Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №957 від 26.03.2020p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Про що розповідають смакові забаганки нашого організму

Про що розповідають смакові забаганки нашого організму

Чому люди іноді потрапляють в залежність від того чи того смаку? Комусь нестерпно хочеться солоненького, комусь – солоденького, а комусь – пряного та гострого. Виявляється, раптовий потяг до певного смаку завжди має під собою реальну фізіологічну причину: організму чогось не вистачає і він намагається про це повідомити через смакові уподобання. Це процес природної саморегуляції нашого гарного настрою та здоров’я. Про те, як правильно зрозуміти смакові сигнали свого тіла та як упоратися з апетитом, розповіла лікар-дієтолог Київського міського центру здоров’я Наталія Олександрівна САМОЙЛЕНКО.

Хочеться ковбаси – з’їж авокадо…

Раптова пристрасть до якогось смаку чи продукту може бути сигналом організму про брак певних елементів чи навіть початок захворювання. Якщо уважно ставитися до таких сигналів і правильно їх розуміти, можна вчасно запобігти проблемам зі здоров’ям. Наприклад, коли останнім часом вам найбільше смакує ковбаса – цією пристрастю організм повідомляє про брак у ньому жирів, зокрема корисних омега-3 жирних кислот, які дуже потрібні для інтенсивної роботи головного мозку та гормональної системи. Особливо ця смакова пристрасть проявляється у діток під час формування гормональної системи. Тоді всі вони, зазвичай, хочуть ковбаси чи сосисок. У цьому разі організм дитини потребує корисних та легкозсвоюваних жирів, що містяться в горіхах, нерафінованих оліях, зокрема лляній, насінні, авокадо, морській жирній рибі тощо. Або можна давати риб’ячий жир у капсулах – це частково знизить у неї потяг до ковбасних виробів…

Солоного – випий води

Хочу солоненького! Це сигнал про те, що організм хоче пришвидшити обмінні процеси. Особливо така пристрасть властива вагітним, оскільки інтенсивність обмінних процесів у них підвищена. Крім того, солоного хочеться людям з тиреотоксикозом (хвороба, зумовлена гіперфункцією щитоподібної залози), а також тим, у кого порушена функція надниркових залоз.

Є ще одна причина, яка може зумовити потяг до солоного, – це зневоднення. Як відомо, сіль в організмі затримує воду, і якщо здоровій людині хочеться оселедця – то це може бути сигналом про брак рідини в організмі. Досить випити води – і бажання зникне.

Любителям насіння бракує вітаміну Е…

Коли людина безперервно лускає насіння, це свідчить про те, що їй не вистачає жиророзчинних вітамінів – найчастіше Е. Також бажання їсти насіння дуже часто виникає у тих, у кого в організмі не вистачає антиоксидантів, зокрема в курців. Дуже часто ці дві звички: куріння та пристрасть до насіння – йдуть пліч-о-пліч. У цьому разі до свого раціону слід обов’язково ввести додаткові джерела вітаміну Е. Це насамперед олії: маслинова, кунжутна, розторопші; а також волоські горіхи, пророслі зерна пшениці та висівки.…

Кислого – вітаміну С

Якщо дуже хочеться кислого – симптом зниженої кислотності шлункового соку. Тобто через цю пристрасть організм намагається підвищити кислотність. Це вкрай важливо для травлення продуктів, що містять жир і велику кількість білка.

Друга причина, яка може зумовити бажання кислого смаку, – брак вітаміну С. Адже аскорбінова кислота частіше за все міститься у кислих продуктах. Тож потрібно вживати цитрусові, волоські горіхи, шипшину, калину, ківі, гранати, журавлину тощо. Також вітаміну С багато в зелені, свіжих овочах та фруктах.…

Гострого – не вистачає ферментів

Дуже хочеться пекучих спецій, наприклад, часнику чи червоного гострого перцю? Таким чином організм намагається допомогти процесу травлення. Адже усі спеції є чудовими стимуляторами. І найчастіше пристрасть до них виникає у разі дефіциту ферментів, потрібних для успішного перетравлення їжі.

