Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №354 від 24.07.2008p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477
Додати у "Закладки"

Головна (Просто цікава газета) "Рівне-Ракурс"


  Реклама в газеті "Рівне-Ракурс"

  ¤ Ракурс подій

  ¤ Ракурс політики

  ¤ Ракурс економiки

  ¤ Ракурс здоров'я

  ¤ Ракурс культури і освіти

  ¤ Ракурс спорту

  ¤ Ракурс кримінальний

  ¤ Ракурс житейський

  ¤ Ракурс інтимний

  ¤ Ракурс мандрівника

  ¤ Ракурс незвичайного

  ¤ Ракурс добрих порад

  ¤ Ракурс розваг


Пошук

RSS
Архів «РР»:
Лютий 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
Березень 2024p.
ПнВтСрЧтПтСбНд
    1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Новини Рівне
QRcode

#Стережіться!

Кишенькові злодії:

Кишенькові злодії:

“щипачі”, “мархівери”, “дурковіри”, “кроти”...

З курток, піджаків і брюк вони з великою майстерністю виймають гаманці, гроші, телефони, документи. Особливо ефективно займаються цим на ринках, у транспорті, громадських місцях, магазинах і банках, загалом, там, де багато людей. Ті, хто попався, не встигнувши намацати гаманець у чужій кишені, під час слідства зізнаються: їсти хотів, дозу, пляшку пива...

Днями о десятій годині ранку в третій опорний пункт охорони порядку міста Рівного прийшов чоловік похилого віку зі слізьми на очах благати про допомогу. Взявши 200 гривень зі своєї й так мізерної пенсії, він пішов на продовольчий ринок, щоб купити продуктів, та залишився без грошей і без харчів. Кишенькові злодії пограбували дідуся, викравши в нього гаманець, у якому були гроші і паспорт. Крадіжка була зареєстрована правоохоронцями. Провели перевірку підозрілих осіб, які проживають неподалік від ринку та раніше були судимі, а також місцевих наркоманів. Та, на жаль, поки що порушників не знайдено.

Від кишенькових злодіїв страждають усі. Напевне, кожен третій у своєму житті був обкрадений вправними руками “щипача”(так їх ще прийнято називати). І якими б кмітливими та уважними ви не були, проте “щипачі” знають свою справу і обов’язково знайдуть момент, коли ви не зможете вслідкувати за вправністю їхніх рук.

Хто вони, як “працюють” і коли? А також - як від них вберегти свої гаманці і сумки? Про це нам розповість начальник дільничних інспекторів МВ УМВС України в Рівненській області Андрій МАРЧИШИН.

Фото восьми невідомих

Нещодавно в маршрутних таксі розвісили фото кишенькових крадіїв. Люди з підозрою вдивляються в обличчя попутників, щоб випадково не стати жертвами вправних злочинців.

- Розміщення фото в маршрутних таксі - це частина профілактичної роботи для запобігання злочинності, - зазначає пан Андрій Марчишин. - Підняли стару картотеку злочинців, роздрукували обличчя 16-ти найбільш підозрілих осіб. Зазвичай це люди, які раніше були судимі за крадіжки.

- Така профілактика дає позитивний результат?

- Звичайно. Після створеного пошукового відділу, а також введення всіх можливих профілактичних робіт, кількість крадіжок, порівняно з минулим роком, відчутно зменшилася. Якщо раніше було шість крадіжок у день, то зараз - дві-три.

Умілі руки кишенькових злодіїв

- Вони можуть обібрати людину до копійки, - застерігає пан Андрій. - Останнім часом поширилася тенденція розрізати пакети та сумки. Зазвичай працюють групами: хтось відволікає потенційну “жертву”, інший у той самий час грабує. Потім швидко передають вкрадену річ один одному, що утруднює затримання злочинця, навіть якщо його вдалося впіймати на “гарячому”.

Мобілку, наприклад, можуть поцупити таким чином.

