Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №486 від 03.02.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Без рецепта

Відкрите питання риб’ячого жиру

Традиційний погляд Риб’ячий жир добувають із печінки тріскових риб (тріска атлантична, тріска балтійська та пікша). Для медичних потреб риб’ячий жир добувають з печінки тільки свіжої риби. У зв’язку із забрудненням навколишнього середовища він потребує додаткового багатостадійного очищення.

Трісковий жир містить специфічні тригліцериди, вітамін А (ретинол), лецитин, холестерин, мікроелементи, зокрема, бром та йод. Випускають риб’ячий жир, збагачений вітамінами А і D2. Риб’ячий жир вживають у разі нестачі вітамінів А і D, рахіту, як загальнозміцнювальний засіб, для прискорення зрощення кісток у разі переломів, відновлення гостроти зору. Зовнішньо застосовують для лікування ран, термічних і хімічних опіків шкіри та слизових оболонок. Наприклад, внутрішньо призначають натуральний (трісковий) риб’ячий жир дітям, починаючи з 4-тижневого віку по 3-5 крапель двічі на день; дітям віком 1 рік - 1 ч. л.

Зовнішньо застосовують для пом’якшення пов’язок та змащування ушкоджених ділянок шкіри, у клізмах. Зберігати риб’ячий жир слід за температури не вище +10°С у щільно закритій тарі, в темному місці.

Здавна відомо, що риб’ячий жир відновлює життєві сили хворих. Його лікувальні властивості полягають у стимулювальному впливі на імунну систему. Нині нагромаджено великий світовий досвід ефективного лікування риб’ячим жиром у разі атеросклерозу, гіпертонічної хвороби, цукрового діабету, порушень зору, шкірних захворювань, тромбозу, імунодефіцитних станів, туберкульозу.

Погляд новий

Риб’ячий жир налякав онкологів

Риб’ячий жир, що тривалий час рекомендується лікарями як корисне доповнення для підтримки здоров’я серця і суглобів, має серйозний недолік - сприяє важкому коліту і розвитку раку товстої кишки. Це встановили американські лікарі з Мічиганського університету. Медики вважають, що люди, які страждають хронічними захворюваннями кишечника, повинні обмежити споживання DHA - одного з головних компонентів жирної кислоти омеги-3, присутньої в риб’ячому жирі.

Лабораторні ек-сперименти показали, що миші, що одержали високі дози риб’ячого жиру, розвивали смертельні форми раку товстої кишки на пізніх стадіях. Понад те, із збільшенням внутрішнього запалення лише за чотири тижні формувалася пухлина.

Тяжкість форми і прогресування агресивного раку була відмічена не тільки у мишей, які споживали високі дози кислоти DHA, але й у гризунів з низькими дозами, які були схильні до запалення кишечника. Результати виявилися несподіваними для онкологів, оскільки раніше вважалося, що кислота DHA в риб’ячому жирі навпаки має протизапальні властивості.

03.02.2011ami-tass.ru



Рівне-Ракурс №10 від 03.02.2011p. 
На головну сторінку