По-перше, згідно з нещодавніми дослідженнями, у напоях, які ми п’ємо з одноразових стаканчиків із пластиковими кришками, міститься величезна кількість мікрочастинок пластику. Ми досі не знаємо, як вони діють на людину. Але мікрочастинки полімерів виявляються в найпотаємніших частинах організму, і в культурах клітин дослідникам було видно, що він (пластик, – ред.) негативно впливає на біохімічні процеси і потенційно може бути причиною різних захворювань. Поки що шкідливий вплив цих мікрочастинок на організм не зафіксовано, але ми не знаємо, чи не з’ясується щось страшне надалі, попередили фахівці.
По-друге, культура вживання кави «з собою» суперечить принципам раціонального харчування.
У багатьох людей є реакція виділення шлункового соку на вживання кави. Якщо десь між сніданком і обідом випити кави, можна відчути такий голод, що не вдасться втриматися від перекусу, і перекус цей навряд чи виявиться здоровим, пояснили лікарі.
Крім того, самі по собі напої, які зазвичай наливають у стаканчики з пластиковими кришками і продають навинос, можуть бути шкідливими для організму, додали експерти.
Ці кавові напої часто містять досить багато калорій за рахунок молока і багато цукру за рахунок сиропів, які в них додають. Аналіз, проведений кілька років тому у Великій Британії, показав, що в одному з видів кави було мало не 18 чайних ложок цукру на півлітрову склянку. Ми не помічаємо цього, тому що в розчиненому вигляді цукор поглинається набагато простіше. Потрібно це контролювати, якщо ви не хочете, щоб додавалися сантиметри на талії. І для здоров’я шкідливо вживати велику кількість цукру.
Найкраще пити каву з мінімальною кількістю добавок зі звичайної чашки, причому після повноцінного прийому їжі, радять фахівці.