Перший спосіб: до вас підходить юнак і каже, що в його телефоні сів акумулятор, а йому потрібно терміново зателефонувати. Тільки-но мобілка опиняється у нього в руці - він негайно “робить ноги” за наперед визначеним маршрутом, а ви лишаєтеся безпорадним.

Другий: викрадають з сумочки, кишені, чохла на поясному ремні.

Третій спосіб: просто висмикують з рук.

Школа кишенькових злодіїв

- Мені відомо про школу кишенькових злодіїв у Херсоні, - розповідає пан Марчишин. - Навчалися вони за таким методом: вішали дзвоники на кишені й намагалися щось звідти поцупити таким чином, щоб не спричинити жодного шуму. Після такої школи малодосвідчені підмайстри стають справжніми умільцями. А спіймати професіонала практично неможливо.

Найнебезпечніше - у переповненому транспорті

- В яких саме місцях найчастіше працюють “щипачі”?

- Найчастіше - у місцях великого скупчення людей: у центрі міста, на продовольчому ринку, а також на зупинках, коли людина відволікається, чекаючи свою маршрутку, - застерігає Андрій Марчишин. - Та найнебезпечніше - в переповненому транспорті, і, якщо злодій - професіонал, то він здатен вкрасти тихо й непомітно. Улюблені маршрути щипачів: тролейбус за маршрутом №3 та маршрутне таксі №64.

- О котрій годині кишенькові злочинці виходять на “роботу”?

- Вони виходять “працювати” з сьомої години ранку до дев’ятої, коли всі їдуть на роботу. - розповідає пан Марчишин. - А також - з 20.00 до 21.00 години, - коли повертаються додому. Проте на ринку у них інший графік “роботи”: з восьмої до десятої години ранку.

- Серед підозрюваних, насамперед...

- Раніше судимі за крадіжку й ті, які на даний час є безробітними, - зазначає пан Андрій. - А також особи, які вживають наркотичні засоби. Адже вони невідомо звідки беруть чималенькі суми, які витрачають на наркотики.

- Які категорії населення найчастіше стають жертвами злодіїв?

- Постраждалими найчастіше виявляються пенсіонери та інваліди, - зазначає Андрій Марчишин. - Тобто, той прошарок людей, які найменш захищені. А також жертвами можуть стати неуважні громадяни, які тримають цінні речі у легкодоступних місцях, а сумки - відкритими.

- Такі крадіжки - це суто чоловіче ремесло?

- Ні. Серед кишенькових злодіїв є також і жінки, але їх зазвичай менше, - продовжує розмову Андрій. - І одягаються вони, як усі. За зовнішнім виглядом відрізнити злодія від пересічного громадянина практично неможливо.

Заявляти про крадіжку необхідно!

Дуже часто людина, яка постраждала від “щипачів”, не заявляє в міліцію про вчинений злочин. Люди не вірять, що вкрадену річ їм вдасться повернути.

- Це є неправильним рішенням - не заявляти в міліцію, - стверджує пан Андрій. - Замовчуючи про злочин, самі ж потерпілі ускладнюють боротьбу зі “щипачами”. Тому я закликаю постраждалих заявляти в міліцію про напади-крадіжки. Чим більше таких заяв, тим швидше можна буде щось вирішити зі статусом злодюжок у місті. Принаймні, іншого шляху не видно, а дарувати їм зайвий шанс - означає ризикувати бути обкраденим знову. Із моєї практики відомо багато випадків, коли ми ловили злочинця і він зізнавався у всіх скоєних гріхах. Але за відсутністю заяв ми не могли знайти постраждалих.

Людмила ІЛЬНИЦЬКА

“Щоб порушити кримінальну справу, мінімальна крадіжка має бути на суму не менше 772 гривень 50 копійок, - повідомляє Андрій Марчишин. - Якщо крадіжка менш вартісна, то ми відмовляємо у порушенні кримінальної справи.”

Скориставшись краденим паспортом, кишеньковий злочинець може взяти кредит на чималеньку суму грошей або ж, наприклад, побутову техніку, і продати її на ринку.

