Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №465 від 09.09.2010p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Житлове питання

Молодим сім’ям бомжувати не доведеться

Проблема відсутності власної оселі серед молодих подружніх пар є сьогодні, мабуть, найактуальнішою. Доведено, що саме вона є причиною багатьох розлучень і небажання молоді народжувати дітей. В умовах гострої житлової проблеми, що склалася у нашій державі, далеко не кожен може самотужки придбати квартиру. Отож єдиною можливістю для людей, які тільки починають ставати на ноги, є пільговий довготерміновий кредит на купівлю оселі, запропонований Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву.

Уже наступного року фонд МЖБ планує здати у Рівному 45 квартир, у Костополі - 137. З боку держави допомога складатиме 30 відсотків, решту - 70 відсотків молода сім’я виплачуватиме самостійно. “Право одержання пільгового кредиту надається позичальнику лише один раз, а сума кредиту обчислюється виходячи з норми 21 кв. м загальної площі житла на одного члена сім’ї та додатково 10 кв. м на сім’ю і середньої вартості 1 кв. м житла, встановленої Держкомітетом будівництва. “Проте, якщо сім’я хоче придбати квартиру більшої площі, тоді цю різницю вона сплачує із власної кишені”, - пояснює директор Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву в Рівненській області Сергій ПАНДРАК.

Але вартість такого житла не має перевищувати 4290 гривень за один метр квадратний. Таким чином, за однокімнатну квартиру у Рівному та двокімнатну в Костополі молода сім’я може викласти близько 190 тисяч гривень. За ці кошти будівельники обіцяють “нафарширувати” вашу оселю металопластиковими вікнами, броньованими дверима та автономним опаленням, також встановлюватимуть газові котли.

Проте незважаючи на такі “зручності” пан Пандрак великого ажіотажу від охочих на купівлю власного житла не очікує. “Гроші не малі, і 70 відсотків сім’я таки має десь знайти, до того ж раніше банки надавали іпотечні кредити, і таких проблем, як зараз не було”, - додає Сергій Пандрак.

Та навіть якщо покупці знайдуться на всі квартири, проблеми все-одно можуть з’являться. Тоді у державній компенсації Рівненщина потребуватиме майже 15 мільйонів гривень. На втілення програми у межах держави загалом виділено 100 мільйонів гривень. А ділитись треба, між усіма областями звичайно. Тож знову, плекати надію на державу не варто.

09.09.2010Алла БІДЮК



Рівне-Ракурс №10 від 09.09.2010p. 
На головну сторінку