Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №236 від 20.04.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Життєві істини

Повна банка

Одного разу на лекції професор філософії вирішив на простому прикладі показати студентам одну життєву істину.

Для цього він використав п’ятилітрову скляну банку, наповнивши її камінцями. А потім запитав у студентів, чи вона повна. Студенти, перезирнувшись, відповіли, що так, повна.

Тоді він відкрив банку горошку й висипав його у більшу банку і трохи потрусив її. Горошок зайняв вільне місце між камінцями. Ще раз запитав професор, чи повна банка. Студенти здивувалися, але відповіли: “Звичайно ж, вона повна”.

Після цього він узяв коробку, наповнену піском, і всипав його в цю ж банку. Природно, піщані частинки щільно зайняли вільне місце й усе закрили. Професор знову поцікавився, чи повна банка. Здивуванню студентів не було меж. “Повніше не буває!” - відповіли вони одноголосно. Тоді з-під столу він вийняв ще дві баночки пива та вилив їх у банку до останньої краплі. Студенти сміялися.

“А зараз я хочу, щоб ви зрозуміли, що таке банка” - сказав професор. - “Банка - це ваше життя, а камені - найважливіші речі: сім’я, здоров’я, друзі. Горошок символізує речі, які стали для вас важливими, пісок - повсякденні дрібниці.

Якщо спочатку наповнити банку піском, то не залишиться місця для горошку і камінців. З іншого ж боку, якщо витрачати увесь час на дрібниці, то не залишиться місця для найважливіших речей. Отже, я раджу вам займатися тим, що приносить щастя: гратися з дітьми, зустрічатися з друзями, рідними. Завжди буде час, щоб попрацювати. Займайтеся, насамперед, “камінцями”, тобто найважливішими речами в житті. Визначте для себе життєві пріоритети, бо інше - це тільки пісок”.

Тоді одна студентка запитала в професора: ”Яке ж значення має пиво?” - на що професор, посміхнувшись, відповів:

- Я радий, що ви запитали про це. А зробив я це лише для того, щоб ви зрозуміли одну важливу річ. Яким би складним та заповненим не було ваше повсякденне життя, в ньому завжди знайдеться місце для пари банок пива.

20.04.2006



Рівне-Ракурс №10 від 20.04.2006p. 
На головну сторінку