Piвнe-Paкуpc - просто ЦIКАВА газета №571 від 04.10.2012p.
Передплатний індекс:
23429
Тел. +38(0362) 623131, (098)0565477

#“Відкрите вікно”

Здоровий спосіб життя зміцнює імунітет

ВООЗ офіційно визначила 40 причин ослаблення імунітету. Основні з них: погіршення екології, стреси, незбалансованість харчування, неправильне призначення антибіотиків, хіміотерапія.

У нашому організмі все взаємопов’язане. І якщо ми завдаємо шкоди різним його системам, не “нагодуємо” його вітамінами, отруюємо тютюном і алкоголем, то можна не сподіватися, що імунна система працюватиме на повну силу. Спочатку слід з’ясувати причину імунодефіциту. Чомусь це слово в нас часто асоціюється зі страшним захворюванням - СНІД. Однак порушення імунного захисту є чи не в кожного із нас. Імунітет захищає нас не тільки від інфекції, але й відповідає за все, що відбувається всередині.

Ааутоімунних захворювань стає все більше. Їх уже понад 100. Імунній системі важко працювати два рази в рік - з кінця квітня до початку літа і з другої половини вересня до середини зими. Ось тоді і потрібно зміцнювати імунітет. Є таке поняття, як синдром підвищеної втомлюваності. Допоки він не перейшов у синдром хронічної втоми, це не хвороба, але коли людина прокидається вранці і не відчуває себе відпочилою, або, попрацювавши декілька годин стомлюється, літрами п’є каву, щоб збадьоритись - це вже ознаки зниженого імунітету. Часто у неї виникає невмотивована тривога, підвищується температура, болить горло. Такий стан називається “відкрите вікно” в імунній системі. Варто кому-небудь поруч чхнути, як відразу болячка чіпляється. Немає такої чудо-таблетки, яку б випив - і захисні сили на висоті. Діяти потрібно обережно і в декількох напрямках.

Імунітет слід не підвищувати, а модулювати, підправляти в тих місцях, де він дав слабинку. І що ж допоможе організму вистояти? Як не банально це звучить, але допоможе йому здоровий спосіб життя. Імунітет зміцнюють всі види фізичних вправ: плавання, аеробіка, біг, прогулянки. Хто більше рухається, той менше хворіє. Однак необхідне розумне фізичне навантаження. Вправи до знемоги - на шкоду імунітету. Варто не лише працювати, але і уміти відпочивати, важливо висипатися. І, звичайно, культурні заходи: походи в театр, кіно, зустрічі з цікавими людьми… А ще найкращі ліки, які дають чудовий ефект - це кохання.

Щодо харчування, то воно повинне бути різноманітним. Дуже корисні бобові. У квасолі є білок рослинного походження, який активує роботу клітин імунної системи. Не менш корисна гречана каша. Всім знайомий часник необхідно обов’язково включати в раціон, як робили наші бабусі. Їсти його добре, а вдихати ще краще. Натираєте скоринку часником, їсте борщ і вдихаєте фітонциди. Вживайте вітаміни з мікроелементами. Селен та магній необхідні, і для стабільного імунітету, і хорошого самопочуття всього організму в цілому.

04.10.2012Валентина КОПЕЛЬ, лікар-санолог ОЦЗ



Рівне-Ракурс №10 від 04.10.2012p. 
На головну сторінку