Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №541 від 01.03.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Подбай про себе

Піст - не лише дієта, а насамперед духовне очищення

Піст - не лише дієта, а насамперед духовне очищення

Розпочався Великий піст. Як відомо, за суворими церковними канонами під час Великого посту не можна їсти нічого тваринного: молока, сиру, яєць, м’яса. Риба дозволяється тільки двічі за 48 днів - на Благовіщення і в день Входу Господнього в Єрусалим.

Насамперед піст - це духовне очищення і укріплення у вірі, а не просто дієта. Піст пройшов випробування віками, харчування тут цілком збалансоване і вітамінізоване. З медичної точки зору відмова на тривалий час від м’яса, молочних продуктів, риби дуже корисна для організму. Така дієта нормалізує обмін речовин, поліпшує кровообіг. І як результат, омолоджуються клітини організму. Завдяки рослинній їжі, яка багата на клітковину, посилюється перистальтика кишківника, краще виділяються токсичні речовини, радіонукліди, шлаки. Людина позбавляється від зайвих кілограмів.

Тому використовуйте всі можливості посту, щоб розширити своє меню: їжте більше горіхів - кедрові, фундук, кеш’ю, грибів - шампіньйони, морожені лісові гриби. Не говорячи вже про фрукти, овочі. Не захоплюйтесь вуглеводами: макаронами і картоплею. Здається, що вони є найпростішими і найлегшими. Але вони приховують небезпеку - чим їх більше, тим швидше гладшаєш. Намагайтесь все-таки обмежувати порції каші. Без м’яса ситність наступає пізніше, і тому хочеться з’їсти більше, ніж звичайно. Вуглеводи люблять відкладатися у всіх проблемних місцях.

І ще більше рухайтесь. Це не просто банальна порада. Оскільки в м’ясі міститься білок, необхідний м’язам для тонусу, під час посту може початися м’язова атонія. Щоб підтримати тонус, виділяйте півгодини в день на пішу прогулянку. Не забувайте про хліб, особливо житній, в піст він цілком необхідний. Саме в хлібі містяться всі необхідні нам вітаміни групи В. Вітаміни А і С можна в надлишку найти у квашеній капусті, цитрусових, моркві, часнику, цибулі. Заліза багато в гречці і шпинаті. Корисні вуглеводи - в буряках, рисі.

Дозволити собі солоденьке в піст теж можна. Але тільки не цукерки, а мед і ягоди. Особливо корисно буде з’їсти пару ложок меду з горішками. Не зашкодять і декілька шматочків чорного шоколаду, який містить багато необхідних нам антиоксидантів.

Замість риби можна інколи побалувати себе креветками або кальмарами. М’ясо допоможуть замінити білкові продукти: соя, квасоля, горох і інші бобові, горіхи. 200 г гороху замінять стакан молока або яйце. Таке обмеження в їжі врятує від ішемічної хвороби серця, діабету, знизить рівень холестерину в крові, скоротить концентрацію джерел жиру, унормує рівень цукру в крові й масу тіла. Тому кардіологи радять дотримуватися посту, незалежно від ступеня релігійності людини.

Але все ж таки оздоровчий ефект посту - це своєрідне очищення самозцілюючого організму дією благодаті Божої, по вірі самої людини, яка постить, бо піст - це не тільки розвантажувальна дієта, а передовсім, духовне очищення.

01.03.2012Валентина КОПЕЛЬ



Рівне-Ракурс №10 від 01.03.2012p. 
На головну сторінку