№514 від 18.08.2011p. | |
Передплатний індекс: 23429 Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477 |
#Бабусин рецепт
Римський поет Горацій писав, що той проживе свій вік здоровим, хто буде закінчувати свої сніданки шовковичними ягодами.
Майже усі частини шовковиці мають цілющі властивості. У східній та українській народній медицині кору білої шовковиці застосовують при гіпертонії, бронхіальній астмі, бронхітах та як глистогінне. Відвар листя вживають при простудних захворюваннях; кору стовбура - як сечогінне, відхаркувальне, глистогінне.
Недозрілі плоди мають в’яжучу властивість, стиглі - сечогінну, а перестиглі - послаблюючу. Якщо з’їсти натщесерце 250 г плодів шовковиці, то це покращить апетит. Від діабету в збір трав додають сухе листя або корінь білої шовковиці. Листки шовковиці виявляють жарознижуючий ефект, а кора стовбура сприяє загоюванню ран. Китайська медицина кору коренів шовковиці застосовує для лікування гіпертонічної хвороби, бронхіту і бронхіальної астми. Наукова медицина використовує ягоди шовковиці для лікування анемії, пов’язаної з гіпоацидним гастритом, при захворюваннях жовчовивідних шляхів, при гострому ентероколіті (запаленні товстих та тонких кишок), дизентерії, дискбактеріозі.
18.08.2011 | Ольга ЯРОШ |
Рівне-Ракурс №10 від 18.08.2011p. На головну сторінку |