Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №525 від 03.11.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Життя всередині

Шкідливі “квартиранти”

За 9 місяців 2011 року спостерігається підвищення захворюваності населення міста Рівне на гельмінтози. А саме: на ентеробіоз - до 240,3 на 100 тис. населення (9 місяців 2010 р. 181 на 100 тис.), аскаридоз - до 112 на 100 тис. (98,1 на 100 тис.), трихоцефальоз - до 5,8 на 100 тис. (4,4 на 100 тис.), токсокароз - до 3,3 на 100 тис (1,2 на 100 тис.).

Патологічний вплив гельмінтів на організм людини є багатофакторним:

1) механічний (травматизація та руйнування тканин при прикріпленні гельмінтів і міграції личинок, прободіння, розриви, закупорки, здавлювання);

2)токсичний (отруєння організму людини токсичними продуктами, які утворюються в результаті життєдіяльності гельмінта чи при його розпаді або токсичними речовинами при розпаді тканин людини);

3) порушення обмінних процесів (білковий, жировий, вітамінний дисбаланс);

4) імуносупресивний (вторинні імунодефіцитні стани внаслідок тривалих крововтрат, порушених обмінних процесів);

5) алергізуючий (сенсибілізуючий);

6) дисбактеріози (приєднання інфікування простішими, бактеріями).

Про ураження гельмінтами можуть свідчити зниження працездатності, безпричинна слабкість, запаморочення, нудота, часті головні болі, дратівливість, болі в животі, анемія, алергії, порушення апетиту.

Найпоширенішим гельмінтозом в Україні та серед мешканців міста Рівне є ентеробіоз, який викликають гострики. Зараження на ентеробіоз відбувається в результаті заковтування інвазованих яєць, що потрапляють у рот із забруднених рук, предметів ужитку, через постільні речі і білизну.

Профілактичними заходами є: ретельне миття рук з милом (особливо перед прийомом їжі та після відвідування туалету), догляд за чистотою нігтів, приймати гігієнічний душ перед сном і після, обдавати окропом дитячі горщики, мити іграшки водою з милом, проводити вологе прибирання приміщень, лікувати виявлених уражених ентеробіозом.

Погано помиті або немиті овочі, фрукти та зелень , праця або ігри на ґрунті з недотриманням в подальшому особистої гігієни призводять до ураження геогельмінтозами (аскаридозом, трихоцефальозом, токсокарозом). Розвиток яєць цих гельмінтів до інвазійної стадії відбувається в ґрунті.

Щоб запобігти зараженню аскаридозом та трихоцефальозом, потрібно не допускати удобрювання ґрунту людськими випорожненнями. Для запобігання зараженню на токсокароз не слід допускати потрапляння собачих випорожнень у пісочниці та на грядки, потрібно проводити лікування хворих токсокарозом собак і мити руки з милом після кожного контакту з собакою. Також для запобігання зараженню геогельмінтозами необхідно ретельно мити овочі, фрукти та зелень під проточною водою і обдавати їх окропом, а ще необхідно мити руки з милом (особливо після контакту з ґрунтом) та захищати продукти харчування від мух і тарганів.

03.11.2011Завідуюча паразитологічного відділення ДЗ “Рівненська міська санітарно-епідеміологічна станція” Любов ГРИЦЮТА



Рівне-Ракурс №10 від 03.11.2011p. 
На головну сторінку