За словами медиків, кардамон може допомагати знижувати високий рівень цукру у крові. Саме різкі стрибки цукру і його хронічно значна концентрація можуть бути передумовами до розвитку цукрового діабету другого типу.
«Кардамон називають королем прянощів – він добре відомий вченим своєю антиоксидантною і протираковою активністю. Але дослідження підтверджують його антидіабетичні властивості», – повідомили фахівці.
Зокрема, вони посилаються на дослідження, опубліковане журналом BMC Complementary and Alternative Medicine. Його учасники з числа пацієнтів, які мають надмірну вагу або ожиріння, і страждають на діабет 2 типу, отримували 3 грами добавки зеленого кардамону на день. У результаті у них було зафіксоване збільшення вмісту ірисину – ферменту, що поліпшує чутливість до інсуліну, а також метаболізм глюкози. Крім того, у випробовуваних покращилися оцінки глікемічного статусу, ліпідного профілю, біомаркерів окисного стресу.
«Людям з діабетом слід збільшити споживання кардамону: він не лише сприяє регуляції рівня цукру у крові, але також допомагає впоратися з іншими ускладненнями, пов’язаними з цим захворюванням. Зокрема, він здатний посилити імунну відповідь проти метаболічних ферментів і корисний для захисту від метаболічного синдрому, зростання жиру на животі», – відзначили вчені.
Вони рекомендують приймати чорний і зелений кардамон. Крім того, що «магазинна» спеція допомагає від високого цукру у крові, вона також сприяє зниженню кількості тригліцеридів у плазмі, поліпшенню показників кров’яного тиску. Дослідники пов’язують це з високим вмістом антиоксидантів у кардамоні. До того ж спеція активізує сечовипускання і допомагає видалити надлишки води, що сприятливо позначається на тиску.