Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №535 від 13.01.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Купуємо із користю

Підступні продукти

70% продукції на ринку з назвою “кефір”, - це зовсім інший продукт. У чому ж підробка? Для того, щоб створити справжній класичний кефір, потрібно використовувати закваску на кефірних грибках (це цілий букет мікроорганізмів: молочнокислі стептококі, дріжджі, корисні бактерії і т.д.). Лише у цьому випадку можна бути впевненим, що ваш організм отримає корисні речовини, властиві кефіру.

Класична технологія приготування кефіру складна. Виробники ж, щоб полегшити собі роботу, часто використовують закваски не на кефірних грибках, а на чистих культурах молочнокислих бактерій, тим самим не досягаючи необхідного зовнішнього вигляду і смаку, властивих кефіру.

Як можна відрізнити справжній кисломолочний напій? Єдиний спосіб для споживача купити справжній кефір - це, як не банально, уважно читати маркування на упаковці. У складі цього кефіру вказано - молоко (допускається добавка сухого молока), закваска кефіру (саме вона зроблена на основі грибка кефіру). Не піддавайтеся рекламним прийомам. Якщо у складі замість закваски кефіру вказані “чисті культури”, то з упевненістю можна сказати, що до кефіру цей продукт не має жодного стосунку. До того ж у кефір заборонено додавати будь-які барвники, консерванти чи стабілізатори. Якщо у складі вказані “чисті культури”, то це вже несправжній кефір.

Кефір зберігається за температури від 0 до +60С. Будь-які відхилення призводять до того, що збільшується кількість дріжджів або мікроорганізмів. У будь-якому випадку кефір псується.

Згущене молоко без молока

Щоб зробити справжнє згущене молоко, необхідне молоко вищої якості та відмінне обладнання. Набагато дешевше зробити згущене молоко, змішавши сухе молоко з цукром і рослинним жиром. Що, в цілому, робить більшість виробників. До складу вводять кокосовий жир. За даними тестування згущеного молока, яке проводив НДЦ НСЕ ТЕСТ, частина рослинного жиру в деяких марках доходить до 95%.

У маслі - жир з пальми

Вершкове масло також “грішить” рослинними жирами. Не всі виробники вказують на своїх етикетках те, що у складі продукту, разом з молочним жиром, є ще й кокосовий. Однак зараз українські виробники, в боротьбі за покупця, вже починають вказувати справжній склад продаваного продукту.

13.01.2012



Рівне-Ракурс №10 від 13.01.2012p. 
На головну сторінку