Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №239 від 11.05.2006p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#З місця події

Здовбицькі ветерани святкують День Перемоги разом

Здовбицькі ветерани святкують День Перемоги разом

Прикро, але колись таки настане перший День Перемоги без маршу ветеранів. Рідшими стають ряди визволителів. От і в селі Здовбиця Здолбунівського району мешкає нині всього 23 ветерани Великої Вітчизняної. А село це велике, і в дні війни на фронт звідси пішло чимало місцевих мешканців.

Цьогоріч на свято, що традиційно проводиться біля сільського обеліску з викарбуваними на ньому прізвищами полеглих на війні, зібралося чимало люду. Рано-вранці отець Віктор з місцевої Святомихайлівської церкви відслужив поминальну панахиду, згадавши імена більше як сотні земляків. Поруч з обеліском гордо стояли й кілька ветеранів з військовими нагородами, і вдови, які тоді так і не дочекалися своїх чоловіків із боїв.

- Ми завжди щиро бажаємо нашим ветеранам війни міцного здоров’я і довгих років життя, - каже сільський голова Юрій Боярчук. - Намагаємося всіляко підтримувати їх, і не тільки на свято.

Свято для ветеранів організували того дня і учні Здовбицької загальноосвітньої школи. Причому, робили це без примусу з боку вчителів: треба було бачити, як у День Перемоги діти наввипередки дарували квіти головним винуватцям свята!..

Усім відомо, що Здовбиця - це село із традиціями повстанського краю. Тож мешкають тут і ветерани Української Повстанської Армії. Між тим, жодних конфліктів між вояками УПА та бійцями Червоної Армії ніколи не виникало: здовбичани згадують минуле спокійно. І навіть святкують разом: за словами пана Боярчука, ветерани обох армій охоче відвідують святкові заходи, та й спільну чарку перехилити можуть.

11.05.2006Марина Степанюк

До речі

Президент України у своєму зверненні пообіцяв ветеранам Другої світової війни, що в 2006 році їх пенсії і виплати будуть збільшуватися. У держбюджеті 2006 року на пільги та компенсації для ветеранів передбачено більше 4 мільярдів гривень. За його словами, в бюджеті на санаторно-курортне лікування ветеранів війни передбачено 37 мільйонів гривень, і більш як 45 мільйонів - на оздоровлення інвалідів. Ющенко пообіцяв, що незабаром своїм указом відкриє безперешкодний доступ до сучасної діагностики, профілактики і лікування основних захворювань людей похилого віку.



Рівне-Ракурс №10 від 11.05.2006p. 
На головну сторінку