Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №538 від 03.02.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Боремося - поборемо

Вівсянка! Не дай собі замерзнути

Люті морози прийшли на Рівненщину, а разом з ними і повна розгубленість - як-то роботи дістатися, що одягати, як поводитися? Ще добре, що для дітей карантин оголосили. І тут на допомогу приходять спеціалісти, які в один голос стверджують: дотримуйтеся наступних десяти порад, і мороз стане вашим другом.

Не виходь з дому, не поївши

Перша заповідь: ні кроку з дому, не поївши вівсянки! Або гречки. Або чого-небудь ще. Їжа - це енергія, і більша її частина (до 75%) піде на обігрів людини. До речі, в холодну пору року можна з’їдати в день на 400 калорій більше.

Друга заповідь: овочі - це добре, але курка з бараниною взимку потрібні не менше. Якщо продовжувати харчуватися так, ніби надворі літо, можна заробити синдром хронічної втоми. І якщо ти часто мерзнеш, переходь на “гарячі” продукти: м’ясо, риба, горіхи, картопля, сир, гарбуз, курага, банани, виноград. Ще допомагають цибуля і хрін, але це на любителя. І, найголовніше, не забувай про спеції: імбир, кориця, карі, перець, кмин і часник - вони зігрівають майже моментально.

Слідкуй за градусом (напою)

Алкоголь на холоді може зігріти лише ненадовго, а після цього організм стрімко почне втрачати тепло. До речі, кава теж не гріє. Краще пити трав’яний чай, чай з імбиром або лимонником, а також гарячий шоколад (улюблений напій багатьох альпіністів). А ще візьми на замітку такий рецепт: у склянку яблучного соку додати половину чайної ложки кориці. Довести до кипіння і пити.

Виробляй туммім

Тибетські ченці здатні зимової ночі висушувати на оголеному тілі мокрі рушники. Вони володіють практикою туммім. В основі її - метод візуалізації: сидячи на снігу чернець уявляє, як в його тілі зароджується полум’я розміром з волосся, воно розгорається і починає заповнювати тіло. Нарешті внутрішній жар виривається назовні. Це не просто легенда. Ефективність туммім доведено дослідниками.

Роби масаж рук і ніг

Думка про холод з’являється тоді, коли замерзають руки або ноги. Щоб оперативно врятувати кінцівки від холоду - масажуй їх. Є трохи часу, влаштуй сеанс ароматерапії: у будь-який крем для ніг або рук додати ефірні олії - 4 краплі шавлії, 3 краплі фенхеля і 2 краплі імбиру. Олії викличуть швидкий приплив тепла й огорнуть тіло ароматом. Робити масаж можна і перед виходом на вулицю, і після повернення в тепло. Ще один рецепт: вітріть краплю олії чебрецю або гвоздики у згин ліктя - стане тепліше.

Правильно дихай

“Наші легені можуть зігрівати”, - припустив півстоліття тому біофізик Карл Трінчер. Його послідовники-ентузіасти з’ясували: взимку вдихати потрібно повільно і не дуже глибоко, це заспокоює нервову систему і дозволяє швидше пристосуватися до холоду. Якщо відчуваєш, що “ще п’ять хвилин, і я остаточно замерзну”, використовуй спосіб вже згаданих ченців: вдихай обома ніздрями, а видихай через одну, затиснувши другу.

Стеж за новинками

USB-рукавички розробили спеціально для офісних мерзляків. На вигляд звичайні в’язані рукавички без пальців, але від них відходить дріт з роз’ємом, як у флешки. Підключаєшся до комп’ютера, і через п’ять хвилин рукавички нагріваються до 46 градусів! До речі, аналогічної конструкції є і USB-капці.

Забудь про самотність

Вчені з’ясували: людина, що відчуває себе самотнім, замерзає швидше. Існує і зворотна залежність: варто подивитися на фото коханого, уявити сім’ю або нерозлучних друзів, відразу відчуєш приплив тепла. Ще ефективніше - обійми. Ми теплокровні, і виробляємо тепло. Тулитися до коханої людини слід частіше.

Загартовуйся, це рятує

Не треба зразу ж стрибати в ополонку. Загартовуватися можна і вдома. Поклади мокрий рушник у морозильник на півгодини, потім потопчись на ньому кілька хвилин. Після процедури відразу одягни теплі шкарпетки. Якщо робити це щовечора, ноги звикнуть і стануть менш чутливі до холоду.

Намагайся не нервувати

Стрес діє на наш організм так само, як мороз. При сильному емоційному потрясінні кров відливає від кінцівок і “поспішає” до мозку, щоб людина могла прийняти правильне рішення. Коли холод і стрес зустрічаються, шанс замерзнути зростає! Навчись розслаблятися. Підійде така вправа: на короткий час варто напружити всі м’язи, а потім різко розслабити їх.

Про всяк випадок

Подейкують, що актори, щоб не замерзнути на зимових зйомках, приклеюють на плечі гірчичний пластир. Кров швидко приливає до поверхні шкіри і дарує відчуття тепла. Як варіант, можна розтерти ноги і антицелюлітним крем з кайєннським перцем. Ефект такий же. Не гірше перцю діє і горілка. Ще один “утеплювач” - папір. Якщо треба буде довго стояти на вулиці, поклади до взуття паперові устілки - стане легше. Ще відмінно рятує термобілизна.

До теми:

• Одягайтеся багатошарово - надягніть на себе кілька легких светрів замість одного теплого.

• Захищайте відкриті ділянки шкіри.

• Візьміть запасний одяг, якщо плануєте провести цілий день на морозі.

• Заходьте кожні півгодини-годину в тепле приміщення, якщо ви проводите увесь день на вулиці.

• Візьміть із собою термос з гарячою кавою, чаєм або супом.

• Працюйте руками, рухайте ними, щоб підсилити кровообіг у замерзаючих судинах.

• Не перевтомлюйтеся.

03.02.2012



Рівне-Ракурс №10 від 03.02.2012p. 
На головну сторінку