Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №570 від 27.09.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#Останні новини

На Рівненщині пришвидшили діагностику туберкульозу

В області оновили лабораторію обласного протитуберкульозного диспансеру. Сюди закупили сучасне обладнання на понад мільйон гривень, замінивши старе, що відпрацювало більше півстоліття. Нова апаратура дозволяє скоротити час на діагностику з 2 місяців до 8-10 днів. А оперативне виявлення недуги є запорукою ефективного та менш затратного лікування, констатує гендиректор ТМО “Фтизіатрія” Ростислав Рожанський.

За його словами, на медикаменти хворого з ранньою формою туберкульозу витрачають 3-4 тисячі бюджетних гривень, а для пацієнтів із запущеними формами доводиться закуповувати ліки на 25-30 тисяч гривень із держказни. Осучаснення лабораторії обласного протитуберкульозного диспансеру стало можливим завдяки співпраці області з Фондом Ріната Ахметова “Розвиток України”, адже для підвищення рівня медобслуговування краян область активно залучає приватних партнерів.

Так, із Фондом підписаний меморандум про співпрацю, і Рівненщина вже отримала перший транш імпортного обладнання на суму 1 мільйон 200 тисяч гривень. Наступна поставка апаратури запланована на другу половину жовтня. Одержане в рамках проекту високотехнологічне оснащення дозволить діагностувати туберкульоз вже за 2 години. Більше того, щоб краянам було зручніше консультуватися та лікуватися, паралельно переоснащують і протитуберкульозні диспансери в районах. Зокрема, Зірненський заклад Березнівського району та Страшівсвський Сарненського також осучаснюють за рахунок Фонду Ріната Ахметова “Розвиток України”.

Водночас фтизіатри всіх рівнів проходять перенавчання, а також мають можливість консультуватися з іншими спеціалістами, працюючи в єдиній он-лайн програмі. Фахівці Фонду також допомагатимуть місцевим медикам в розробці дієвої стратегії боротьби з туберкульозом на Рівненщині. Нині показник захворюваності в області на третину нижчий від середнього по Україні.

Мазяр подарувала УЗД-апарат

Кольоровий УЗД-апарат з’явився у Сарненській ЦРЛ. Тож відтепер жителям одного з найчисельніших районів Рівненщини не доведеться долати сотню кілометрів для оперативної діагностики.

- Найпоширеніші проблеми в населення, яке потерпіло від аварії на ЧАЕС, - це патології щитовидної залози, - розповідає головний лікар Сарненської ЦРЛ Ярослав РОМАНЮК. - Цю недугу мають 5 600 дітей Сарненщини, втім стежити за її перебігом через застаріле обладнання не було можливості.

Замінити старе діагностичне обладнання німецьким високотехнологічним допоміг благодійний фонд “Дітям України щасливе майбутнє”. Завдяки співпраці з його очільницею Тамарою Мазяр знайшли німецьких меценатів, які не лише подарували імпортний УЗД-апарат, а й усі витратні матеріали до нього. Також є попередня домовленість із благодійниками про наступні поставки діагностичного оснащення у віддалені Рокитнівський і Зарічненський райони.

Довідково. У Сарненському районі проживає 102 тисячі людей, із них - 28 тисяч діти. На диспансерному обліку перебуває майже кожна друга дитина.

27.09.2012



Рівне-Ракурс №10 від 27.09.2012p. 
На головну сторінку