Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №502 від 26.05.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Комуналка

Квартплата іде вгору

Квартплата іде вгору

Нещодавно стало відомо, що збільшення квартплати рівнянам не уникнути. Щоправда, це підняття буде ближче до кінця літа і становитиме близько 2 гривень за квадратний метр. Наразі підняли лише одну складову квартплати - тариф на послуги ліфтів. Незабаром, якщо члени виконкому погодять, зросте ще й вартість вивезення сміття для КАТП-1728. Нові ймовірні тарифи вже опублікували у комунальній газеті.

Згідно з регуляторним актом, така послуга може вартувати 28,84 гривні за кубічний метр, тоді як зараз ми платимо 23,44 грн. Подорожчає також і захоронення сміття на полігоні - з 4,17 грн до 4,41 грн. Це пояснюють дорогими паливно-мастильними матеріалами, величиною мінімальної зарплати, однак не говорять про головне - чи зміниться якість надання цього виду послуг, коли змінять контейнери на новіші тощо. Адже попереду літо, і подейкують доволі спекотне.

Цікава виходить ситуація: крім того, що збиткове комунальне підприємство КАТП-1728 отримує дотації з міського бюджету, наприклад, нещодавно виділені на засіданні сесії 70 тисяч гривень, воно ще й збільшує тариф на вивезення та захоронення сміття. Виходить, що стабілізація має відбуватися за рахунок звичайних рівнян?! І якщо для сотні працівників підприємства подорожчання на кілька копійок не стане відчутним, то для рівнян у загальному переліку збільшених складових, а відтак і квартплати в цілому, - дуже.

Інша справа, якщо різницю у тарифі спрямують на модернізацію процесу, закупівлю багаторічних сучасних контейнерів та сміттєвозів. Приклад таких, як у “Санкома”. Погодьтесь, ті сміттєві баки, які обслуговує підприємство і які належать ЖЕКам, вже давно вичерпали свій ресурс.

Та незрозумілішим залишається інше. У свій час чиновники визнали, що КАТП не справляється зі своїми обов’язками, і вже час долучити до роботи нове підприємство. Так, на паритетних відносинах - місто-інвестор - з’явився “Санком”. Наразі його роль у Рівному незрозуміла: інфраструктура є, тарифи піднімати не хоче, і при цьому є наполовину приватним підприємством, відтак має прибуток. Можливо, причина криється у різних за чисельністю колективах, адже працівникам також потрібно їсти.

Точка зору

Член виконкому від ВО “Свобода” Андрій Бортнік вважає, що підвищення тарифів за комунальні послуги не приведе до вирішення проблеми в цілому. “Складається враження, що влада вирішує проблеми міста за рахунок мешканців - шляхом підвищення тарифів. Необхідно піклуватися про людей, а не про вигідні домовленості. Плата збільшена і продовжує збільшуватися на всі комунальні послуги. Як можна вижити простій родині? Я раджу тим, хто ухвалює такі закони, підрахувати скільки людина має віддати на місяць і що в неї лишається на життя - це копійки”.

26.05.2011



Рівне-Ракурс №10 від 26.05.2011p. 
На головну сторінку