Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №489 від 24.02.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#З перших уст

Сергій ТІГІПКО: “Уряд буде рішуче боротися з тіньовою економікою”

Сергій ТІГІПКО: “Уряд буде рішуче боротися з тіньовою економікою”

Уряд почав шукати додаткові джерела для покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду. По ресурси вирушили у тіньовий сектор економіки. Чого чекати від ініціатив Уряду щодо детінізації фонду оплати праці, розповів Віце-прем’єр-міністр України, Міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

- Сергію Леонідовичу, із перших днів пенсійної реформи Уряд, опозиція і профспілки одностайно говорять про те, що спочатку потрібно вивести зарплати з тіні, а вже потім запроваджувати накопичувальне страхування...

- Якраз це ми зараз і робимо! Крім того, ще й над зростанням економіки потрібно працювати, щоб збільшувалися зарплати і пенсії. Через те, що двадцять років політики, як вогню боялися реформ - і пенсійної теж, нам тепер потрібно працювати у всіх напрямах відразу. Усі реформи в економічному та соціальному секторах потрібно проводити в комплексі, щоб отримати максимальний ефект. Усе потрібно робити одночасно: і пенсійну реформу, і дерегулювання, детінізацію економіки реалізовувати. Ще для економіки та інвесторів критичним є реформування судової системи та митниці. Рухати потрібно весь комплекс реформ...

- І з чого плануєте почати виведення економіки з тіні?

- По-перше, нам потрібно чітко прописати механізми легалізації заробітку. Адже про виведення зарплат “на світло” говорять багато, тільки ось конкретних методик, як виявилося, ніхто досі не пропонував. Говорю так тому, що я підняв багато документів на цю тему. Реально стосувалася детінізації лише одна давня постанова Уряду. Але її дії ніхто так і не відчув. Тому нашій робочій групі з підготовки законодавства про легалізацію заробітних плат, яку я очолюю, всю роботу довелося проводити з нуля. Ми вивчили зарубіжний досвід і тепер приміряємо його до українських реалій. У березні ми внесемо до парламенту комплексний законопроект про детінізацію зарплат і ринку праці. Ми запропонуємо свої підходи і будемо їх реалізовувати, адже легалізація зарплат - ключ до високих пенсій та до соціального захисту в цілому.

- Зараз уже можна говорити про те, що саме Уряд буде робити?

- Ми відпрацьовуємо чотири напрями. По-перше, вкрай необхідна лібералізація трудового законодавства. Насамперед нам потрібно спростити процедуру оформлення працівників. Щоб навіть ті люди, які приходять на роботу на короткий час, були оформлені легально. Зараз процедура настільки складна і довга, що роботодавець часто не хоче морочитися місяць з оформленням працівника, який буде йому потрібен, наприклад, два місяці. І ми готові піти на спрощення. Як ми це зробили з умовами ведення бізнесу. Почавши дерегуляцію, ми скасували ліцензування 2046 видів робіт, більшість ліцензій стали безстроковими. Кількість органів, які проводять перевірки, зменшено майже вдвічі - з 79 до 40. Запроваджена електронна реєстрація підприємств. Держава зробила крок назустріч бізнесу, і ми сподіваємося, що підприємці проявлять відповідальність перед державою, виконуючи норми трудового законодавства. Адже, якщо людина працює нелегально і з її зарплати не сплачуються внески, це означає, що в майбутньому вона не зможе розраховувати на гідну пенсію.

- Але чекати, поки всі підприємці почнуть дотримуватися норм трудового законодавства, можна дуже довго...

- Абсолютно правильно. Тому другий крок - посилення відповідальності роботодавців за прийняття працівників без укладання договору. Тобто, за створення нелегального робочого місця, з якого не сплачуються внески та податки. Це другий напрям, який ми опрацьовуємо. Найбільш дієве в цьому випадку покарання - штраф. Думаю, це буде від 8,5 до 17 тис. грн. У таку ж суму може обійтися роботодавцеві виплата зарплати в конверті. Плюс - жорсткий контроль дотримання норм трудового законодавства. Цим шляхом пішли багато країн. Я був в Естонії, Словаччині - там мети досягли. То чому це не може працювати у нас?

- Але ж це не означає, що відрахування до Пенсійного фонду потечуть рікою. Можна взяти людину на роботу і платити їй якийсь мінімум...

- У нас повсякчас так і є. Наприклад, 120 тисяч керівників підприємств встановили своїм працівникам мінімальну заробітну плату - 750 гривень. Але такого ж не може бути! Тому потрібен третій крок, який ми пропонуємо, - запроваджувати індикативні заробітні плати, з яких будуть розраховуватися внески в соціальні фонди. Роботодавці, профспілки та Уряд повинні узгодити між собою середню заробітну плату для кожної галузі, регіону, спеціальності. За основу необхідно взяти середньостатистичні показники по країні. Наприклад, у Болгарії завдяки такому механізму легалізували близько 20% “тіньових” доходів.

Щоб підсилити ефект, можна йти на перерозподіл часток соц-внесків роботодавця і працівника. Це четвертий напрям нашої роботи - зменшення навантаження на фонд зарплати для роботодавця. Зокрема, сьогодні в Україні найманий працівник сплачує тільки 2% внеску до Пенсійного фонду. Це один з найнижчих показників у світі. Наприклад, в Австрії працівник платить 10,25%, в Болгарії - 8,5. Тобто, у людей є стимул отримувати більш високу офіційну зарплату. Адже що вищі ваші відрахування в Пенсійний фонд, то більша сума виплат, на які ви зможете розраховувати на пенсії.

- Ви розрахували фінансовий ефект від заходів, які пропонуєте? І коли буде результат?

- Ми очікуємо, що обсяг тіньових зарплат скоротиться щонайменше в 2-2,5 рази. Для Пенсійного фонду це буде близько 25 мільярдів гривень додаткових надходжень. Зрозуміло, вони не “впадуть” в один момент. Але ті кошти, які будуть надходити, дозволять стабільно виплачувати пенсії нинішнім пенсіонерам і поступово переходити до впровадження обов’язкового накопичувального страхування, коли пенсійні внески працівників будуть відраховуватися не в загальний котел солідарної системи, а на персональний рахунок кожної конкретної людини. Страхування встановлює дуже чіткий зв’язок між легальною зарплатою та пенсією: що вища ваша зарплата і більший внесок, то більш значні ваші накопичення та доплата до пенсії із солідарної системи, то краще ви забезпечені в старості. А це і є основна мета пенсійної реформи.

24.02.2011Петро КУЗЬМУК



Рівне-Ракурс №10 від 24.02.2011p. 
На головну сторінку