Тактика крадіїв

• У переповненому транспорті зловмисники використовують метод “буфера”. Злодюжки затискують людину з обох боків і починають активно бесідувати через її плече. Різкого поштовху у транспорті достатньо, щоб вміст кишень жертви перекочував до рук “щипачів”.

• На вулиці зловмисники обирають таку тактику. Один із них іде назустріч пішоходу, ніби ненароком штовхає його і ввічливо просить вибачення. У цей час спільник за спиною жертви проводить ревізію її кишень. Є й такий прийом: штовхають, потім обертаються, усміхаються, обнімають за плечі: “Вибач, брате, я ненавмисне”. Ці дотики не випадкові й у жодному разі не від щирого серця.

Кілька універсальних порад від правоохоронців, як вберегти гаманці, мобілки та сумочки від спритних на руку зловмисників

• Не тримати мобільний телефон та портмоне у легкодоступних місцях: у задніх кишенях, на шнурах (їх нескладно зрізати), а також у футлярах на кнопках та липучках (вони легко відчиняються).

• Сумочку тримати перед собою і обов’язково перевірити, чи вона замкнена.

• Найбільше крадіжок скоюється під час штовханини при посадці в транспорт і при русі транспорту з місця або його зупинці. Саме в цей час будьте найуважнішими!

• Бажано тримати гроші в різних місцях (особливо якщо у вас із собою велика сума), важкодоступних для вмілих рук злочинця.

• Головне, будьте уважними. Адже злочинці вишукують жертву не лише з огляду на товщину її гаманця, але й звертають увагу на її пильність. А трюки, з допомогою яких їм вдається “обчистити” жертву - незліченні, тож у громадських місцях будьте пильні.

• Якщо з вами все ж таки трапилася ця прикра неприємність, негайно телефонуйте в міліцію.

Нас обікрали

Анастасія, 43 роки

- Пам’ятаю, стала очевидцем однієї крадіжки. Їду в тролейбусі, а переді мною сидить дівчина і тримає в руках мобільний телефон. Тролейбус зупиняється і в цей момент хлопець висмикує телефон з рук дівчини і вибігає з транспорту. Двері зачинилися і тролейбус рушив. Дівчина була ошелешена...

Зоя, 32 роки

- Мене якось протягом двох тижнів обікрали тричі. Один раз точно обікрали, а два інших - просто були спроби. Заходжу, точніше, забиваюся після робочого дня у маршрутку. Дивлюся на свою сумку, щоб гаманець дістати і бачу, що блискавка розстібнута. Думаю, дожилася - блискавку застібати забуваю. Дивлюся, а гаманця вже нема. Засмутилася страшенно (гаманець шкода, хоча грошей у ньому майже не було). Минає рівно тиждень. Той самий маршрут. Знову - “біс поплутав” - сумку “в зуби не узяти”, дивлюся - сумка порізана (але гаманець на місці, мабуть, не встиг, гад!). Сумку шкода, нова була. Загалом, минає ще кілька днів і все там же (куди діватися, на роботу ж їздити треба!) цей гад лізе до мене в кишеню, а там нічого немає! (у цей момент я, слово честі, пожалкувала, що там не було капкана або електрошоку).

24.07.2008


Переглядів: 916

Версія для друку

Коментарі (0):


Система Orphus

Додайте коментар:

защитный код

Анонсовані статті свіжого № 1162 від 28.03.2024p.
¤ 
Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

Всюдихід, мотопомпи та бурштин:

під час незаконного промислу викрили старателів

Факти видобутку «сонячного» каміння задокументували співробітники поліції на Рокитнівщині та Дубровиччині: тривають досудові розслідування за ч.1 ст. 240-1 КК України....

¤ 
13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес

Завершила навчання перша група учасниць проєкту «Empowering women in the Rivne region», у результаті чого 13 жінок отримають фінансування у розмірі до 1500 доларів на реалізацію своєї бізнес-ідеї....

