Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №562 від 03.08.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Точка зору

Кличко боксуватиме для Путіна

Обравши Москву, як місце для проведення чергового бою, боксер і політик прагне отримати підтримку Росії на парламентських виборах в Україні, переконує видання “Аргумент.ua”. Уже відомо, що титульним спонсором бою Кличка з Чарром є один з найбільших банків Росії.

8 вересня Віталій Кличко проведе свій черговий бій, можливо останній у кар’єрі. Але відбудеться він не у Києві, як можна було сподіватись, і не у Німеччині, де Кличко провів багато часу, а у столиці Росії - Москві.

Як зазначається в статті видання “Аргумент” “Кличко: боксер, торгаш, заробітчанин”, першим цю інформацію оприлюднив популярний російський ресурс Sportbox.ru з посиланням на менеджерів Віталія Кличка, які відповідають за організацію телетрансляцій поєдинків та надходження рекламних гонорарів від телебачення. Вони пояснили, що проводити бій у Києві невигідно: “Бізнес-план, запропонований українською стороною, був абсолютно неприйнятний”, - цитує Sportbox.ru слова Бернда Бенте, керуючого директора Klitschko Management Group (KMG).

Сенсацію підхопило німецьке видання Bild, яке процитувало самого Кличка: “Це буде мій 17-й чемпіонський бій, він стане знаменною подією. У Москві в мене дуже багато вболівальників”.

У статті також йдеться про те, що в першому ряду за боєм українця з німецьким боксером Мануелем Чарром у московському спорткомплексі “Олімпійський” спостерігатиме “великий шанувальник єдиноборств” президент Росії Володимир Путін. Причому, як підкреслює автор публікації в “Аргументі”, буквальний переклад цього абзацу створює враження, що Bild, наводить слова самого Віталія Кличка про російського лідера.

Дуже показово, що першими про місце проведення бою відомого боксера дізналися не в Україні, де живуть його найпалкіші прихильники і майбутні виборці, а в Росії та Німеччині.

Загалом, напевно українці виявили б розуміння, якби Кличко вибрав для цього поєдинку якесь німецьке місто. Зрештою, для нього Німеччина - немов друга Батьківщина. Це також можна було б пояснити комерційними інте­ресами - великою глядацькою аудиторією та, відповідно, рекламними прибутками. Хоч, звісно, в Україні хотіли б, щоб Віталій завершував свою кар’єру у Києві, в місті, яке дало йому путівку у великий спорт.

Москва ж з точки зору рекламних надходжень від трансляції - далеко не найкраще місце. Якщо бій будь-якого з братів Кличків у Німеччині має стійку аудиторію до 11 мільйонів глядачів, то в Росії навіть виступ улюбленця місцевої публіки Повєткіна збирає біля телеекранів максимум 700 тисяч вболівальників. Німці більше витрачають на бокс - це відомо будь-якому промоутеру.

Квитки на бій вже надійшли у продаж. Найдешевші з них коштують 850 рублів (приблизно 205 гривень); найдорожчі, біля рингу - 30 000 рублів (7300 гривень). При цьому комплекс “Олімпійський” вміщує 30 000 глядачів.

У пресі висловлюються побоювання, що всі квитки розпродати не вдасться. Під час бою між зіркою російського боксу Лебедєвим зі світовою зіркою Джеймсом Тоні, що проходив на 14-тисячній арені “Мегаспорт”, було заповнено трохи більше половини залу.

Невже Віталій та його менеджери розраховують на приїзд уболівальників з України? Після того, як він їх “прокинув”? Тих вболівальників, які наживо бачили бої братів Кличків лише одного разу, і то аж 14 років тому?

Отже, навряд чи і під час бою Кличка у Москві в “Олімпійському” буде аншлаг. Хіба що, челядь Путіна та його охорона заповнять вільні місця. Та й суперник у Віталія відверто слабкий. Чарр - молодий і нетитулований спортсмен, маловідомий навіть у Німеччині.

При виборі місця для поєдинку Віталій Кличко керувався не комерційною вигодою, це очевидно, а іншими мотивами. Якщо тут і замішані гроші, то ці гроші - політичні.

Уже відомо, що титульним спонсором бою Кличка з Чарром є один з найбільших банків Росії. Та й до цього сусідня країна в особі президента Чечні Рамзана Кадирова вже проплачувала послуги промоутерської компанії братів Кличків - за просування на світову арену чеченського боксера Байсангурова. Більше того, Рамзан Кадиров прилітав в Україну на один з боїв цього спортсмена, за яким спостерігав у товаристві Віталія Кличка.

Вибір української спортивної “зірки”, що мріє стати “зіркою” політичною, на користь Москви як місця проведення свого бою можна тлумачити лише як спосіб заручитися підтримкою російської влади під час парламентської кампанії в Україні. І, не виключено, отримати “спонсорську” допомогу. На жаль, Кличко поповнив список українських політиків, які прагнуть домовитися з Кремлем, і в цьому відношенні його підборіддя не виявилося “залізним”.

Для Росії вибори до Верховної Ради восени, в яких бере партія Віталія Кличка “УДАР” - це ще одна спроба через своїх агентів зміцнити вплив на українську політику, який і без того дуже відчутний.

Невже і знаменитий боксер слідом за багатьма представниками вітчизняного політикуму теж перетвориться на дресованого пуделя російської влади?

http://argumentua.com/stati/klichko-bokser-torgash-zarobitchanin

03.08.2012



Рівне-Ракурс №10 від 03.08.2012p. 
На головну сторінку