Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №461 від 12.08.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Пленер

Художники змалюють місцеві перлини

Протягом двох тижнів художники мандруватимуть Рівненщиною у пошуках видатних пам’яток та змальовуватимуть їх. Саме такі умови участі у живописному пленері під назвою “Архітектурні та природні перлини Рівненщини”, урочисте відкриття якого відбулося нещодавно в обласному краєзнавчому музеї .

- Пленер проходить щорічно вже четвертий рік поспіль і за цей час здобув статус міжнародного, - розповідає організатор, відповідальний секретар спілки художників України Тетяна ЛУКАШЕВИЧ. - Ми дотримуємося переважно маршруту князів Острозьких. Зазвичай збираються художники з різних країн, спілкуються між собою і один в одного вчаться, адже це гарна можливість поділитися досвідом.

Термін “пленер” означає роботу на відкритому повітрі, коли художник відтворює на папері той пейзаж, який спостерігає безпосередньо. Ця техніка зародилася на початку ХІХ ст. у Франції, хоча головні ідеї, притаманні такому живопису, висловлював ще Аристотель. Основними рисами робіт стали багатство кольорів, яскраве освітлення на зображенні та перехід від узагальнення природи до індивідуалізації її елементів. Мистецтвознавець, кандидат культурології Аліса НІКОЛАЄВА каже, що сучасний пленер повертає нас до традицій європейської культури. “Це відновлення гармонії , яка втрачена у сучасному соціальному і культурному контекстах, у межах художнього мікрокосму на полотні і власної душі, зображення природи такою, як вона є, без затьмарення сучасними випадковими цінностями та інтересами”.

Насолодитися місцевими краєвидами збираються 13 представників спілки художників України. Більшість з них приїхали з міст Західної України. Завітали і гості з сусідньої Польщі. Для голови спілки заслужених художників України Василя КОНДРАТЮКА, який приїхав з Житомира, Рівне представляє цікавість через велику кількість історичних споруд, які чудово збереглися. “Я люблю такі міста і приїжджаю до них, як тільки випадає нагода. От лише пройшовся містом, а вже побачив пам’ятку архітектури кінця ХІХ ст. - Свято-Воскресенський собор. Не дочекаюся, коли змалюю його. Візуальне мистецтво найкраще передає основну думку, адже те, що людина бачить, запам’ятовується найбільше”.

Після закінчення пленеру усі роботи експонуватимуть спочатку у стінах Острозької академії, а потім у Рівному. На переконання організаторів, цей пленер надає чудову можливість ознайомити пересічного жителя області з визначними місцями рідного краю.

12.08.2010Володимир СТРУС



Рівне-Ракурс №10 від 12.08.2010p. 
На головну сторінку