Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1014 від 06.05.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30
Квітень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Ці 9 ознак свідчать про те, що у вас наявна гіпертонія

Ці 9 ознак свідчать про те, що у вас наявна гіпертонія

Гіпертонію можна виявити за кількома ознаками.

Гіпертонія (вона ж артеріальна гіпертензія) – актуальна і серйозна проблема, з якою зіштовхується практично кожен третій дорослий на планеті. І, на жаль, у цьому випадку для більшості – це довічний стан, що вимагає лікування і спостереження лікаря.

За наявності артеріальної гіпертензії судини звужуються, і щоб «проштовхнути» в них кров, серцевий м’яз починає працювати у посиленому режимі, буквально на знос. Неприємний діагноз ставиться, якщо показники кров’яного тиску перевищують 140/90 мм рт. ст. (нормою вважається 120/80).

Що означають ці дві цифри? «Верхній», або систолічний, тиск – це тиск під час систоли (скорочення) серця, «нижній», або діастолічний, – під час діастоли (розслаблення). Систолічний тиск завжди більший за діастолічний. «Верхнє» значення залежить від сили серцевих скорочень, а «нижнє» – від ступеня опору периферичних судин. Гіпертензія – це стабільно підвищені систолічний і / або діастолічний показники, через що страждають судини, відбуваються порушення у роботі серця, нирок, органів зору.

Якщо її не лікувати, гіпертонія може з часом збільшити ризик розвитку серцевого нападу, інсульту, захворювання нирок, серцевої недостатності, стенокардії, втрати зору і навіть сексуальної дисфункції.

Ряд органів страждає найбільше. Їх називають органами-»мішенями»: це головний мозок, лівий шлуночок серця, очі і нирки.

Так, за наявності систематичного підвищення тиску в очах порушується обмін речовин, відзначається кисневе голодування тканин, судини звужуються і ущільнюються. Усе це призводить до ураження очного дна і зниження зору.

У серці наростає маса міокарда лівого шлуночка – розвивається його гіпертрофія. Деякий час це сприяє підвищенню функції серця з метою компенсувати опір судин току крові. Згодом серцю доводиться докладати дедалі більше зусиль для проштовхування крові через артерії. Лівий шлуночок виснажується через надмірне навантаження, внаслідок чого розвиваються ускладнення: стенокардія, інфаркт міокарда або навіть може статися раптова смерть.

У нирках за підвищеного тиску судини теж звужуються і ущільнюються, часто це відбувається разом з розвитком атеросклерозу. Об’єм крові, що надходить до нирок, знижується. Тканини отримують недостатню кількість кисню. У результаті частина функціонуючої ниркової тканини заміщається на сполучну тканину, і функція нирок падає. Це неминуче призведе до самоотруєння організму.

У судинах головного мозку звуження артерій, ураження їх атеросклерозом призводить до кисневого голодування клітин. Спочатку це може проявлятися зниженням пам’яті, надмірною дратівливістю, запамороченням.

Гіпертонія має генетичний компонент, однак не є неминучою навіть для тих, хто може бути генетично схильним до неї. Часто захворювання розвивається через деякі попередні захворювання (наприклад, проблеми з наднирковими залозами або щитоподібною залозою) або нездоровий спосіб життя (часті стреси, дієти, зловживання алкоголем і паління, гіподинамію), на які не впливають гени. Хвороба є й неминучою супутницею старішання, тому що може зустрічатися навіть у молодих людей.

Як саме визначити, що у вас дійсно підвищений тиск і треба вживати заходів? Головна небезпека захворювання у тому, що розвивається воно поступово, протягом декількох років, і у багатьох протікає практично безсимптомно доти, доки не почнуться серйозні ускладнення. В цілому ж стрибки тиску легко можна переплутати з хронічною втомою – саме через таку особливість деякі експерти називають недугу «тихим вбивцею».

Єдиний достовірний спосіб виявити гіпертонію вдома – регулярно вимірювати артеріальний тиск.

Але ж раннє виявлення гіпертонії дуже важливе, як ми вже з’ясували. Запідозрити артеріальну гіпертензію допомагають відчуття, які людина починає періодично відчувати. Тому зверніть увагу на кілька характерних тривожних симптомів, які у будь-якому випадку повинні насторожити вас і стати приводом для звернення до лікаря, проведення додаткових аналізів і точної постановки діагнозу – особливо якщо нижчеописані фактори проявляються систематично і не поодинці, а комплексно, хоча б два зі списку.