Шалена пристрасть до пекучого також може бути сигналом підвищення рівня «поганого» холестерину. Тож тим, хто жити не може без аджики та часнику, слід перевірити ліпідограму.

Крім того, потяг до гостренького може свідчити про інтоксикацію організму. Тобто це є додатковим стимулом провести дезінтоксикаційні заходи: пропити якісь сорбенти, посидіти на детокс-дієті, відмовившись від смажених страв, копченого, плавлених сирків, напівфабрикатів та штучних жирів (маргарину), які містяться у всій магазинній випічці.

Магнієвий бутерброд замість шоколаду

Пристрасть до шоколаду найбільш властива, напевно, жінкам. Проте серед чоловіків шоколадомани теж зустрічаються. Зазвичай потяг до цього кулінарного шедевру буває в разі дефіциту магнію. Тож, якщо вам постійно його хочеться, найрозумніше буде наситити свій організм магнієм. Зокрема, дуже корисний магнієвий бутерброд: цільнозерновий, бездріжджовий хліб намастити сумішшю узятих у рівних частинах гречаного меду й маку. Перед використанням мак слід запарити й перемолоти на блендері чи млинку для кави. Магнію багато й у всіх злакових, зокрема в чорному хлібі з висівками. До того ж є фармакологічний аналог магнію – магне В6. Однак ліпше вживати природні продукти. За розумного дозування можна їсти й чорний шоколад. Його норма має становити не більше 20 г на добу (це приблизно 3 квадратики) в першій половині дня.

Крім того, другий чинник, який може зумовити пристрасть до шоколаду, – це триптофан – амінокислота, яка є попередником гормона радості та задоволення. Тож, якщо нам не вистачає цих почуттів, ми налягаємо на шоколад.

Сироманам слід їсти «правильний» кальцій

Здавалося б, що поганого, якщо виникає гостре бажання кожного дня їсти сир та ще у великій кількості? Але за такої пристрасті слід перевірити рівень кальцію в крові. Річ у тім, що з кисломолочних продуктів кальцій досить швидко всмоктується в кров і його рівень підвищується. Організм своєю чергою намагається його нормалізувати – як наслідок, рівень кальцію різко знижується. Такі перепади призводять до бажання їсти сиру ще більше. Тому краще вводити до свого раціону більш повільні джерела кальцію. Тобто ті продукти, у яких цієї речовини менше і, відповідно, вона повільніше всмоктується в кров. До них належать: зелень, сире кунжутне насіння, морська риба, хрестоцвітні, особливо капуста: броколі, цвітна, кольрабі тощо.

Морська риба хріну не товариш

Наступна пристрасть – морепродукти. Це, безумовно, свідчить про брак йоду. Крім морепродуктів, зокрема морської капусти та риби, джерелом йоду є волоські горіхи, шампіньйони, темні сорти винограду, яблука, особливо їхнє насіння. Досить з’їсти 3-4 насінинки, щоб поповнити добову потребу в йоді. Хурма, корольок, шарон – теж багаті на йод.

Слід зауважити, що засвоєння йоду погіршується у разі вживання одночасно в їжу продуктів, які містять йод, та овочів із сімейства хрестоцвітних (білоголовкової, кольорової, брюссельської капусти, ріпи, хрону), а також кукурудзи, батату (солодкої картоплі) та бобових: квасолі, сої, арахісу. Ці продукти містять низку речовин, які перешкоджають засвоюванню йоду.

Коли тягне до бананів – перевір серце

Тим, хто постійно хоче бананів, як правило, не вистачає калію. Їм рекомендується перевірити серцево-судинну систему та зробити ЕКГ. Постачальниками калію, окрім бананів (банани містять багато цукру і, наприклад, протипоказані діабетикам та людям, які страждають від ожиріння), може бути квасоля, петрушка, шпинат, горох, волоські горіхи, картопля, білі гриби, гречка, капуста усіх видів, персики, абрикоси, помідори, буряки, яблука, цибуля, виноград, баклажани, гарбуз (продукти вказано по мірі зменшення в них вмісту калію).

