Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1033 від 17.09.2021p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#18 вересня – День фармацевта

ТДВ «Рівнефармація»: Аптека – це храм здоров’я та соціальної відповідальності

ТДВ «Рівнефармація»: Аптека – це храм здоров’я та соціальної відповідальності

Ольга САДОВНИК: «Фармацевт, який не вміє готувати ліки, – це вже не фармацевт, а продавець таблеток»

Напередодні Дня фармацевтичного працівника України, який цього року відзначається 18 вересня, кореспондент нашого видання зустрівся з генеральним директором ТДВ «Рівнефармація», заслуженим працівником фармації України, кандидатом фармацевтичних наук, професором КЗВО «Рівненська медична академія» Ольгою Садовник (на фото).

«Забезпечувати людей ліками: лікар без ліків, як воїн без зброї»

- Пані Ольго, професія фармацевта є надзвичайно важливою, значущою і відповідальною. Чим вона Вас привабила?

– Вибором професії я завдячую батькові – Володимиру Васильовичу Синяку, засновнику ТДВ «Рівнефармація», який навчив мене берегти сімейні цінності, та мамі – Людмилі Михайлівні, провізору вищої категорії, яка все життя віддала фармацевтичній справі. Моє дитинство було оповите запахом ліків: адже я частенько, як це зараз робить моя донечка Соломійка, прибігала після школи до мами на роботу. Аптека і люди, які в ній працюють, змалку викликали в мене зацікавлення і повагу до медичного закладу, який у моїй дитячій уяві асоціювався з храмом здоров’я – місцем, куди люди йдуть за надією, вірою та зціленням від недуги. Я щаслива, що збулася моя мрія: забезпечувати людей ліками, додавати надії та впевненості у власних силах, віри в життя. Наша робота, безумовно, є вагомим внес­ком у збереження та зміцнення здоров’я українського народу: лікар без ліків, як воїн без зброї.

- В чому головна конкурентна перевага найбільшої регіональної мережі аптек у нашій області?

– ТДВ «Рівнефармація» об’єднує 60 структурних підрозділів: 10 аптек мають ліцензію на придбання, зберігання та реалізацію наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. 9 наших аптек здійснюють виготовлення в умовах аптеки. Основна цінність екстемпорального виготовлення лікарських засобів за рецептами лікаря полягає в індивідуальному підході до кожного пацієнта при невисокій вартості ліків. Завжди свіжі та якісні засоби не містять консервантів, барвників, підсолоджувачів. Без них не обійтись людям старшого віку, дітям та вагітним. Багато препаратів, виготовлених нашими провізорами, не мають промислових аналогів в Україні.

«Тільки 1% аптек мають ліцензію на виготовлення ліків в аптечних умовах»

- Чи повинні сучасні фармацевти виготовляти лікарські засоби в аптеці?

– Наказ МОЗ України від 30 травня 2013 року № 455 від «Про настанову ВООЗ та МФФ «Належна аптечна практика: Стандарти якості аптечних послуг» декларує чотири ролі фармацевта, серед яких першою є функція виготовлення екстемпоральних лікарських засобів. З ex tempore починалася фармація, з цього починалася аптека. Тому така функція в аптек обов’язково має бути. Приготування екстемпоральних лікарських форм – невід’ємна частина роботи фармацевта, однак у сучасних реаліях йому простіше вибити чек на готовий препарат. Але ж тоді втрачається суть самої професії! За великим рахунком, фармацевт, який не вміє готувати ліки, – це вже не фармацевт, а продавець таблеток.

Сьогодні більше 90% лікарських засобів мають промислове походження та трохи менше 10% виготовляються в аптеках. У США і країнах ЄС обсяги виробництва екстемпоральних препаратів в останні роки зростають, у нашій країні навпаки – маємо повний регрес у цьому напрямку. Так, станом на 1 січня 2021 року в Україні налічувалося 21907 аптек, з них лише 220 – 1%! – мали ліцензію на виготовлення ліків в аптечних умовах. Навіщо викладати у фармацевтичному виші предмет «Аптечна технологія», якщо він не знадобиться у професійному житті його випускникам?!.

