Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №541 від 01.03.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Культура

“Україна славетна”

Культурно-мистецький проект, який презентували на Рівненщині, є частиною масштабного загальнонаціонального патріотичного проекту “Україна: історія великого народу”, який втілюється уже впродовж п’яти років.

За цей час видали декілька серій книг, де історію України викладено популярно. На сьогодні вийшли друком майже 7 десятків видань. Над ними працювали науковці з НАН України, Інститутів історії та археології. Проект “Україна: історія великого народу” започаткував інститут стратегічної політики України (почесний президент - Анатолій Толстоухов) та Благодійний фонд “Схід-Захід разом”, президентом якого є Володимир Зубанов.

- Окрім історичного напряму, є серії, присвячені культурі, зокрема, поезії, авторами якої є відомі українці або ж іноземці, що писали про Україну. Наступний крок - пропагувати історію через твори станкового та монументального мистецтва, - пояснив Володимир ЗУБАНОВ. - У цьому й полягає суть культурно-мистецького проекту “Україна славетна”.

У його рамках художник-баталіст напише серію картин із таких тем, як “Край у Великій Війні 1409-1411 років” (центральною подією є Грюнвальдська битва, у якій брали участь і руські князі), “Шляхи козацької слави” та “Сузір’я князів Острозьких”. Останні, зокрема, безпосередньо пов’язані з Рівненщиною. Темою першого полотна з цієї серії стане битва на Синіх Водах, у якій брав участь Данило Острозький (подія є знаковою, адже саме тоді вперше дали відсіч татаро-монгольському війську). Водночас створення картин, пов’язаних із діяльністю князів Острозьких допоможе популяризації краю як туристичного осередку.

01.03.2012



Рівне-Ракурс №10 від 01.03.2012p. 
На головну сторінку