Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №528 від 24.11.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Під рукою

Збираємо домашню аптечку

Якщо ви називаєте домашньою аптечкою пляшечку зеленки, якихось жовтих пігулок без єдиного натяку на їх назву і призначення, пластинку колись недопитого вами еритроміцину, чи анальгін - це значить, що ви зовсім не готові до зустрічі зі хворобою.

Зрозуміло, не можна перетворювати свій будинок у сховище медичних препаратів, а тим більше застосовувати їх без показань і лікарського контролю, але є ліки, які просто обов’язково мати під рукою. Напад діареї або алергії, сильний поріз, ГРВІ з нежиттю і температурою - все це невдалий стан для прогулянки в аптеку, особливо, якщо час вже зовсім “недитячий”, і вона не зовсім поблизу.

Як же правильно сформувати аптечку, і які препарати насамперед потрібно в неї включити?

Головна умова зберігання препаратів - присутність “рідної” упаковки та інструкції, а також регулярні ревізії з метою виявлення і, що важливо, ліквідації ліків із закінченим терміном придатності.

Що ж буде потрібно в будь-якій сім’ї? Технічна сторона питання така. У будинку повинні бути: термометр, гумова грілка, пінцет, клізма, гумовий джгут, напальчники, бинти, в тому числі стерильні, лейкопластир, вата, піпетки, гірчичники і мірний стаканчик.

Серед необхідних препаратів назвемо: знеболюючі, протиалергічні, протиспастичні, антисептичні, шлунково-кишкові, ранозагоювальні, серцево-судинні, заспокійливі. Ніколи не бувають зайвими нашатирний спирт, санорин, сенадекс, цитрамон, піносол, парацетамол, бекарбон, аспірин, иммодіум, активоване вугілля.

Для обробки саден і порізів знадобляться дезінфікуючі засоби: йод, зеленка, мазь Вишневського, марганцівка, а також перекис водню. Анальгін або седалгін знімуть зубний, головний біль, но-шпа незмінна при болях у животі. Супрастин, діазолін, тавегіл допоможуть при алергії, а такі препарати, як настоянка пустирника, барбовал, валеріана допоможуть заспокоїтися.

Валідол, валокордин, нітрогліцерин варто мати в аптечці, якщо хтось із членів сім’ї страждає серцевими захворюваннями. Безконтрольний прийом антибіотиків (ампіциліну, норфлоксацину, ціпроната та ін.) має вкрай обтяжуючі наслідки, ось чому призначати їх має суто лікар. Противірусний препарат ремантадин нескладно придбати напередодні очікуваної епідемії грипу, стануть в нагоді імуномодулятори, наприклад, афлубін.

Також потрібно нагадати, що у людини, яка страждає на яке-небудь хронічне захворювання, крім перерахованих препаратів, в домашній аптечці завжди повинен бути певний запас призначених ліків. І головне: домаш-

ня аптечка - це не можливість обійтися без звернення до лікаря, а лише спосіб протриматися до його приходу або прибуття швидкої допомоги.

24.11.2011Підготувала Тетяна ХВИЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 24.11.2011p. 
На головну сторінку