- Я поділяю Ваше занепокоєння тим, що бажання отримати високий прибуток призвело до втрати фармацевтом «професійного обличчя»…

– На жаль, так і є. За останні роки аптечні заклади в Україні більше стали схожі на магазини з роздрібної торгівлі ліками. Натомість, переконана, на першому місці має бути пацієнт, а не бізнесові інтереси. Тому розраховуємо на дієву підтримку місцевої влади в розвитку тих аптек, які справді працюють як заклади охорони здоров’я, а не магазини, що банально торгують ліками. Сьогодні ТДВ «Рівнефармація» – це потужна, соціально орієнтована регіональна аптечна мережа з великим колективом – 300 працівників. Усі офіційно працевлаштовані та захищені соціальними гарантіями. Вчасно сплачуємо всі податки в державний та місцевий бюджет.

«Ніяких онлайн-аптек без наявності стаціонарних аптек – бути не може!»

- Фармацевт ХХІ століття – яким Ви його бачите?

– Це, передусім, високоосвічений та відданий своїй професії фахівець. Головною його місією має бути роз’яснення пацієнтам необхідності відповідального застосування ліків для запобігання подальшому розвитку поліпрагмазії, самолікування і антибіотикорезистентності. Якщо подивимось перелік лікарських засобів у грошах від найбільшого до найменшого і порівняємо структуру споживання лікарських засобів зі структурою захворюваності, отримаємо головну проблему фармацевтичного ринку: споживання лікарських засобів у кількості та обсягах не відповідає структурі основних захворювань.

Тобто, те, що ми купуємо, не збігається з тим, як ми хворіємо. Якщо на першому місці в нас – серцево-судинні захворювання, то в списку коштів, які витрачаються зі 100 мільярдів, вони будуть внизу. А при нормальній фармполітиці вони мають бути вгорі. Навіть перерозподіл – коли те, скільки і яких ліків ми купуватимемо, відповідатиме тому, на що і як часто ми хворіємо, – сприятиме тому, що середня тривалість життя в Україні зросте на сім-вісім років при тих самих коштах.

Завдання наших працівників – працювати з покупцем максимально професійно та знати «рецептурку». Так, протокол провізора (фармацевта) при відпуску безрецептурних ліків передбачає понад три десятки пунктів, знання яких дозволяє провізору оцінити конкретну проблему зі здоров’ям пацієнта, виявити загрозливі симптоми та своєчасно спрямувати його до лікаря. Фармацевт також зобов’язаний надати пацієнту повну інформацію щодо рекомендованих препаратів. Цього всього ми вчимо своїх працівників.

- У жовтні минулого року Президент підписав закон, що регулює продаж ліків через Інтернет. Як Ви ставитесь до ідеї: купити ліки в «два кліки»?

– Це, безсумнівно, технологічний та регуляторний крок вперед, та є певні перестороги. На моє глибоке переконання, Інтернет-торгівлею лікарськими препаратами повинні займатись перевірені часом аптечні мережі. Я категорично проти масової діяльності випадкових людей і компаній у цьому сегменті ринку. Ніяких онлайн-аптек без наявності стаціонарних аптек, без навчених фахівців – провізорів, фармацевтів, які здатні зрозуміти, хто, навіщо і чому робить те або інше замовлення, – бути не може!

«Фармбізнес специфічний, один з найскладніших у роздрібній торгівлі»

- Зростання аптечного роздрібу в цілому, на Вашу думку, і далі буде продовжуватися?

– Це стало модним бізнесом. Підприємці думають, що попит на ліки буде завжди, а значить, це – вигідний та стабільний бізнес. Зараз у фармацевтичну галузь прийшли мало обізнані в цій справі люди, за якими стоять великі інвестиції та не менші амбіції. Але хочу застерегти: тут є серйозні ризики. Фармбізнес – специфічний, один із найскладніших у роздрібній торгівлі. Не дарма в розвинених капіталістичних країнах є норми на кількість аптек. У кожному районі є аптеки, які мають свій гарантований дохід. І кількість аптек збільшується тільки зі зростанням населення цього району. Все строго регламентовано. Ніякої вакханалії у відкритті аптечних закладів, коли в одному будинку три аптеки (!), – немає. Крім того, в Європі не відкриєш аптеку, якщо в тебе немає ліцензії на виготовлення лікарських засобів в аптечних умовах, якщо ти не надаєш паліативної допомоги та не береш участі в соціальних програмах.

