Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №1065 від 28.04.2022p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Ракурс здоров'я

Небезпека дефіциту вітаміну B12 – перші помітні симптоми

Небезпека дефіциту вітаміну B12 – перші помітні симптоми

Крім того, що він необхідний для підтримання когнітивних здібностей і здоров’я мозку, він також допомагає вам досягти пікового стану здоров’я. Продовжуйте читати, щоб дізнатися більше про цей вітамін і про те, чому так важливо підтримувати його оптимальний рівень.

Чим може бути корисний вітамін B12

B12, або Кобаламін, є вітаміном групи B, який необхідний для підтримання здоров’я серцево-судинної системи і когнітивного розвитку. Він допомагає у виробленні гемоглобіну, підтримці здоров’я нервової системи та регуляції рівня гомоцистеїну, амінокислоти, виробленої організмом, яка у великих кількостях може збільшити ризик серцевого нападу та інсульту.

Механізм роботи вітаміну B12 полягає в гарантії того, що гомоцистеїн в крові успішно витрачається вашим тілом.

На жаль, організм людини не може самостійно виробляти цей вітамін і в основному покладається на дієту для отримання його достатнього запасу. B12 виробляється анаеробними мікроорганізмами, які зазвичай зустрічаються в шлунково-кишковому тракті тварин. Це означає, що більшість його джерел це м’ясо або м’ясні продукти, тому багато вегетаріанців і вегани, зазвичай, мають дефіцит цієї поживної речовини.

Джерела вітаміну B12

Продукти тваринного походження – будь то молоко і його похідні, птиця або м’ясо – є відмінними джерелами вітаміну B12.

Якщо ви підозрюєте у себе дефіцит, ось деякі харчові продукти, які варто додати до свого раціону (але переконайтеся, в тому, що вони надходять з високоякісних джерел, щоб убезпечити себе від хімічних та інших шкідливих речовин, що застосовуються на звичайних фермерських господарствах):

сардина;

органічна яловичина;

органічні яйця травоїдних птахів;

молюски;

сире органічне молоко травоїдної худоби;

органічне куряче м’ясо;

дикий лосось;

оселедець.

Оскільки основна частина джерел цього вітаміну – це м’ясо, люди, які не їдять м’ясні продукти, можуть мати більш високий ризик дефіциту B12. Веганам і вегетаріанцям можна подумати про прийом додаткового вітаміну у вигляді капсул.

Однак ви повинні звернути увагу на тип B12, який використовується в цих засобах, щоб переконатися, що Ви отримуєте форму, необхідну вашому організму. У продажу доступні два типи.

Ціанокобаламін є найпопулярнішим видом вітаміну В12, оскільки він дешевший і його легше виробляти. Він зазвичай синтезується в лабораторіях, а не виробляється в організмі людини. Коли він вводиться в вашу систему, організм потім перетворює його в метилкобаламін.

Метилкобаламін – цей тип вважається активною формою вітаміну B12 і здатний залишатися в організмі довше. Це природна форма вітаміну, тому організму не потрібно перетворювати його. Він легше використовується і більш ефективний, ніж ціанокобаламін.

Що таке дефіцит B12 і наскільки він серйозний?

Дефіцит вітаміну В12 поширений серед вегетаріанців і літніх людей. Це пов’язано з початком мегалобластичної анемії, мозкового туману і захворювань серця.

Хоча існує кілька альтернативних джерел вітаміну В12 для веганів, таких як темпе, спіруліна і зелені листові овочі, його вміст в цих продуктах незначний і не забезпечує організм необхідною кількістю.

У старших вікових груп дефіцит B12 часто викликаний зниженням здатності травної системи поглинати поживні речовини. Це означає, що навіть якщо ви оптимізуєте свою дієту, більша частина вітамінів буде пропущена через травну систему, а не поглинена.

Перші помітні зміни при дефіциті це зниження розумових здібностей. Інші його симптоми включають наступне.

Мегалобластна анемія – це тип анемії, викликаний нездатністю клітин організму синтезувати ДНК під час виробництва еритроцитів. Він часто характеризується еритроцитами ненормальних розмірів і зниженням кількості клітин. Деякі з симптомів включають задишку, м’язову слабкість, нудоту і блідість.

Жовтяниця – часто характеризується аномальним пожовтінням очей і шкіри, що обумовлено великою кількістю пігменту білірубіну, що вивільняється через руйнування тендітних червоних кров’яних тілець, яке викликане низьким рівнем вітаміну В12.

Втрата пам’яті або когнітивні порушення – дослідження показують, що низький і нормальний рівень B12 в організмі можуть призвести до пошкодження білої речовини в мозку, що потім виливається в серйозне погіршення когнітивної функції.

