У мексиканській долині Ріо-Гранде витягли понад 750 качанів кукурудзи: вони знаходилися на різній глибині. Чим глибше залягав шар, тим менші за розміром були качани кукурудзи, а у горішніх шарах вони нагадували сучасні. Учені зробили висновок, що людина стала вирощувати кукурудзу приблизно 10 000 років тому.
Після другої подорожі Колумба вона з’явилася в Іспанії, потім в Італії, відтіля рушила на Схід. У більшості країн кукурудза зветься маїс.
Застосування людиною кукурудзи багатогранне. Це і національні кухні: з неї готують італійську поленту, іспанську тортіллу, румунську мамалигу, грузинську мчяди та ін. З кукурудзяних зерен готують кукурудзяні пластівці, крохмаль, патоку, спирт, пиво, а ще кукурудзяна олія здатна знижувати кількість холестерину у крові.
Оболонка кукурудзи дозволяє приготувати лікувальні чаї, таблетки, порошки.
Кукурудзяні стебла і качани - чудовий корм для домашніх тварин. З кукурудзи одержують амілазу, що служить людині при виробництві фото- і кіноплівки, синтетичних тканин. Сорти восковидної кукурудзи йдуть у промисловість, де виготовляють пластичні маси, синтетичні плівки, целофан… А оболонка кукурудзяного качана застосовується там, де виготовляють папір, кошики чи капелюхи.
У народній медицині кукурудзу використовують як засіб, що зменшує в’язкість жовчі, знімає дискенезію жовчних шляхів. Проте кукурудза не тільки поліпшує відтік жовчі, але і має м’яку сечогінну дію, саме тому вона корисна людям, що страждають від набряків і підвищеного артеріального тиску. Крім того, кукурудза здатна знижувати рівень цукру в крові, тобто корисна діабетикам.