- Приємно, що Ваша родина, два покоління якої присвятили себе розвитку фармації на Рівненщині, дбає і про збереження історичних традицій аптечної справи. Маю на увазі відкриту навесні минулого року Аптеку-музей на базі аптеки № 3 ТДВ «Рівнефармація», що на вулиці Соборній, 187.

– Ми не ставили за мету зробити кращу аптеку, ніж у Львові, Києві або Харкові. Зробили свою – рівненську, яка поєднала аптеку середньовіччя із сучасною інтерактивною аптекою. Тут для всіх бажаючих проводимо майстер-класи з виготовлення пігулок, свічок, порошків, кремів… Крім традиційних ліків, відвідувачі Аптеки-музею можуть придбати пігулки щастя, для привернення кохання, душевного спокою, антихандрин тощо, а також поласувати запашним трав’яним чаєм.

- Ваші побажання колективу і колегам з нагоди Дня фармацевта.

– Фармацевтична родина Синяків сердечно вітає колектив ТДВ «Рівнефармація» та всіх фармацевтів Рівненщини з професійним святом. Нехай копітка і наполеглива праця кожного з Вас зберігає життя та здоров’я людей! Всім творчих успіхів, оптимізму, здоров’я і щастя!

17.09.2021Спілкувався Олександр ОЛЬХОВИК


Переглядів: 1102

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1161 від 15.03.2024p.
¤ 
Чим корисний часник?

Чим корисний часник?

Ми звикли вважати часник спецією, але, насправді, цей овоч може принести величезну користь для здоров’я. Тільки треба вміти його правильно їсти....

¤ 
Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина

Правоохоронці вилучили у рівнянина пістолет Макарова, шість гранат й вісім запалів до них, чотири детонатори, три димові шашки та понад 850 патронів до різної зброї....

¤ 
Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу

34-річна жителька Дубенського району побачила у соціальній мережі допис із інформацією про виплату, яку можна отримати від держави. Перейшовши за посиланням – вказала дані банківської картки, зокрема й CVV-код та пін-код....

¤ 
НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування

14 березня стартує реєстрація для проходження національного мультипредметного тесту в 2024 році. А основна сесія НМТ триватиме з 14 травня до 25 червня....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21003)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17145)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14406)
• Допомога під час карантину [967] (14317)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14162)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (13971)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13840)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13818)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13792)
• Живи до ста! [965] (13789)
• Бюджет і ми… [965] (13727)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13710)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13593)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13509)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13506)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13452)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13052)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13035)

ТОП-15 свіжого номера:

• НМТ на Рівненщині: з 14 березня стартує реєстрація, а 14 травня – тестування (227)
• «Війна триває і важливо будувати витрати так, аби вони наближали перемогу», – Олександр Коваль (44)
• Арсенал боєприпасів виявили у квартирі рівнянина (44)
• Стала жертвою шахраїв, намагаючись отримати соціальну допомогу (42)
• Чим корисний часник? (41)
• Порошок, гель або капсули – все про засоби для прання (40)
• Шоколадно-ванільні сирники з вишнями (40)
• Чудовий спосіб, як очистити конфорки до стану нових всього за 10 хвилин (38)
• Що можна додати в дешевий шампунь, щоб поліпшити його якість та ефективність? (24)
• Навіщо кидати в блендер кульки, зроблені з алюмінієвої фольги? (24)
• Як надати першу допомогу при опіках? (23)
• Які страви не можна готувати в алюмінієвому посуді? (22)
• Продавала цигарки (22)
• Для чого варто купувати найдешевше туалетне мило? (21)
• Спеції, які варто додати до кави для покращення роботи мозку (20)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"