Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №530 від 08.12.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Споживач має право

Розрахунок без готівки

Щороку в нашій країні збільшується кількість безготівкових операцій. У зв’язку з цим Кабмін постановив, що до 31 грудня 2011 року суб’єкти малого підприємництва мають встановити POS-термінали. Тож, чи з’явиться у всіх закладах нова техніка і які труднощі та переваги чекають на споживачів при оплаті товарів або послуг, нам розповіли в управлінні у справах захисту прав споживачів у Рівненській області.

- Згідно з постановою “Про здійснення розрахунків за продані товари (надані послуги) з використанням спеціальних платіжних засобів”, суб’єкти малого підприємництва, які працюють у сфері продажу товарів, громадського харчування та послуг і у своїй роботі використовують касовий апарат повинні встановити POS-термінали. Зробити це зобов’язані і підприємці, які працюють у містах з населенням 100 тисяч осіб і у населених пунктах, в яких проживає від 25 до 100 тисяч осіб, - пояснює начальник відділу контролю безпеки продовольчого та непродовольчого ринку управління у справах захисту прав споживачів у Рівненській області Ірина УДОВИЧЕНКО. - До того ж кількість платіжних терміналів повинна бути не меншою ніж 50 відсотків кількості реєстраторів розрахункових операцій. Тобто, якщо касовий апарат один, все одно треба обладнати картковим платіжним терміналом.

З 1 січня наступного року під час перевірок і контрольних закупок у закладах будуть перевіряти і наявність терміналів. Якщо їх не буде - на підприємців накладатимуть штраф. За порушення, якщо його зафіксують вперше, підприємцю доведеться заплатити штраф у розмірі до 170 гривень. Якщо вдруге - від 85 до 450 гривень.

Термінали не потрібно встановлювати у закладах громадського харчування закритого типу, підприємствах торгівлі з площею до 20 кв. метрів, крім автозаправних станцій.

У разі не вирішення питання по суті - споживачеві необхідно звернутися за адресою: м.Рівне, вул.Симона Петлюри, 5.

08.12.2011Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 08.12.2011p. 
На головну сторінку