Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №496 від 13.04.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#N-km від Ольги ЯРОШ

Традиційний несмак

Спостерігаючи за прибиранням, згадуються далекі радянські суботники, коли передовим комсомольцям доручали відповідальну справу - білити дерева. Навіщо це робили, ніколи чомусь не замислювалися. Треба, та й годі.

Напевно, для краси, адже одночасно так само ретельно білилися і бордюри біля тротуарів, і ліхтарні стовпи. Ця кітчева традиція жива й сьогодні. Особливо неестетично й затуркано виглядають підсмикані ялини з підрізаним нижнім гіллям та побіленими стовбурами перед сучасними супермаркетами, закладами культури. А ще підбілюють туї, підчищаючи нижнє гілля. Здається, варто видати розпорядження міського голови про заборону білити дерева, а то ще й до самого парку ім.Шевченка з вапном і щітками доберуться...

Між тим за кордоном ніде не побачиш обляпаних вапном ні фруктових, ні паркових дерев.

- У світі давно розробили спеціальні біологічні та хімічні препарати для боротьби зі шкідниками дерев, - каже кандидат сільськогосподарських наук, доцент кафедри екології НУВГП Ольга БЄДУНКОВА. - Натомість вапняний розчин може завдати шкоди молодим деревцям, обпікаючи кору. У пошкодженій корі виникає інфекція, розповсюджується грибок та інші мікроби, пришвидшується процес утворення дупел.

13.04.2011



Рівне-Ракурс №10 від 13.04.2011p. 
На головну сторінку