Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №537 від 26.01.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Оцінка

Позитивний Держкомзем

Плідною працею у 2011 році відзначилося ГУ Держкомзему у Рівненській області. Зокрема, від використання земельних ресурсів області до державного та міських бюджетів надійшло 133 мільйона гривень, що на 13 мільйонів більше ніж у 2010 році.

- Протягом року ми зустрічалися з сільськими головами, і розповідали, як ефективно використати земельні ресурси, щоб збільшити надходження до місцевого бюджету, - розповідає начальник Головного управління Держкомзему у Рівненській області, Світлана БОГАТИРЧУК-КРИВКО. - Це сприяло тому, що у 2011 році в п’ять разів було більше виділено коштів з місцевих бюджетів на виконання земельної реформи.

Також неабияких зусиль працівники Держкомзему доклали у видачі державних актів на право власності землі. А саме, станом на 1 січня 2012 року в області видано 516,8 тисяч державних актів на право власності та на право постійного користування землею. Саме за ці показники рівненський Держкомзем став одним з небагатьох в Україні, чию роботу позитивно оцінило Головне Державне агентство - за професіоналізм та динамічний ріст показників.

Незважаючи на такі успіхи в роботі, за словами Світлани Богатирчук-Кривко, проблемних питань у сфері земельних відносин вистачає. Вони пов’язані переважно з відсутністю достатнього фінансування для проведення робіт з охорони землі, розмежування земель державної та комунальної власності, проведення грошової оцінки земель населених пунктів. Також проблеми виникають за відсутності загальнодержавного механізму продажу земельних ділянок, в тому числі на земельних торгах.

Низьким залишається і попит на оренду паїв. Нині в нашій області орендується лише 41% земель. На такий показник, за словами начальника ГУ Держкомзему в Рівненській області, впливає вартість орендної плати. Та якщо громадяни все ж вирішили укладати договори, то спеціалісти радять власникам паїв уважно читати умови запропоновані у документі. Адже за новим законопроектом існують нові форми передачі землі у користування. Що стосується права власності на паї, то Світлана Богатирчук-Кривко зауважила, що спадкоємці, які ще не переоформили їх на себе, обов’язково мають зробити цю процедуру, щоб не втратити спадок через державну інвентаризацію.

- Паювання розпочалось понад 20 років назад, - розповідає Світлана Кирилівна. - Зрозуміло, що багато власників паїв вже померли. Тому спадкоємцям необхідно з’явитися у районні управління Держкомзему та переоформити державні акти, щоб не втратити право власності на землю.

Також вживаються заходи і щодо введення земель до ринкового обігу. Упродовж 2011 року було продано 218 земельних ділянок, проведено 11 земельних аукціонів.

Займалися спеціалісти і контролем за провадженням господарської діяльності суб’єктами господарювання. Протягом 2011 року обласне управління Держкомзему провело 23 перевірки, результатами яких є анулювання ліцензій на виконання землевпорядних та землеоцінюючих робіт шістьом суб’єктам.

Що ж до планів на 2012 рік, то спеціалісти працюватимуть над створенням передумов для повноцінного функціонування ринку землі, створюватимуть системи державного земельного кадастру та плануватимуть стратегічне використання земель.

26.01.2012Юлія ГОЛИК



Рівне-Ракурс №10 від 26.01.2012p. 
На головну сторінку