Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №544 від 22.03.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Візит

Рівне-Брест, обмін досвідом

Рівняни відвідали Білорусь. Делегація з Рівненщини на чолі з головою облдержадміністрації Василем Берташем побувала у Брестській області Республіки Білорусь. По приїзду в Україну очільник області провів брифінг, на якому розповів журналістам про результати закордонного візиту.

- Мета нашої поїздки полягала в обміні досвідом у сільськогосподарській галузі та обговоренні перспективи спрощення перетину кордону, - розповідає голова облдержадміністрації Василь БЕРТАШ.- Найбільше нас зацікавило садівництво. У Білорусі ця галузь досить розвинута. Зокрема, вони вирощують та переробляють яблука так, що не залишається жодних відходів, а прибутки лише збільшуються. У країні реалізують не тільки свіжі яблука, але й ті, що втратили товарний вигляд. Їх переробляють на яблучні чіпси та вино.

Разом з Васлем Берташем Брест відвідали ті голови районних рад, у яких є найбільші перспективи для розвитку садівництва.

- Жителі Білорусі використовують свої природні ресурси в повній мірі, - зазначив голова облдержадміністрації Василь Берташ. - Вони використовують всі види сировини, цим самим забезпечуючи безвідходне виробництво. Наша держава може нам компенсувати всі витрати, пов’язані з висадженням та доглядом саду. Тому керівники районів, які відвідали Брест, запозичуватимуть досвід сусідів. Цим самим ми зможемо покращити ситуацію із садівництвом у нашій області.

Що стосується спрощення візитів до Білорусі, то Василь Берташ зазначив, що переговори про спрощений візит поновлено. Адже згідно з Протоколом, підписаним між Держприкордонслужбою України та Державним прикордонним комітетом Республіки Білорусь, у липні майже 10 тисяч мешканців Рокитнівського району, а це мешканці сіл Обсіч, Дубно, Познань, Глинне, Хміль, Березове, Заболоття, Грабунь, Дроздинь та Старе Село могли спрощено перетинати кордон. Проте документ був законним впродовж 2011 року. Наразі ведуться переговори про поновлення документу, щоб запобігти нелегальній міграції в прикордонних районах.

22.03.2012



Рівне-Ракурс №10 від 22.03.2012p. 
На головну сторінку