¤ 
Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини

Два нові шкільні автобуси передали для Здовбицької та Соснівської громад. Транспорт придбаний за кошти чеського уряду. 152 тисячі євро виділили із Програми допомоги України. Ще 280 тисяч грн зібрали громади....

¤ 
Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення

На Рівненщині продовжують відшкодувати відсотки за кредитами, залученими на енергозберігаючі заходи в житловому секторі. Це передбачено Комплексною програмою енергоефективності Рівненської області на 2018-2025 роки....





Найпопулярніші статті:

• Розшифровка аналізу крові: [841] (21070)
• Як позбутися шпори на п’яті [850] (17211)
• Масштабна спецоперація на Рівненщині: викрили мережу «реабілітаційних центрів» [965] (14467)
• Допомога під час карантину [967] (14381)
• Коли відкриються рівненські садочки? [965] (14224)
• Чому не варто кип’ятити воду двічі [964] (14033)
• Рівнян запрошують на дитячий кінофестиваль «Children Kinofest» онлайн [965] (13908)
• 4 способи, як перевірити масло на натуральність [964] (13880)
• У Здолбунові підпалили авто підприємця [965] (13860)
• Живи до ста! [965] (13854)
• Бюджет і ми… [965] (13786)
• Щоб овочі в холодильнику були тривалий час свіжими, помістіть туди звичайну губку [964] (13779)
• Що робити, якщо дитину покусали комарі [965] (13657)
• Аудитори Рівненщини з початку року попередили порушень за процедурою закупівель на понад 72 млн грн [965] (13567)
• У Сергія Притули вкрали взуття в поїзді: як викручувався ведучий [964] (13565)
• Про здобутки Рівненщини - у річницю президенства Володимира Зеленського [965] (13505)
• ЗНО під час карантину: як складати? [964] (13117)
• «Перевірка» на коронавірус коштувала пенсіонерам понад 10 тисяч гривень [964] (13099)

ТОП-15 свіжого номера:

• Для 9 ОСББ Рівненщини відшкодували один мільйон за утеплення (840)
• Всюдихід, мотопомпи та бурштин: (88)
• Чехія виділила кошти на закупівлю двох шкільних автобусів для Рівненщини (81)
• 13 жінок Рівненщини отримають по 1,5 тис. доларів на свій бізнес (81)
• Найкращий спосіб пророщування насіння томатів, щоб отримати багатий врожай (80)
• Посадка петунії на розсаду: коли та як правильно сіяти? (78)
• Симптомом яких захворювань може бути набряк щиколоток? (77)
• Скільки яблук на день принесуть користь здоров’ю? (77)
• Рівненська ОДА ініціює створення обласної інфекційної лікарні (77)
• Ванільна панакота з вишневим конфі (77)
• Незвичайні способи використання звичайних речей (76)
• Як не розпестити дитину: прості поради психолога для батьків (75)
• Як вивести плями з меблів домашніми засобами? (75)
• Незвичайні застосування дитячої присипки в б’юті-рутині (70)
• Як можна використовувати сіль у побуті? (69)


 Партнери 
 
Перший інформаційний канал Інтерес .
 Газета 
 

Реклама в газеті | Лист редакторові | RSS | Передплата газети

Про нас | Відгуки | Розсилка | Реклама на сайті| Реклама в газеті

© 2001-2022 Iнформацiйно-рекламне агентство "Ракурс" тел.: +38(098)0565477. Всi права збережено.


 Інформація 
 
Головний редактор - Конєв В.Л.,
тел.(098)0565477, (096)3950057

Використовувати матеріали газети "Рівне-Ракурс" можна лише пославшись на "Рівне-Ракурс" (для інтернет-виданнь - зробивши гіперпосилання). Будь-яке копіювання, публікація, чи передрук наступне поширення інформації, що не має посилання на "IРА "Ракурс" суворо забороняється

Наші сайти:
Pika.rv.ua
АІ "Ракурс"