Головний біль

Регулярний сильний головний біль у потиличній області (іноді з переходом на скроні) – зазвичай одна з найчастіших ознак гіпертонії на початкових стадіях. Біль пов’язаний зі спазмом судин головного мозку, який викликає недостатній приплив крові до мозку. Такий біль може виникати у будь-який час доби, але часто турбує у ранні ранкові години.

Біль в очах, «мушки» перед очима, затуманеність зору

Біль в очах аж до погіршення зору або почервоніння білків очей також пов’язаний з порушенням кровообігу у зонах мозку, відповідальних за сприйняття кольору. Крім того, порушується і кровопостачання тих структур очей, що сприймають світло, лопаються дрібні судини.

Шум, дзвін у вухах

Шум різного типу у вухах виникає також через звуження судин і порушення кровопостачання слухового апарату та зон мозку, відповідальних за звукосприйняття.

Кровотечі з носа

Носові кровотечі можуть бути пов’язані з різними захворюваннями, у тому числі з порушенням кровопостачання головного мозку і підвищенням тиску.

Пітливість і почервоніння обличчя

Якщо шкіра на обличчі яскраво-рожевого кольору, з можливими неправильної форми червоними плямами – це також ознака підвищеного тиску. Такі почервоніння через підвищення тиску можуть виникати раптово, різко, супроводжуючись відчуттям «жару» і пітливістю.

Задишка, плутане дихання

Прискорене дихання, задишка за наявності мінімальних навантажень можуть бути симптомами як стресу, хвилювання або перенапруги і супутниками зайвої ваги, так і ознаками гіпертензії, що насувається.

Біль в області грудей (серця)

Цей біль пов’язаний з порушенням кровопостачання серцевого м’яза (міокарда) через ті ж самі судинні спазми, які у даному випадку порушують приплив крові до серця.

Запаморочення, втрата рівноваги

Ще одна ознака, що свідчить про спазми судин головного мозку і порушення його кровопостачання.

Зменшення сечовипускання та / або кров у сечі

А ось це вже серйозні ознаки, що показують порушення кровопостачання ще одних життєво важливих органів – нирок.

Також супутніми ознаками артеріальної гіпертензії можуть бути ранкова набряклість, безсоння, постійне відчуття тривоги і страху, стукіт у скронях, стомлюваність, оніміння пальців рук і ніг, нудота і блювота…

Ті ж перераховані вище ознаки можуть бути зовсім не пов’язані з гіпертонією і бути симптомами інших станів – ось чому настільки важливо після їх виявлення не займатися самолікуванням і не ставити діагнози самостійно, а звертатися до фахівця!

Резюмуємо – близько третини дорослого населення світу має підвищений тиск. Головна небезпека цього захворювання полягає у тому, що воно часто протікає безсимптомно. Саме тому профілактика, правильне харчування і дотримання здорового способу життя необхідні буквально кожній людині. Майте вдома тонометр і регулярно вимірюйте свій кров’яний тиск, а за наявності ознак його підвищення звертайтеся до лікаря.

06.05.2021


Переглядів: 1018

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1165 від 11.04.2024p.
¤ 
Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

Побив в парку чоловіка телескопічною палицею

П’ятого квітня близько 18 год до поліції повідомив 34-річний житель села Зірне, що в дендрологічному парку міста Березне, невідомий чоловік раптово почав нецензурно висловлюватися в його адресу, а потім – побив металевою палицею та втік....

¤ 
Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід

КП «Рівненський обласний госпіталь ветеранів війни» РОР та релокований ДЗ «Луганський державний медичний університет» уклали тристоронній договір про співпрацю із Литовським університетом медичних наук....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21164)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17320)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14549)
• Допомога під час карантину [967] (14470)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14308)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14121)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13993)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13969)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13956)
• Живи до ста! [965] (13943)
• Бюджет і ми… [965] (13880)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13872)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13746)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13653)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13651)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13597)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13208)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13178)

ТОП-15 свіжого номера:

• У Рівному вперше люди з інвалідністю отримають безкоштовне оздоровлення (200)
• Які шкідливі речовини можуть містити вологі серветки? (61)
• Госпіталь та медуніверситет Рівненщини перейматимуть литовський досвід (55)
• Тонкощі заварювання кави (54)
• Пиріг «Чорний ліс» (53)
• Побив в парку чоловіка телескопічною палицею (52)
• Небезпека вологих серветок (50)
• Рідні брат та сестра з бабусею загинули у ДТП (40)
• А ваш шампунь безпечний? (38)
• Особливості вживання видів води (36)
• Чому варто їсти кабачки, особливо жінкам? (36)
• Про стан печінки «розповість» ваш вказівний палець (34)
• Часникові стрілки корисніші за часник (33)
• Нецукровий діабет (32)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"