Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №525 від 03.11.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Сусіди

Польща - ось кого варто наслідувати

У цьому переконалися члени делегації Рівненської області, перебуваючи у Вармінсько-Мазурському воєводстві Республіки Польща, які побували у соціальних закладах для дітей-сиріт та дітей з вадами розвитку.

Відвідуючи Спеціалізований навчально-виховний осередок для дітей з особливими потребами, рівненчани зауважили, що в закладі на високому рівні проводиться робота щодо адаптації вихованців до майбутнього самостійного життя в суспільстві. Окрім загальної середньої освіти, залежно від ступеня інвалідності, молодь має можливість отримати першу професію: столяра, муляра, кухаря та кондитера, механіка, працівника сфери обслуговування, тут також навчають гончарній справі та акторству.

Більше того, випускникам інтернат допомагає в пошуку першого робочого місця. До прикладу, в рамках проекту “Людський капітал”, який проводиться спільно з Євросоюзом, молодь має можливість стажуватися у відомих готелях та ресторанах Польщі з перспективою працевлаштування.

Не менше позитивних вражень отримали представники Рівненщини і в сиротинці м.Бартошице. Передусім в око впало те, що заклад є багатофункціональним. Тут навчаються діти від 3 до 24 років. Однак частина з них проживає в сиротинці постійно, інші перебувають лише удень. Усі вихованці закладу навчаються в загальноосвітніх школах міста, мають можливість відвідувати свої родини у вихідні та під час канікул, з родичами дітей працюють соціальні працівники, основне завдання яких - повернути дитину в родину. Кілька разів на тиждень вони відвідують сім’ї і працюють з батьками або родичами дитини за індивідуальними планами. У той же час, повні сироти, або діти, сім’ї яких не йдуть на контакт із закладом, мають можливість проживати в сиротинці, аж поки не знайдуть роботу.

Ще одна новація сиротинця в Бартошицях - це чи не єдиний у Польщі заклад, де атмосфера перебування дитини максимально наближена до домашньої. До прикладу, кожна група має власну кухню, спільно з вихователями діти виходять у місто за продуктами і самі готують собі їсти, самі ж прибирають у кімнатах та користуються пральнею.

Як зауважила член делегації, депутат Острозької районної ради Галина ШОСТЮК, яка є опікуном двох дітей-сиріт, досвід сиротинця в Бартошицях щодо інтеграції дітей в родини та суспільство, підготовки їх до самостійного життя, - це той приклад, який варто переймати Україні передусім. “У нашій державі, на жаль, діє хибна практика: після того, як дитина опиняється в сиротинці, то на родині ставлять хрест і зв’язок з найближчими людьми переважно назавжди втрачається. Поляки ж, навпаки, намагаються відновити родинні стосунки, допомогти і дітям, і батькам порозумітися”, - зауважила депутат.

Відтак, результатом зустрічі з керівниками зазначених закладів стала попередня домовленість про наступний візит до Польщі керівників аналогічних установ Рівненської області.

03.11.2011



Рівне-Ракурс №10 від 03.11.2011p. 
На головну сторінку