Профілактика дефіциту вітаміну D

Тим, хто хоче бутербродів із вершковим маслом та ікрою, слід знати, що цей потяг свідчить про брак в організмі вітаміну D. Особливо у холодну пору року, це бажання яскраво проявляється у діток. Тому батькам потрібно ввести обов’язкову профілактику дефіциту цього вітаміну.

Цукерка для «квартиранта»

Заядлим ласунам раджу перевірити толерантність до вуглеводів та вміст хрому. Часто в тих, хто не мислить себе без солодкого, виявляється порушення вуглеводного обміну. На жаль,уміст хрому перевірити складно. Проте буде достатньо здати загальний аналіз крові на вміст цукру та С-пептиду (синтез інсуліну), оскільки хром безпосередньо пов’язаний із синтезом інсуліну.

Другим чинником, який може зробити з нас пристрасних ласунів, є наші «квартиранти» – це глисти та дріжджові грибки, які теж хочуть їсти. А кормовою базою для них є дріжджі, цукор та біле борошно. Тож вони особливо люблять дріжджову випічку та льодяники.

Вода, лимон та мед зменшать голод

Хочу також торкнутися теми «нездорового» апетиту. Раптове виникнення відчуття голоду знайоме кожній людині. Воно змушує їсти все, що лежить у той момент під рукою, і в основному це солодка важка їжа, яка порушує рівновагу в раціоні харчування та стимулює появу надмірної маси тіла. Що можна зробити, аби перестати бути жертвою свого апетиту?

Коли у вас виникає сильне почуття голоду, перш ніж з’їсти що-небудь, слід переконатися, яке воно саме – справжнє чи хибне. Якщо ви відчуваєте порожнечу в шлунку, бурчання, запаморочення, слабкість, помутніння в очах, важкість у ногах – то запитайте себе, коли ви їли останній раз? Якщо давно чи пропустили сніданок і нічого не їли вже багато годин, то, швидше за все, йдеться про справжній голод, коли організму потрібна їжа. Коли ж людина дотримується правильного режиму харчування, тобто їсть невеликими порціями через рівні проміжки часу, то почуття голоду з’являється кожні 2-3 години.

А що робити, коли ви поїли, а вам через 15 хвилин знову захотілося чогось смачненького: тістечка чи цукерки? У цьому разі потрібно навчиться методикам боротьби зі своїм хибним апетитом.

І перший спосіб – це напій, який має назву «гідромель». Дієтологи дуже часто призначають його на першому етапі роботи зі своїми пацієнтами, які страждають від ожиріння і не можуть контролювати свій апетит. Приготувати такий напій досить просто: у склянці води розчинити 1 ч. л. меду й додати сік половини лимона. У результаті незначного підвищення глюкози в крові бажання їсти зменшується. До того ж лимон має лужні властивості, що також благотворно позначається на апетиті. Пити цей напій слід за 30 хв до їди і через 1-1,5 години після.

Наступне правило, якого варто дотримуватися всім, хто хоче керувати своїм апетитом, – уживати їжу потрібно не відволікаючись на щось інше. Річ у тім, що дуже важливо отримати задоволення від їжі на всіх рівнях: запах, вигляд, смак. Деякі люди вранці часто не можуть згадати, що вони їли на вечерю. Якщо всі ваші рецептори не задіяні й процес споживання їжі є машинальним чи поєднується з переглядом телевізора – то це вкрай неправильно, оскільки засвоєння їжі погіршується.

До того ж усі продукти здатні вбирати як позитивну, так і негативну енергетику, тому на них можуть вплинути навіть люди, з якими ви їх споживаєте. І готувати їжу треба з настроєм.

Підсумовуючи, хочу сказати, що помірність у їжі – це вміння відчувати справжні бажання свого організму.

26.03.2020


Переглядів: 1847

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21067)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17208)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14464)
• Допомога під час карантину [967] (14379)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14223)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14032)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13877)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13859)
• Живи до ста! [965] (13849)
• Бюджет і ми… [965] (13784)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13776)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13655)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13566)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13564)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13503)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13115)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13097)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (758)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (85)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (78)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (77)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (75)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (75)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (74)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (73)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (73)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (72)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (72)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (72)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (68)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (66)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"