Втома – пацієнти з дефіцитом B12 відчувають переважну втому. Деякі пацієнти навіть відзначають, що вони не можуть виконувати складні завдання, які їм зустрічаються щодня. Це може супроводжуватися онімінням або поколюванням в кінцівках.

Оптимізація рівня B12 повинна бути одним з пріоритетів для вагітних жінок. Це робиться для того, щоб ви і ваша дитина залишалися здоровими, а дослідники навіть відзначали, що вітамін B12 під час вагітності так само важливий, як фолієва кислота і залізо для запобігання дефектів нервової трубки. У жінок, які страждали від викиднів або мали труднощі із зачаттям, низький рівень B12 міг бути вирішальним фактором.

Зверніть увагу, що дефіцит фолієвої кислоти і B12 мають практично ідентичні симптоми. Якщо дефіцит B12 помилково діагностується як дефіцит фолієвої кислоти, симптоми анемії будуть лікуватися, але зниження розумових здібностей, викликане низьким рівнем B12, все ще прогресуватиме.

Якщо вас зачіпає будь-яке зі згаданих вище умов, вкрай важливо, щоб ви включили в свій раціон продукти, багаті B12, або почали приймати добавки. Це не тільки допоможе вам запобігти дефіциту, але також позбавить від серйозних наслідків, пов’язаних з ним.

Для чого корисний вітамін B12?

Крім ролі вітаміну B12 в клітинному метаболізмі, він також відповідає за регуляцію різних процесів організму.

Ось деякі з переваг для здоров’я, які ви отримаєте, якщо підтримуватиме його оптимальний рівень:

Знімає симптоми депресії – B12 є одним з вітамінів, необхідних для виробництва серотоніну, хімічної речовини, відповідальної за регулювання настрою. Хоча добавка B12 може допомогти у зменшенні впливу депресії на організм, все ж рекомендується звернутися до лікаря, щоб допомогти вам впоратися з її симптомами.

Знижує ризик виникнення вроджених дефектів – дослідження показують, що підтримка оптимального рівня В12 настільки ж важливо, як фолієва кислота під час вагітності. Він допомагає в розвитку нервової трубки, мозку і хребта Вашої дитини, а також сприяє функціонуванню мозку і утворенню клітин крові.

Сприяє здоров’ю і функціонуванню мозку – дослідження показують, що у пацієнтів з більш низьким рівнем В12 підвищений ризик втрати обсягу мозку. Крім того, було виявлено, що його добавка діє як нейропротектор для людей з низьким рівнем цього вітаміну.

Як ще можна використовувати вітамін B12?

Вітамін B12 можна використовувати для поліпшення якості сну і рівня енергії протягом дня. Він допомагає у виробництві мелатоніну, гормону, відповідального за регулювання сну. Стверджувалося також, що він може підвищити рівень енергії, допомагаючи в метаболізмі глюкози, хоча дослідження цього поки не довели.

Однак це може бути застосовано тільки для людей з дефіцитом. Деякі лікарі навіть відзначають, що підвищення енергії, яке забезпечує B12, відбувається тільки від ефекту плацебо.

Через роль вітаміну B12 у важливих процесах організму багато досліджень були зосереджені на його взаємодії з іншими хімічними речовинами. Вони в основному концентрувалися на його здатності запобігати хворобі Альцгеймера, захворюванням серця та іншим станам.

У дослідженні 2012 року вегетаріанці та вегани – люди, які мають більш високий ризик дефіциту – отримували або плацебо, або добавку вітаміну В12. У тих, хто отримував добавки B12, спостерігалося поліпшення кровообігу і значне зниження рівня гомоцистеїну.

Хоча це дослідження передбачає, що B12 безпосередньо сприяє кровотоку, ще не доведено, чи допомагає він запобігти серцевим нападам, хоча існують дослідження, які показують, що він відіграє роль у профілактиці інсульту.

Дослідження Оксфордського університету показало, що літні люди з високим ризиком деменції демонструють більш високу стійкість до атрофії головного мозку після лікування вітамінами групи B, причому B12 виявлявся корисніше інших.

Крім того, було показано зв’язок B12 з депресією, так як при його дефіциті пацієнти мають більш високий ризик розвитку її симптомів, навіть при нормальному рівні фолату і гомоцистеїну.

Хоча це не означає, що всі люди, які страждають депресією, мають дефіцит B12. Дослідження показали, що це може бути фактором, що сприяє поширенню депресії у населення. Пацієнти, які страждають дефіцитом B12, також мають ряд інших психічних аномалій, таких як манії, порушення сну і параноя.

28.04.2022


Переглядів: 735

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21069)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14466)
• Допомога під час карантину [967] (14380)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13907)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13879)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13852)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13777)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13504)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (813)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (87)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (80)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (79)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (79)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (67)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"