Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №486 від 03.02.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Службовий злочин

Банкіри крали гроші клієнтів

Зазвичай банки вважають еталоном надійності. Утім події останніх років вказують на те, що навіть у цих фінансових установах існує ймовірність пограбувань. При цьому мова йде не про зухвалих злочинців, які під дулом пістолета “знімають касу”, а про звичайних банківських працівників.

На початку 2009 року рівненські клієнти одного із відомих українських комерційних банків, перевіряючи кошти розміщені на своїх картках, звернули увагу, що суми на рахунках з чиєюсь допомогою суттєво зменшуються.

- Правоохоронці та фахівці внутрішньої безпеки банку відразу провели внут-рішню банківську документальну перевірку, хоча із самого початку знали, що злочини скоїли швидше за все особи, які мають прямий доступ до банківських рахунків, системи та електронних кодів, - прокоментував начальник відділення розслідування економічних злочинів СУ УМВС України в Рівненській області Сергій РОЇК. - Стало відомо, що четверо працівників відділення комерційного банку упродовж 2008-2009 років, маючи доступ до банківських програмних комплексів, підробивши видаткові та прибуткові банківські документи, а також платіжні картки, заволоділи коштами з рахунків клієнтів банку на суму понад два мільйони гривень.

Зібрані матеріали стали підставою для порушення кримінальної справи, розслідування якої доручили найкваліфікованішим слідчим управління.

Працівники СУ документували кожен факт незаконних операцій з коштами. І, коли сторінки у кримінальній справі почали рахуватися тисячами, можна уже було чітко обвинувачувати чотирьох фігуранток: двох касирок та двох операціоністок банку (найстаршій з них - 52 роки, трьом іншим - 34, 26 та 24 роки відповідно). Махінаторки діяли організовано. Одні створювали рахунки дійсних клієнтів банку, для яких виробляли відповідні платіжні картки. Потім маючи на руках банківські картки на чужі прізвища, горе-працівниці перераховували частинами підконтрольні собі кошти з чужих рахунків і переводили в готівку через банкомати та касу банку.

Варто зауважити, що окремі клієнти, через свою довірливість самі просили аферисток, аби ті тримали у себе їх картки, мовляв, щоб не “перевантажувати себе”, стоячи у чергах до кас чи банкоматів. А ласим до грошей працівницям банку тільки це і треба було. Таким чином клієнти навіть не знали, що їх власні рахунки використовувалися для злочинної наживи інших.

В українському Кримінальному кодексі діяння “четвірки” підпадають під низку статей, серед яких шахрайство в особливо великих розмірах, незаконні дії з платіжними картками та доступом до банківських рахунків, службове підроблення, несанкціоноване втручання в роботу обчислювальних машин та такі ж дії з інформацією в ЕОМ. З таким “букетом” учасниці групи ризикують зіпсувати собі біографію на 12 років. Проте, покарання визначатиме суд, до якого скерована кримінальна справа.

03.02.2011Любов РОМАНЮК



Рівне-Ракурс №10 від 03.02.2011p. 
На головну сторінку