Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №532 від 23.12.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Захід

Фото автора: Олександр Мироненко та Любов Глеба

Цілком здорові? У вас рецидив

Днями у Рівненському обласному Центрі психічного здоров’я населення відбулася обласна конференція психіатрів та наркологів. Першою частиною був особливо цікавий семінар на тему “Сучасні підходи до лікування психічних розладів”, який провів один із найкращих львівських психіатрів та психотерапевтів, асистент кафедри психіатрії та психотерапії Львівського національного медичного університету ім.Д.Галицького Олександр Мироненко. Друга частина конференції стосувалася організаційних психоневрологічних питань у Рівненській області та була проведена головним лікарем РОЦПЗН Ігорем Миронюком.

Психічні розлади - це різноманітні захворювання, які супроводжуються галюцинаціями, маяченням, неадекватним сприйняттям дійсності, нездоровою агресією до себе (загроза самогубства) та до оточуючих.

Пан Мироненко розповів, що рецидиви шизофренії стаються, окрім інших причин, коли пацієнт заявляє, що він вже здоровий (а рідні чітко й однозначно бачать хворобливі симптоми) і без згоди лікаря припиняє прийом ліків. Це становить найбільший ризик захворіти знову. “Найкращий нейролептик - це той, який пацієнт сам буде надійно та охоче приймати”, - зауважив досвідчений лікар. Також він відповів на низку інших важливих запитань.

- У яких випадках людина має звертатися не до психотерапевта, а безпосередньо до психіатра?

- Ідеально здорових людей не буває. Але якщо я відчуваю, що стаю небезпечним для оточуючих, чи для самого себе - маю довіритися “людині в білому халаті” та намагатися виконувати її рекомендації.

- З чим не можна поєднувати хімічні психотропні речовини?

- У жодному разі не можна поєднувати із алкоголем. Небажано поєднувати із кофеїномісткими напоями - кавою, та особливо “енергетичними напоями”. Іноді можна дозволити собі безалкогольне пиво.

Однак погодьтесь, сьогодні навіть цілком здоровій людині важко розібратися у самому асортименті ліків. Що ж краще: старі дешеві, але перевірені, чи дорогі нові?

- Для пацієнта препарат добирає лікуючий лікар, - підсумувала Любов ГЛЕБА, завідувачка поліклінічним відділенням РОЦПЗН. - Він бере до уваги співвідношення ціни та якості, переносимості ліків, відсутності або мінімуму побічних дій.

23.12.2011Олесь ПОЛІЩУК



Рівне-Ракурс №10 від 23.12.2011p. 
На головну сторінку