Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №569 від 20.09.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#А ви знали, що…

Читання корисне для здоров’я

Читаючи хороші книги, ми розвиваємося не тільки інтелектуально, але й підвищуємо фізичний і психічний рівень. Вважається, що чоловік спортивної статури володіє низьким інтелектом, а “книжковий хробак” - поганим самопочуттям. Однак нові дані доводять, що читання корисне для здоров’я, як і заняття спортом.

У нещодавно проведених дослідженнях йдеться не тільки про психічне, але й про фізичне здоров’я. За словами професора Джона Стейна з Оксфордського університету, читання не треба відносити до розряду “пасивного проведення часу”.

“У період читання ми тренуємо весь мозок, - констатує вчений. - Занурюючись у книгу, відбувається щось більше, ніж просте стеження за сюжетом. Ми уявляємо, як проживаємо з книжковими героями їхнє життя, проробляючи з собою все те ж саме, але на уявному рівні”.

Це судження було доведено за допомогою МРТ-сканування. Сканер виявив, що читаючи про звуки, запахи, смаки і природу, у людини активізуються ділянки мозку, що відповідають за ці рецептори. Іншими словами, людський мозок симулює ті ж відчуття, які відчувають і проживають герої книг, якщо б це все було б реальністю. Чого не можна сказати про перегляд телевізора або комп’ютерні ігри. У 2009 році англійські вчені дослідили, що шестихвилинне читання знижує на дві третини рівень стресу. Це набагато швидше в порівнянні з прослуховуванням музики або пішої прогулянки.

20.09.2012Олександр ПАРХОМЕЙ (Навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Рівненської області)



Рівне-Ракурс №10 від 20.09.2012p. 
На головну сторінку