Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №488 від 17.02.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Галузь

Хліб подорожчає?

Яка сьогодні ситуація з хлібом? Чи є проблеми у виробників із сировиною, чи варто готуватися до підвищення цін на хлібні вироби? Відповідає директор ТзОВ “Хлібодар” (ТМ “Рум’янець”) Микола ЗАГРИВИЙ.

- Миколо Миколайовичу, чи є зараз у виробників хлібобулочних виробів проблеми із сировиною?

- З доставкою та з виробництвом проблем немає. Є питання із ціною: у зв’язку з тим, що на ціну впливає багато різних факторів сьогодення, вона росте, і це вже контролюється і регулюється державними органами. Звичайно, на наш хліб впливає цілий ряд критеріїв, насамперед - сировина. Останнім часом борошномельні підприємства повідомляють про подорожчання, передусім через відсутність зерна на ринку, яке переробляється у борошно. Це сприяє підвищенню собівартості виробів.

- А чи є зараз певні дотації від держави?

- По-перше, з вересня по грудень 2010 року держава не дотувала коштами, вона давала борошно аграрного фонду, яке було дешевше на 30-40% від ринкової вартості. Таким чином у нас була можливість користуватися дешевим борошном. По-друге, держава себе забезпечила стабільними цінами взагалі на весь асортимент хліба. Сьогодні ця програма припинилася, проте аграрний фонд обіцяє, що вона ще буде застосована у поточному році.

- Тобто зараз, поки програма не діє, підвищення цін можливе?

- Воно не просто можливе, воно вже не за горами. Виробники не можуть працювати собі у збиток.

- У Рівному обсяги споживання хліба не зменшилися?

- Ні. Навпаки, зараз ми акцентуємо на тому, аби збільшити обсяг реалізації хліба саме по Рівному та області й багато приділяємо уваги якості продажу через власний відділ збуту. Відтак, ми тільки збільшуємо обсяги за рахунок відкриття нових точок, маркетингових заходів тощо. Якщо порівняти січень 2010-го і січень поточного року, то обсяги продажу зросли приблизно на 10%.

- Є практика, коли виробники залишають ціну на свій хліб незмінною, а зменшують його вагу. Як ви ставитеся до цього?

- Звичайно, негативно. Адже на кожний вид хліба є рецептура і ДГСТами визначена певна вага, яка обов’язково повинна відповідати нормативам.

- Чи правда, що у Рівному є багато тіньових виробників?

Така статистика є. Я нещодавно спілкувався з представниками влади і ті запевнили, що до “чорних пекарів”, які демпінгують ціни на хліб, будуть вжиті необхідні заходи. Адже вони знищують той легальний бізнес, який ведуть великі виробники.

17.02.2011



Рівне-Ракурс №10 від 17.02.2011p. 
На головну сторінку