Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №533 від 29.12.2011p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Важливі факти

Новорічне здоров’я

Мандарин - представник сімейства цитрусових. Від своїх родичів він успадкував поклади вітаміну С. Але не тільки. Ще у помаранчевих м’ячиках міститься вітамін Д, який володіє противорахітною дією, і вітамін К, здатний забезпечити еластичність кровоносних судин. А от нітратів у мандарин не буває ніколи. З лимонною кислотою ці шкідливі речовини не уживаються.

Мандарини - це не тільки смачний плід, пам’ять про дитинство і очікування Нового року, а ще й чудовий захист від хвороб серця і діабету. Канадські вчені з Університету Західного Онтаріо з подивом визначили, що речовина нобілетін, яка у великій кількості міститься у мандаринах, значно знижує рівень холестерину та інсуліну в крові людини. А це означає, що вживання мандаринів - чудовий засіб запобігти хворобам судин і серця, а також діабету. Крім того, підкреслюють вчені, мандарини живлять наш організм вітамінами, покращують апетит і прискорюють травлення.

Лікувальне застосування мандаринів:

• За високої температури сік мандарина добре угамовує спрагу.

• Мандарини використовують при лікуванні астми і бронхітів. Вони містять велику кількість фенолікової амінокислоти, яка називається сінефріном. Це добре відомий протизастійний і протинабряковий засіб. Для очищення легенів від слизу рекомендується щоранку випивати по склянці мандаринового соку.

• Пом’якшують кашель і надають відхаркувальну дію при бронхітах, трахеїтах настої і відвари із сухої шкірки на воді (1:10).

• Мандаринова шкірка входить до складу суміші лікарських рослин для отримання гіркої настоянки, яка застосовується в медицині для підвищення апетиту і поліпшення травлення, її приймають по 10-20 крапель за 15-30 хвилин до їжі.

• Від гельмінтів позбавляє рясне вживання мандаринового соку.

• Плоди мандарина застосовують як цінний дієтичний продукт, що насичує організм вітамінами в зимовий час.

• Мандарини мають антицинготну дію, підвищують апетит, покращують обмінні процеси.

• Ефірне масло мандарина піднімає настрій.

• При діабеті відвар зі шкірки мандаринів сприяє зниженню рівня цукру в крові. Шкірку 3 плодів кип’ятять 10 хвилин в 1 л води. Відвар потрібно тримати в холодильнику непроцідженим і приймати щодня.

• Зовнішнє застосування мандаринового соку допомагає в боротьбі з молочницею.

• При рясних клімактеричних кровотечах мандарини широко використовують як кровоспинний засіб.

• При шкірних захворюваннях дія фітонцидів, що містяться в мандарині, настільки сильна, що свіжий сік вбиває деякі грибки (трихофітію, мікроспорію тощо). Щоб вилікувати шкіру і нігті, уражені грибком, слід багато разів втирати в них сік з часточок або шкірки мандарина.

УВАГА!

Мандарини можуть подразнювати нирки і слизову оболонку шлунку і кишечника. Тому вони не рекомендуються при виразковій хворобі шлунку і дванадцятипалої кишки, при гастритах з підвищеною кислотністю шлункового соку, ентеритах, коліті і загостреннях запальних захворювань кишечника, а також при холециститі, гепатиті і гострому нефриті.

29.12.2011



Рівне-Ракурс №10 від 29.12.2011p. 
На головну сторінку