Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №544 від 22.03.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Контроль

Особливості національної освіти

Особливості освіченості громадян є однією з основних кваліфікаційних рис нації. Кожна нація формує свої очікування щодо рівня та якості освіти. Це визначає сутність суспільного інтересу і є першочерговим чинником політики держави у сфері освіти.

В Україні суспільний інтерес спрямований на те, щоб вища освіта розвивалася відповідно до принципу рівного доступу, закріпленого у нормах законодавства. Насамперед у статті 53 Конституції України: для всіх громадян незалежно від національності, статі, соціального походження та майнового стану, віросповідання, місця проживання та стану здоров’я декларується рівний доступ до якісної освіти.

З 2008 року Міністерство освіти і науки, молоді та спорту реалізувало програму повного переходу на нові умови вступу до вищих навчальних закладів за результатами зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) знань випускників шкіл.

Варто нагадати частини першу та другу статті 24 Конституції України: “громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольором шкіри, політичними, релігійними та іншими переконаннями, статтю, етнічним та соціальним походженням, майновим станом, місцем проживання, за мовними або іншими ознаками”.

Ці ознаки є об’єктивними, тому встановлення преференцій чи обмежень у правах і обов’язках за названими або іншими ознаками називається дискримінацією.

А це також означає, що встановлення пільгових чи спеціальних місць і умов прийому на навчання до ВНЗ може і мусить трактуватися як порушення конституційних прав громадян на рівний доступ до вищої освіти.

Давайте замислимося, які завдання ставило перед собою Міністерство впроваджуючи ЗНО? Суспільству доноситься думка про те, що: ЗНО має викоренити корупцію; у ВНЗ відбирають найкращих; ЗНО покращує якіс-ть освіти тощо.

Нині процес запровадження тотального тестування у статусі “єдиного, обов’язкового, визначального” способу проведення державної підсумкової атестації учнів середніх загальних шкіл та вступних іспитів для абітурієнтів ВНЗ набирає нових обертів.

На сьогодні перевірити свої знання перед основними іспитами, які пройдуть 15 травня, зареєструвалися близько трьох з половиною тисячі осіб. Тестування проходитиме у Рівному, Дубні, Дубровиці, Кузнецовську та Сарнах.

Саме тому ми пропонуємо нашим читачам долучитися до розгляду питання впровадження, використання та ефективності ЗНО! Розпочинаючи нову рубрику “ОСОБЛИВОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ОСВІТИ” запрошуємо усіх бажаючих надсилати питання, які Вас цікавлять в освіті, обговорення подій, які відбуваються на Рівненщині та в Україні.

Проконтролюємо процес вступу у ВНЗ разом!!!

22.03.2012Наталя ОВЕРКОВА



Рівне-Ракурс №10 від 22.03.2012p. 
На головну сторінку