Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №511 від 28.07.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Нешкідливі поради

Від абрикосів розумнішають

В абрикосах міститься каротин. Це потужний антиоксидант, захисник клітин від переродження на ракові, поліпшує гостроту зору, забезпечує здоров’я шкіри та слизових оболонок (зокрема, порушення цілісності слизових оболонок у роті та виразки гомілки).

Особливо потребує вітаміну А дитячий організм. Задовольнити добову потребу людини в каротині можна, випивши 150 мл абрикосового соку.

Багато в абрикосах вітаміну С, його роль у зміцненні імунітету, забезпеченні стійкого психічного здоров’я всім відома. Випивши 3 чверті склянки абрикосового соку, ми також поповнимо добову потребу аскорбінової кислоти. А також зміцнимо опірність стресам. Мікроелемент марганець, якого багато в морелях, сприяє виробленню в організмі вітаміну С, отже імунний захист посилюється ще й таким чином.

Абрикоси надзвичайно корисні для людей, які страждають від серцево-судинних хвороб. По-перше, тому, що містять вітамін Е, який поліпшує кровообіг, бо зменшує згортуваність крові і запобігає утворенню тромбів, засміченню ними судин, а отже - атеросклерозу та пов’язаним з ним хворобам. По-друге, плоди багаті солями калію (305 мг%), у сушених абрикосах цей показник ще зростає - до 1710 мг%. Калію в 11 разів більше, як солей натрію, а обидві ці сполуки беруть участь у водно-сольовому обміні.

Коли ж сезон свіжих плодів минає, використовують сушені: 100 г подрібнити, залити 1 л окропу, настояти в теплому місці впродовж 6 годин, рідину випити і з’їсти плоди впродовж доби.

Ще одна особливість плодів морелі: вони містять багато магнію, завдяки цьому значно й надовго можуть знижувати артеріальний тиск. Тож в “абрикосовий” сезон їсти їх якомога більше корисно всім з огляду на те, що величезна кількість людей має проблеми підвищеного артеріального тиску, навіть не здогадуючись про це.

Магній разом з фосфором, якого теж предостатньо в абрикосах, сприяє активній роботі мозку.

Травний тракт абрикоси теж оздоровлюють: нормалізують кислотність шлункового соку, зменшують запалення слизових оболонок. Тому відвар плодів потрібно пити в разі запалення, сік корисний хворим на коліт, особливо, якщо хвороба супроводжується дисбактеріозом та метеоризмом. А якщо спостерігається атонія кишечнику, запори, рекомендують вживати абрикоси в будь-якому вигляді - свіжі та сушені, компот, сік із м’якоттю.

28.07.2011



Рівне-Ракурс №10 від 28.07.2011p. 
На головну сторінку