фразами.

– Якщо відверто, сумно мені уже вдома, незвично. Тісно у нашій двокімнатній квартирі. Куди не поткнешся – стіни. Усе якесь чуже, сіре. А згадую Неаполь, ту повагу, яку маю там, в італійській родині, і душа радіє.

Чесно кажучи, я не дуже розуміла Віру. Для мене, надто домашньої, розлука з рідними на тиждень чи два уже видавалася вічністю.

– Коли я їхала до Італії, теж так думала. Та й покидала сім’ю не з добра. На роботі мене скоротили, донька школу закінчувала, грошей на інститут треба було. А Миросько? Хіба то чоловік, що не може нормально сім’ю забезпечити? Ще й виправдовується, мовляв, інші ще гірше живуть. Він, здається, тоді навіть втішився, що я їду. А його залишаю у спокої. Кожну копійку рахував, не мала права собі ні пристойних парфумів, ні помади купити.. Одягалася з гуманітарки, а тепер ось…

Віра крутнулася переді мною, мов дівчинка, на одній нозі. Я з приємністю відзначила, що вона справді змінилася. Помолоділа, модно одягнена. Струнка, підтягнута.

– Звичайно, спочатку в Італії доводилося мені важко. Поки вивчила мову, знайшла пристойну роботу. А в Україні хіба легко? Що є доброго? Ціни ростуть, мов на дріжджах…

Помовчала і додала:

– Господи, та там, у чужій країні, нас за людей мають. Не те, що тут, удома. Чи то в державі, чи у сім’ї. Як наймичка… Пери, вари, прибирай – і дякую ніхто не скаже, хоча, в принципі, я могла б уже і не їхати, залишитися вдома. Оксана, донька, працює, та й чоловік її непогано заробляє. І Миросько влаштувався на більш оплачувану роботу. Але…

Віра загадково всміхнулася:

– Тепер для себе пожити хочеться. Там, в Італії, я вперше побувала на морі. Син хазяїна возив мене. Подобаюся я йому, ти сама розумієш. Думаєш, я відчуваю гріх? Анітрішечки. Мій Миросько замолоду мало нагулявся? Правда, я лише здогадуюся про це. Але якщо “добрі” люди мені про це казали, то диму без вогню не буває. Та й, врешті, я не черниця. І взагалі, чого їм іще треба? Оксану вивчила, гроші на весілля привезла. А Мироськові ніц-но посилки передаю. Як не з одягом, то з продуктами. За що, як ти думаєш, він і меблі нові купив, і ремонт у квартирі зробив? Звісно ж, за мої гроші.

Віра говорила, ніби переконувала саму себе, що чинить усе правильно. Власне, моя думка її особливо й не цікавила: сусідка давно розставила крапки над “і”.

Може, я б і забула цю розмову. Але поміж сусідів усе на виду. Тож невдовзі стало відомо, що Оксана, Вірина донька, народила хвору дитину. Хлопчика ледве врятували. На маля чекали кілька операцій у столичній клініці. Від усіх цих переживань захворіла й Оксана. Миросько телефонував Вірі, просив, аби повернулася додому. Адже і доньці, і внукові потрібен догляд.

Віра не приїхала. Навіть тоді, коли Олежикові виповнилося три роки і лікарі винесли остаточний діагноз: хлопчик не буде ходити. Пригадую, як Миросько ніс внука на руках, поруч ішла заплакана донька.

– Ось погляньте на неї, заспокойте хоч ви, – просив сусідів. – Бо я вже втомився повторювати, що й лікарі помиляються. Буде наш Олежик ходити. Буде, – рубанув рукою повітря, немов підвів остаточну риску. – До речі, професор у Києві так і сказав: терпіння і час – основні ліки.

Щодня, ідучи на роботу, повертаючись додому, у вихідні я бачила Мироська з Олежиком у дворі. Посивілий чоловік пригортав до себе маленького хлопчика, возив у візку. Олежикові потрібне було свіже повітря.

А котрогось дня я зупинилася від несподіванки: Миросько вів онука за руку. Несміливо, ледве-ледве хлопчик переставляв ніжки.

Їхні прогулянки збільшувалися щодня – на крок, другий. А потім була доріжка довкіл дому. І Мироськове щасливе обличчя, коли Олежик відпустив його руку.

– Діду, я сам, дивися…

– Сам, сам, ти моє сонечко, – і плакав, і сміявся Миросько. І, мабуть, лише він знав, що значили ці дитячі кроки. Коли щодня, наперекір вердикту лікарів, купав хлопчика у лікарських травах, робив масаж кволих ручок і ніг. Навіть коли донька змирилася з діагнозом, він вірив: усе мусить бути добре.

А цієї весни, на Великдень, в гості приїхала Віра. Ще більш гарна, доглянута, вишукано одягнена. Навезла усіляких подарунків, особливо малому.

– А що, перший внук, – хвалилася у дворі. – Тож має бути у нього усе найкраще. Ось ще трошки і комп’ютер куплю. Хоч я і раніше гроші висилала. Не розумію тільки, чого Оксана сердиться на мене. Сказала про це, не встигла я ще навіть поріг переступити. Мовляв, замість грошей ти ліпше була б удома сама, мамо… Забула, що я і вивчила її, і весілля справила. А коли нагадала доньці про це, то знаєте, що почула у відповідь? Те, що вона могла й училище закінчити. А заміж і без гостей та гучної забави вийти. От тобі і дяка…

Віра ображено замовкла. За мить простягає руки до внука, що зручно вмостився у Мироська на грудях.

– Іди до бабці, Олежику, іди, мій золотенький. Бабця тобі цукерок купить й іграшку, яку захочеш. Ходи, нехай потішуся тобою, бо скоро знову в дорогу.

Та Вірині руки так і зависають у повітрі. Малий щільніше тулиться до Мироська, маленькими рученятами обнімає дідусеву шию.

У цю мить я не знаю, чиє щастя більше й справжніше: Вірине – тепле, сонячне, але під чужим небом, чи Мироськове – недоспане, тривожне, але рідне, своє, огорнуте дитячими руками.

07.06.2019


Переглядів: 1724

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21063)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17206)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14462)
• Допомога під час карантину [967] (14376)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14220)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14030)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13905)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13875)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13856)
• Живи до ста! [965] (13847)
• Бюджет і ми… [965] (13782)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13771)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13564)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13562)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13500)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13111)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13095)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (720)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (80)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (76)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (75)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (73)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (73)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (73)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (71)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (71)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (71)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (69)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (68)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (68)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (65)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (64)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"